STIKO’dan, maymun çiçeğine karşı aşı tavsiyesi

Güncelleme Tarihi:

STIKO’dan, maymun çiçeğine karşı aşı tavsiyesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 10:35

Almanya Daimi Aşı Komisyonu (STIKO), yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü ile ilgili yeni bir aşı kararı aldı. STIKO, risk grubundakilerin maymun çiçeği virüsü aşısı olmasını tavsiye etti. STIKO maymun çiçeği virüsüne karşı AB’nin onayladığı aşıların mevcut olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

STIKO’ya göre, risk altındaki gruplar, enfekte kişilerle yakın fiziksel temasta bulunan 18 yaş ve üstü kişiler, koruyucu ekipmanı olmayan enfekte kişilerden numuneler alan laboratuvar çalışanları ve sürekli partner değiştiren eşcinsel erkekler olarak sıralandı. STIKO’ya göre, eşcinsellere yönelik tavsiyenin nedeni, Almanya’da şimdiye kadar yaklaşık 130 maymun çiçeği vakasının sadece eşcinsel erkeklerde görülmesi ve bu nedenle bu gruba özel koruma verilmesi gerektiği. Ancak STIKO, prensip olarak, enfekte insanlarla seks yapan heteroseksüeller için de bulaşma riskinin aynı derecede büyük olduğunu belirtti.

STIKO’dan, maymun çiçeğine karşı aşı tavsiyesi
YAKIN TEMAS RİSKİ ARTIRIYOR
Cinsel temasın yanı sıra ortak ev içinde yakın mesafede bulunma da bulaşma riski taşıdığı belirtildi. Örneğin enfekte olmuş bir kişiye bir metreden daha az bir mesafeden yakın durmanın yanı sıra ‘yakın fiziksel temas’ da bulaşma riskini artırıyor. Bu kriterleri karşılayan kişilerin, mümkünse temastan sonraki 14 gün içinde aşı olmaları tavsiye edildi. STIKO’nun tavsiyesi geçici niteliğini taşıyor. Eyaletler ve ilgili uzman grupların da bu konuda görüş belirterek prosedürün ilerlemesi gerekiyor. STIKO’ya göre AB’de onaylanan çiçek hastalığı aşısı Imvanex, maymun çiçeği virüsüne karşı yapılabilir. Temel bağışıklık kazanılması için yaklaşık dört hafta arayla iki aşı yapılması gerekiyor. Daha önce çiçek aşısı olmuş herkesin sadece bir aşıya ihtiyacı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!