İlkokulun en eğlenceli yanlarından biri, belirli günler ve haftalardı; özellikle de Yerli Malı Haftası. Ders saatinde beslenme teneffüsü yapmak gibi bir şeydi. Çoğunlukla sadece bir gün kutlanırdı ama ne gün! Öğretmene bağlı olarak hamur işlerinden kuru yemişlere, zeytinyağlı yaprak sarmadan çeşitli meyvelere herkesin okula bir yiyecek getirdiği ve getirdiklerini arkadaşlarıyla paylaşıp döke saça yediği bir güzel gündü. Arada da kompozisyonlar, şiirler, herkesin bir yurdum meyvesi kılığına girip kendini övdüğü o meşhur ront…
#Yerel GıdaDünya gıda sektöründe sürpriz bir satın alma işlemi gerçekleşti. Dünyanın en büyük portakal suyu üreticisi olan Brezilyalı Cultrale Grup ile Safra Grup ortaklığı, yine dünyanın en büyük muz üreticisi olan ABD'li Chiquita'yı 681 milyon dolar karşılığında satın aldı. Chiquita'nın daha önce İrlandalı meyve şirketi Fyffes'e satışı gündeme gelmiş ancak muz üreticisinin hissedarları Cuma günü bu teklifi reddetmişti.
Muz şirketi Chiquita'yı almak için gerçekleşen mücadele alevlendi. İrlandalı Fyffes şirketinin 1 milyar dolarlık teklifine karşılık iki dev Brezilyalı aile 1.25 milyar dolarlık teklif yaptı. İki aile temsilciler hissedarları ikna etmek için dün gece telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Berk Muz’un iflas erteleme istemesi, 6 yıl önce yüzde 30’luk pazar payı ile sektörün lideri olan ‘Everfresh’in zor durumda olması, muz ithalatçıları arasında geçen yıl başlayan ‘Bir firma gümrükte korunuyor’ tartışmasını yeni boyuta taşıdı. İthalat aynı seviyesini korumasına rağmen bir çok firmanın daha darboğaz içinde olduğu belirtiliyor.
Ekvator'dan ithal edilen muzun kolisi için sadece 5.5 dolar (9.6 lira) ödeniyor. 20 günde gemi ile Türkiye'ye gelen muzun kolisi market rafında 68 liraya çıkıyor. Sayıları 15'i bulan ithalatçı firmalardan üçünün Gümrük'te kayırıldığı iddiası ise sektörü ayağa kaldırdı: "Gümrük'teki oyun bir çok firmanın batmasına yol açtı. Herkes eşit vergi ödesin."
Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal ile Türk şirketi Dayen, Kuzey Irak'ta yaklaşık 130 milyon dolarlık bir yatırıma ortak olarak imza atıyor. Bu ortaklığın ilginç tarafı; ArcelorMittal'in Türkiye temsilcisinin Galatasaray'ın başkan adayı Adnan Öztürk, Dayen'in sahibinin de Öztürk'ün listesindeki Reşit Sinanlı olması.
CHIGUITA muzlarının Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Irak temsilcisi Dayen Dış Ticaret’in patronu Reşit Sinanlı, 12 yıldır beton santralıyla bulunduğu Süleymaniye’de (Irak) demir-çelik yatırımı için nabız yoklerken, sektördeki dostlarına da danışmak istedi.
DEDEMAN Holding’e bağlı Dedeman Otelleri’nin Suriye’de işletmeye başladığı 3 otelin devir töreni için Şam’a gitmeden iki gün önceydi. O sırada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte yurtdışında bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’la telefon görüşmesi yaptım, Şam programımdan söz ettim:
BEYLİKDÜZÜ Tüyap’taki ’Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı’nı gezerken bir Arap grubunu gördük; Mekke Belediye Başkanı Dr. Ossama Albar imiş, atık depolama konusunda firmaların neler ürettiklerini görmek için gelmiş. Şaşırdık; bizimkiler yoktu.