Çevre Mühendisleri Odası haberleri sayfasında Çevre Mühendisleri Odası hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1511 Çevre Mühendisleri Odası haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Deprem nedeniyle yıkılan binaların oluşturduğu milyonlarca tonluk enkaz, insan sağlığı için risk oluşturuyor. Uzmanlar kanser, kronik akciğer, kalp ve damar hastalıklarına neden olacak maddeler içeren enkazın gerekli önlemler alınarak kaldırılması gerektiğini söylüyor.
#DepremÇevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Gökhan Tilki, çöpe ya da çevreye gelişigüzel atılan maske ve eldivenlerin enfeksiyon riski oluşturduğu uyarısında bulunarak, maske ve eldivenlerin sağlık kuruluşlarında bulunan tıbbi atık toplama alanlarında biriktirilmesi gerektiğini belirtti. Tilki, imkan yoksa en az 2-3 kat poşet ile sarıldıktan sonra çöpe atılması gerektiğini söyledi.
#KocaeliÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Mustafa Öztürk, Çevre Mühendisleri Odası ile Türk Toraks Derneğinin Türkiye’nin hava kirlililiğine ilişkin raporlarını eleştirirken, “Yarım hoca dinden eder, yarım kasap candan eder. Onlar Dünya Sağlık Örgütü’nün ideal değerlerini esas alıyor. O değerlere göre Amerika ölüyor, Avrupa ölüyor. Oysa biz, AB direktiflerine göre hareket ediyoruz. Bir yıl sonra, 2019’da hava kalitemiz AB değerine gelmiş olacak” dedi.
#Çevre Mühendisleri OdasıÇevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, İzmir Aliağa'da dört işçinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamanın ardından, büyük endüstriyel kazalara dair yönetmeliğin 2010 yılında yayınlanmasına rağmen uygulamasının 2019'da başlayacağına dikkat çekti. Bozoğlu, "Mevzuat var, uygulama yok. Tehlikeli kimyasal maddeler silah görevi görebilir. Özellikle İstanbul, İzmir, Kocaeli risk altında" uyarısı yaptı.
#Çevre Mühendisleri OdasıÇevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018'in başında hayata geçirmeyi planladığı yönetmelik kapsamında, market ve mağazalarda naylon poşet kullanımının ücretli olmasına ilişkin düzenlemeye destek verdi.
#Naylon PoşetŞİDDETSİZ Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, kadın, erkek, tüm çiftçilere, ürünlerini dökmemelerini, toprakla uzun yıllarda oluşturdukları bağı koparmamalarını, umutlarını diri tutarak üretimi kararlılıkla sürdürmelerini, rakip anlayışı içinde olmamalarını, birbirlerine dayanmalarını, kooperatif veya eşit sermayeli şirketlerde birleşerek tüketici ile doğrudan bağ kurmalarını önerdi.
#Rıza SümerÇevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, Çevre Durum Raporu'na göre İzmir için yıllık ortalama partikül madde değerlerinin (PM10) Alsancak, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı istasyonlarında ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğunu söyledi. Arzu Yücel, ' Özellikle PM2.5 üzerine yapılan incelemeler bu kirleticiye maruz kalmanın astım, KOAH, bronşit, pnömoni gibi solunum yolu hastalıklarını tetiklediği görülmekte.' dedi.
#İklimİznik Gölü, alg patlaması nedeniyle turkuaz renge büründü. Fotosentez ile beslenen siyanobakterinin göl dibinde yeterli oksijen olmaması nedeniyle yüzeye çıktığını belirten Bursa Uludağ Üniversitesi'nden (BUÜ) Prof. Dr. Taner Yonar, "İnsani kaynaklar burada ana etken. Tarımsal kaynaklardan gelen bir kirlilik yükü söz konusu" dedi. Yonar, "Bu kaynakları korumamız; olmazsa olmazımız. Eğer korunmazsak, her şey çöker. Bursa'da çevre mühendisleri odası bir rapor yayınladı. Yüzde 72'sini tarım kullanıyor. Özetle su yoksa açız" diye konuştu.
#BURSAALİAĞA’nın ekonomisinde önemli yer tutan gemi söküm tesisleri, hemen her yıl sakıncalı, aşırı asbestli olduğu ileri sürülen gemilerle gündeme geliyor. 2021’de, “Brezilya Donanması’nda görev yapan ve 600 ton, dünyada sağlığa zararlı olduğu kabul edilmiş asbest barındıran, ‘Nae Sao Paulo’ adlı uçak gemisi Aliağa’ya getiriliyormuş” demişim.
#1Bir yanımız susuzluktan kırılıyor, diğer yanımızı sel götürüyor. Biliminsanlarının yıllardır iklim krizi diye anlatmaya çalıştığı tam da bu. 22 Mart Dünya Su Günü’nü işte bu koşullarda kutlayacağız. Birleşmiş Milletler’in bu gün için bu yıl belirlediği tema: ‘Hızlanan değişim’.
#Dünya Su GünüÇevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Derya Ünver, deprem felaketinin ardından 80 milyon ton ile 208 milyon ton arasında yıkıntı atığı oluşmasının beklendiğini belirterek, yıkım ve enkaz kaldırma sırasında oluşan toza dikkat çekti. Maske takılması uyarısında bulunan Ünver, "Yıkım, yükleme ve taşıma esnasında tozlanmayı engelleyecek sulama sistemlerinin yapılması gerekiyor" dedi.
