Kasım CİNDEMİR/WASHINGTON
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2007 00:00
Çikita olarak bilinen markasıyla ünlü Chiquita Brands International muz şirketine, 393 Kolombiyalı çalışanı dava açtı.
ABD’de terörist örgüt olarak tanınan AUC’a para vermekle suçlanan şirketten, çalışanları toplam 7.86 milyar dolarlık tazminat istiyor.
ÜNLÜ "Chiquita Brands International" muz şirketine karşı 7.86 milyar dolarlık dava açıldı. New York’ta ve 393 Kolombiyalı işçi adına açılan davada, şirket, ABD’nin "terörist" olarak tanıdığı bir örgütüne destek vermek, işkence ve cinayet ile suçlanıyor. Bu parayı ödediğini kabul eden Chiquita yetkilileri ise, bunu çalışanlarını ve ailelerini korumak için yaptıklarını açıkladı.
HER DAVACIYA 20 MİLYON DOLAR: Şirket, ABD’nin beş yıl önce "terör örgütü" olarak ilan ettiği AUC’a (Autodefensas Unidas de Colombia) "korunma parası" verdiğini daha önce de kabul etmişti. Ancak, davacılar, şirketin, AUC’a silah verilmesinde de rol oynadığını ileri sürüyor. Avukat Jonathan Reiter, her davacı için 20 milyon dolar tazminat istediklerini, Chiquita’nın, işkence, terör ve savaş suçu işlediğini söyledi.
DAVACILARIN ADI GİZLENDİ: Reiter, "Muz üretimi, dağıtımı ve satışının her yönünü denetlemek için AUC ile komplo içinde oldular" dedi. Avukat Jonathan Reiter, muz tarlasını "ucuz bir fiyata" satmayı reddeden bir çiftin AUC tarafından öldürüldüğünü söyledi. Diğer muz çifçilerine ise, ürünlerini sadece şirkete satmaları için baskı yapıldığı iddia edildi. Davacı ailelerin isimleri, Kolombiya’da "misilleme" yapılabileceği kaygısıyla açıklanmadı. Avukat Reiter, "Silahları ve parayı teröristlerin eline verirsen, onların işlediği suçların yasal sorumlusu da sen olursun" diye konuştu.
İŞÇİLERİMİZİ KORUDUK: Şirket sözcüleri ise iddiaları reddediyor. Chiquita İletişim Direktörü Michael Mitchell, "İşçilerimizi korumak için para ödemek zorunda kaldık. Bu ödemelerin başka hiçbir amacı yoktu. Kolombiya’da haraç kurbanı olduk. Buna, ABD’de izin vermeyeceğiz" diye konuştu. Şirket, bu yıl daha önce, toplam 25 milyon dolar para cezası ödemeye razı olmuştu. Şirket, yapılan resmi soruşturmada, "yasadışı olacağının daha önce belirtilmesine rağmen" AUC’ye para ödediğini kabul etmişti.