Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevreyi kirletenlere yönelik uygulanacak cezaların arttırıldığını duyurdu. Cezalar sadece bireylere uygulanmayacak. Hava kirliliğine sebep olan işletmelere ve eğlence merkezlerinde oluşan gürültüye de kesilen cezalarda düzenlenme yapıldı.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıKocaeli Çevre İl Müdürlüğü ekipleri, bu yılın ocak ve şubat ayları içinde 32 sanayi kuruluşuna, çevreyi kirlettikleri için toplam 1 milyon 776 bin YTL para cezası kesti. En yüksek cezalar ise 216 biner YTL ile izinsiz hafriyat yaptıkları belirlenen Furkan Madencilik ile Aktaş Hariyat İnşaat Taahhüt şirketlerine uygulandı
CHP Lideri Baykal, hükümetin çıkar çevrelerine boyun eğerek, çevreyi kirletenlere ceza verilmesini ertelediğini savundu. Bu düzenlemenin AB ile ilişkilerde kriz yaratacağını belirten Baykal, ‘Zinada mutabakata ihanet edince darbeyi yediler. Şimdi imar ve çevrede ihanet ettiler yine darbe yiyecekler’ dedi.
Bursa'nın İnegöl ilçesinde boş alana 30 çuval moloz atarak çevreyi kirleten şahıslar, belediye ekiplerine yakalanınca ilginç bir cezaya çarptırıldılar. 2 kişi, doğaya attıkları 30 çuval molozu tekrar kendileri toplamak zorunda kaldı. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban sosyal medyadan çağrıda bulunarak, "Hem geri topladınız hem de ceza ödeyeceksiniz. Belediyeyi arasaydınız 30 çuvalı 105 liraya alabilirdik" dedi.
#Bursaİzmir'in Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) Atıksu Arıtma Tesisi'nde inceleme yapan Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, “2022 yılının ilk 10 ayında 53 binin üzerindeki denetim gerçekleştirdik. Çevreyi kirleten 3 bin 743 tesise, 420 milyonun üzerinde ceza uyguladık. Ayrıca 313 işletmeyi faaliyetten men ettik” dedi.
#Barış Ecevit AkgünKoronavirüs salgınıyla mücadelede çevre temizliği ve hijyen çok daha büyük önem kazanırken “Moloz dökmenin, çevreyi kirletmenin cezası yok mu?” diye soran okurlarım için araştırdım. Çevre Bakanlığı ve ilgili belediyelere şikâyette bulunmanız gerekiyor. Çevre İhbar Hattı’na ihbarda bulunabilirsiniz. Bu ihbarların konum atılarak, fotoğraf ve video ile yapılması gerekiyor.
#YazarTürkiye, Meclis Başkanlığı’na sunulan 37 maddelik torba düzenlemeyle çevrecilikte yeni bir evreye geçmeye hazırlanıyor. AK Parti Gaziantep Milletvekili Sait Kirazoğlu ve diğer vekillerin teklifiyle pil, elektronik eşyalar, lastik ve akü de depozito kapsamına alınırken, atık motor yağının teslimi zorunlu hale getiriliyor. Elektrikli bisiklet ve scooter kullanıcı yaşı 15 olurken, bu araç sahiplerinin hak ve yükümlülükleri yasal çerçeveye kavuşturuluyor.
#ScooterAK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, açıklamalarda bulundu. "39 maddelik Çevre Ajansı'nın kurulmasını öngören yasa teklifimizi sunduk." diyen Muş, "Ne tür faydalar sağlayacak bize. Hammadde ihtiyacı azalacak. Emisyonlar azalacak. Yerel üretimlerin atık bertaraflarında azalma olacak. İlk yıl burada beklediğimiz istihdam 7 bin 500" diye konuştu. Muş, "Teklifle bazı ürünlerde geri dönüşüm planlıyoruz, sıfır atık sistemi kurmayanlara para cezası gelecek." ifadelerini kullandı.
#AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet MuşOkurlarımın “Maske takana ceza var, yere atana niye yok” şeklindeki haklı şikâyetlerini en kısa yoldan idareye duyurup çözmek için bilin bakalım ne yaptım? Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvurdum. Polise, zabıtaya şikâyetleri sonuçsuz kalan tüm duyarlı okurlarımı da KDK’ya başvuru yaparak hak aramaya çağırıyorum.
#YazarÇevre Kanunu'na aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, yeni yılda yüzde 22,58 artırılacak. Çevreyi kirletenlere 351, egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlara bin 895 lira, naylon poşetlerden ücret almayan satış noktalarının her bir metrekaresi için ise 15 lira 16 kuruş ceza uygulanacak.
#Resmi Gazete