‘Beren ve Lúthien’in önemi J.R.R. Tolkien’in bu hikâyeyi ‘Yüzüklerin Efendisi’ mitolojisinin çekirdeği olduğunu belirtmesinden kaynaklanıyor. Hikâye, Leyla ile Mecnun gibi bütün büyük aşk hikâyelerinin klişelerini içeriyor: Ölümlü fakir genç, zengin ve ölümsüz lordun kızına âşık olur, kız da oğlana...
#Beren Ve Lúthien"Yüzüklerin Efendisi” serisinin yazarı John Ronald Reuel Tolkien'in, 1918'de yazmaya başladığı, ancak hayattayken tamamlayamadığı, oğlu tarafından tamamlanan bir romanı, yarından itibaren İngilizce olarak tüm dünyada satışa sunuluyor. Yazarın oğlu Christopher Tolkien, babasının taslakları üzerinde 30 yıl çalışarak romanı tamamladı.
‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ kendisine küfreden işverenini öldürmek için yola çıkan ama hayatın akışı içinde öfkesi eriyen Eyüp’ün öyküsünü anlatıyor. Murat Fıratoğlu’nun bu ilk uzun metrajı Adana Altın Koza’da Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüriden En İyi Film Ödülü’nü, Venedik’te de Orizzonti Jüri Özel Ödülü’nü aldı. Ankara Film Festivali’nde de En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kurgu ödüllerine uzandı.
#Uğur VardanHumphrey Carpenter’in fantastik edebiyatın efsane ismini J. R. R. Tolkien’in özel notlara erişim izni alarak ve ailesiyle görüşerek hazırladığı kapsamlı ‘Tolkien’ biyografisi, yıllar sonra Türkçede. “Diller icat etmeye başladım ama onları konuşacak insanlara ihtiyacım vardı” diyen Tolkien, hayal-dünyalarla birlikte yeni diller de yaratmıştı. Yüzyılın kitabı seçilen ‘Yüzüklerin Efendisi’nin Orta Dünya’sı bizim nasıl kıymetlimizse, onun da gözbebeğiydi.
#Kitap Sanatİbrahim Tatlıses “Urfa’da Oxford vardı, biz mi gitmedik” demişti. Her yıl dünyanın dört bir yanından en zeki gençleri ağırlayan Oxford sadece bir üniversite kenti değil. Gece kulüpleri İngiltere’de elektronik müzik akımına öncülük ediyor. Restoranları Michelin yıldızlı, butik otelleri konforlu. Kışın gitmenin avantajı turist kalabalıklarına yakalanmamak.
2011 sinema açısından oldukça zengin bir yıldı. 2012’de gösterime girecek filmler de yine iyi bir yıl yaşayacağımızı gösteriyor. Bu filmlerden birçoğunun edebiyat uyarlaması olması ise dikkat çekici. Bu, sinemanın artık orijinal hikaye bulmakta zorlandığının kanıtı olsa da sevdiğimiz kitapların sevdiğimiz yönetmenlerin elinde neye dönüşeceklerini merak etmemek mümkün değil. İşte, edebiyattan beyazperdeye uyarlanmış, dört gözle beklediğimiz 2012 filmleri.
Eragon, aynı Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter ya da Narnia Günlükleri gibi bir fantastik roman uyarlaması. Okula gönderilmeden evde eğitilen kitap kurdu Stefen Fangmeier’ın 15 yaşındayken yazdığı Eragon, acımasız krala karşı ülkenin kaderini değiştirecek genç bir kahramanın hikayesini anlatan üçlemenin ilk halkası. Romanın beyazperde uyarlamasının başrolünde ilk kez kamera karşısına geçen Edward Speleers'ı izliyoruz. Ona Jeremy Irons, John Malkovich gibi usta oyuncular eşlik ediyor.
“Yüzüklerin Efendisi-Lord of The Rings” serisine hayat veren Avustralyalı ünlü yönetmen Peter Jackson ile serinin yayın haklarına sahip firma New Line arasındaki “yüzük kardeşliği” bozuldu. Firmanın çekeceği yeni J.R.R Tolkien uyarlamasında Jackson, kamera arkasına geçmeyecek.
Ekonomi dergisi Forbes, her yıl en çok kazanan ölü ünlüler listesi yayınlıyor. Bu yıl ekim 2005-2006 arasındaki kazançlarına bakarak 13 kişilik bir liste açıkladılar. Bu ünlülerin albümleri veya kitapları satmaya devam ediyor, filme aktarılan hayat hikayeleri, tişörtlere basılan görüntüleri para ediyor.
Hollywood yapımcılarının uğruna milyonlarca dolar döktüğü film serileri, elde ettikleri dev hasılatlarla onları zengin ediyor.Filmlerin yapımcı ve dağıtımcı şirketlerinden yapılan derlemeye göre, büyük ilgiyle izlenen gişe rekortmeni filmler milyonlarca dolara mal oluyor.
Beyazperdede fantasik dünyalara yolculuk etmeyi sevenlerin nefeslerini tuturak beklediği an geldi. İrlandalı yazar C.S. Lewis'in, tüm dünyada 100 milyon satan Narnia Günlükleri (The Chronicles of Narnia) adlı 7 ciltlik serisinin ilk kitabı Aslan, Cadı ve Dolap'tan (The Lion, the Witch and the Wardrobe) Andrew Adamson'ın uyarladığı aynı adlı film seyirciyle buluşuyor.