Geçen haftaki yazımda Almanya’da bu aydan itibaren yürürlüğe giren yeniliklere ve değişikliklere değinmiştim. Günlerin 22’sinden itibaren uzayacağı aralık ayında, günlük hayatımızda başka nelerin bizleri etkileyeceğini sizler için derlemeye devam ediyoruz.
#AlmanyaAVM’ler kıpır kıpır, firmalar indirim yarışına girmiş gibi... Alışverişe çağıran reklamlar, mesajlar... Son yıllarda herkes, ihtiyaçlarını karşılamak için kasım ayını bekliyor. Ama bu indirim furyasından kârlı çıkmak için alışverişin büyüsüne kapılmamak, ihtiyaçlarımıza yönelik para harcamak bütçemiz açısından önemli. Yoksa bir anda gerekli olmayan bir sürü eşyayla baş başa kalabiliriz.
#Neslişah AygörenTakvimler 29 Ekim 1969 tarihini gösterirken aralarında 560 kilometre mesafe bulunan iki bilim insanı bilgisayarları birbirine bağlayıp yazışmaya başladı. Ancak daha iki harf girilmişti ki sistem çöktü. Aslında dünyayı her anlamda değiştirecek bir an yaşanıyordu ancak bilim insanları bunun farkında değildi. O geceyi 55 yıl sonra yaşayanlar anlattı.
#ARPANETTEKNOFEST kapsamında düzenlenecek E-Ticaret Hackathonu başvuruları 20 Eylül’e kadar devam edecek. Ön elemenin ardından yarışmaya katılma hakkı kazanan ekipler, 2-3 Ekim’de Adana’da bulunan Trendyol Yarının Köyleri Kürkçüler Dijital Merkezi’nde Hackathon yarışması için bir araya gelecek. Yarışmada ilk 3’e giren ekipler ödüllendirilecek.
#TEKNOFESTTürkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu sonuçlarına göre; 2023 yılında Türkiye’de yüzde 132 büyüme gösteren e-ticaret satış hacmi, 1.855 milyar TL'ye ulaştı. Önceki yıllara göre 2023'te işlem sayısının yıllık büyüme oranı ise yüzde 23 oldu ve 2023 Türkiye’sinde 6 milyar adete yakın e-ticaret işlemi gerçekleşti. Buradan da ortalama sepet büyüklüğü 2023 yılında yüzde 108 büyüdü ve bir önceki yıla göre 255 TL artarak 492 TL’ye yükseldi.
#E-TicaretAmazon’un Prime üyelerine özel sunduğu büyük alışveriş etkinliği Prime Day’de, elektronikten mutfak ürünlerine, modadan ev ve yaşama, kitaptan evcil hayvan ve kişisel bakıma kadar tüm kategorilerde 300 bini aşkın üründe kaçırılmayacak indirimler 22 Temmuz’a kadar devam edecek.
#Sponsorlu İçerikBekarlar Günü (Single Day), son yıllarda Türkiye’ de yükselen trendler arasında. Black Friday, Efsane Cuma, ‘Süper Cuma’ ve ‘Beklenen Cuma’ gibi Single Day de alışveriş çılgınlığını bir parçası haline geldi. Peki, Bekarlar Günü (Single Day) nedir? Bekarlar Günü ne zaman ortaya çıktı?
#Bekarlar GünüBankacılık işlemlerinin birçoğunu yapabildiğimiz ATM'ler gündelik hayatı kolaylaştırsa da bazı riskleri de beraberinde getirdi. Özellikle pandemi sonrası dolandırıcıların ATM’lere yönelik saldırıları daha da arttı. Hem sosyal medyada hem de çözüm platformlarında ATM dolandırıcılıklarıyla ilgili onlarca şikâyet bulunuyor. Peki dolandırıcılar hangi yöntemleri kullanıyor? Kullanıcılar nelere dikkat etmeli? QR kod ile işlem yapılması güvenilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DolandırıcılıkÇevrimiçi alışveriş siteleri Kasım ayında peş peşe indirim ve kampanyalar yapıyor. Özellikle ayın son haftasında alışverişlerde büyük artışlar yaşanıyor. Ancak yılın bu zamanında dolandırıcılık girişimleri de ikiye hatta üçe katlanıyor. Organize suç çetelerinin eş güdümlü saldırıları nedeniyle her yıl 100 milyonlarca lira yılın bu zamanında dolandırıcılara kaptırılıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Dolandırıcılar tüketicileri hangi oyunlarla tuzağa düşürüyor? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bu sorulara cevap aradık.
#Siber GüvenlikBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanMetaverse’ün e-ticaret, perakende, turizm, kültür-sanat eğitim, oyun ve e-spor başta olmak üzere farklı sektörler aracılığıyla Türkiye'ye potansiyel ekonomik katkısının 2035 yılına kadar 37,5 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
#MetaverseOnline alışveriş hiçbir zaman bu kadar kolay olmamıştı. Evet, aralarından seçim yapabileceğimiz çok sayıda seçenek var. Ama internette emniyetli ve güvenilir bir satıcı bulmanın biraz göz korkutucu olduğu da bir gerçek. Tüketiciler olarak, güçlükle kazandığımız paramızı saygın bir yerde harcamak istiyoruz. Ancak bu kadar çok seçenek mevcutken, hangi sitelere güveneceğimizi bilmek her zaman kolay olmuyor. Özellikle de söz konusu elektronik ve teknoloji ürünleri olduğunda…
#Sponsorlu İçerikÇin'de e-ticaret sektörünün itici gücü haline gelen, her yayınları milyonlarca dolar satışla sonuçlanan internet yayıncıları, birer birer ortadan kayboluyor. Peki neden? Bunun uzun vadeli etkileri ne olacak? Uzmanlar ne diyor?
#ÇinModern internetin hikâyesi çoğunlukla bugün hayatımızın merkezinde olan Google, Facebook, Amazon ve diğer devler üzerinden anlatılıyor. Ama onlardan önce boş zaman geçirmek için kurulan ve kısa süre içinde başarı hikayesine dönüşen başkası vardı. Üstelik bugünün devleri bu başarı hikayesinin çizdiği yoldan ilerleyerek bu noktaya vardı. İşte 90'lardan günümüze bir internet hikayesi...
#Pierre OmidyarKoronavirüs hayatımızdan çok şey alıp götürdü, nice kayıplara neden oldu. Ancak çevrimiçi dünyamıza o kadar çok yenilik getirdi ki bardağın dolu tarafını görmemek de elde değil. Sosyal mesafe zorunluluğu sayesinde artık çok daha dijital, bağlantılı ve entegre bir çevrimiçi hayat yaşıyoruz. Virüs teknolojiyi çok hızlandırdı. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
#Umut Fırat EroğluCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi geçtiğimiz günlerde sosyal medya kanalları üzerinden en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini paylaştı. İşte aralarında kredi tuzağı, kripto varlık yatırım dolandırıcılığı, sahte kurum hesapları, sahte arkadaş dolandırıcılığı, ödül dolandırıcılığı, ücretli üyelik dolandırıcılığı, sahte sosyal medya e-postaları ve düşük fiyatlı satış dolandırıcılığının da yer aldığı tuzaklardan kurtulma yöntemleri...
#Sosyal MedyaYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk Mutfağı