#TozDeprem nedeniyle yıkılan binaların oluşturduğu milyonlarca tonluk enkaz, insan sağlığı için risk oluşturuyor. Uzmanlar kanser, kronik akciğer, kalp ve damar hastalıklarına neden olacak maddeler içeren enkazın gerekli önlemler alınarak kaldırılması gerektiğini söylüyor.
#DepremÖzellikle büyük şehirlerde sıkça konuşulan su sıkıntısını çözmek adına “Barajlara değil, çözüme odaklanın” diyen uzmanlar, mayıs ayından sonra tehlikenin artacağı uyarısında bulunuyor. Kentlerde su kayıpları yüzde 60’a kadar ulaşırken; önümüzdeki dönemde gıda arzının ve ekonominin olumsuz etkileneceği; özel sektörün atık su kullanımını artırması gerektiği belirtiliyor.
#KuraklıkTürkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Mersin'de de kurak havalardan dolayı su sıkıntısı yaşanıyor. Kentin su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Berdan Barajı'nda su seviyesi yüzde 15'lere kadar düşerken, yetkililer su kullanımı konusunda vatandaşları uyarıyor. ÇMO Mersin Şube Başkan Sinan Can, Mersin'de ciddi bir kuraklık yaşandığının altını çizerek, "Bunun için acil önlemler almalıyız. Bu almadığımız zaman bu su miktarının Mersin'e yetemeyeceği günlerle de karşı karşıya kalabiliriz" dedi.
#KuraklıkÇevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve çevre mühendisi Selma Akdoğan, kentte son haftalarda gözle görülebilen hava kirliliği artışı olduğunu söyledi. Hava kalitesinin son dönemde 'riskli' seviyelerde olduğuna dikkat çeken Akdoğan, "Meteorolojik olaylar da hissedilen kirliliği etkiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, risk haritalarında inversiyon etkisi riski yüksek olarak açıkladı. İnversiyonla birlikte farklı kirletici nedenler, yakıt kullanımı gibi etkiler bunu artırıyor. İnversiyon hava kirliliğini artırıcı bir etkisi var" dedi.
#İzmirÇevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve çevre mühendisi Selma Akdoğan, kentte son haftalarda gözle görülebilen hava kirliliği artışı olduğunu söyledi. Hava kalitesinin son dönemde 'riskli' seviyelerde olduğuna dikkat çeken Akdoğan, "Meteorolojik olaylar da hissedilen kirliliği etkiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, risk haritalarında inversiyon etkisi riski yüksek olarak açıkladı. İnversiyonla birlikte farklı kirletici nedenler, yakıt kullanımı gibi etkiler bunu artırıyor. İnversiyon hava kirliliğini artırıcı bir etkisi var" dedi.
#İzmirBugüne kadar en fazla para harcanan Dünya Kupası organizasyonu, Katar’da 20 Kasım’da başlayacak. 200 milyar dolar yatırım yapılan ve 1.2 milyon ziyaretçinin beklendiği etkinlikten son olarak, 17 milyar dolarlık gelir elde edileceği açıklandı. Katar’da hava sıcaklığının da etkisiyle artacak enerji tüketimine dikkat çekilirken; turnuva boyunca sera gazı emisyonunun 3 milyon tonu geçerek, 2018 yılındaki etkinliğin oldukça üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
#FIFA Dünya KupasıAntalya'da bazı sahillerde görülen petrol türevi zifte benzer maddeyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, analiz için laboratuvara numune gönderdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi de Konyaaltı, Lara ve Sarısu plajlarında cumartesi sabahından bu yana temizlik yapıyor. Şu an oldukça azaldığı belirtilen ve kaynağı bilinmeyen atığın, gece soğuğuyla katılaştığı, gündüz sıcaklık artışıyla yeniden sıvıya döndüğü açıklandı.
#AntalyaAntalya'da bazı sahillerde görülen petrol türevi zifte benzer maddeyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, analiz için laboratuvara numune gönderdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi de Konyaaltı, Lara ve Sarısu plajlarında cumartesi sabahından bu yana temizlik yapıyor. Şu an oldukça azaldığı belirtilen ve kaynağı bilinmeyen atığın, gece soğuğuyla katılaştığı, gündüz sıcaklık artışıyla yeniden sıvıya döndüğü açıklandı.
#AntalyaKüresel ölçekte açlık giderek artıyor. Temiz ve güvenilir gıdaya ulaşmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Ülkeler sınırlarının güvenliği kadar sınırlarının içindeki güvenlik için de artık bir yarışta ve gıda güvenliği konusunda eksiklerini hızla kapatma telaşında... Gözden kaçırdığımız şeyse su!
#Goda GüvenliğiBir litre atık yağ 1 milyon litre suyun kirlenmesine neden oluyor. Sudaki oksijeni azaltan, oksijen geçirgenliğini bozan ve güneş ışınlarının suya geçmesini engelleyen atık yağlar, müsilaj nedeniyle zorlanan Marmara Denizi'nde daha ciddi sıkıntılara neden olabilir.
#Atık YağABD’nin Afganistan özel temsilcisi Zalmay Halilzad’in El Cezire’ye verdiği mülakatı izlerken (pazar gecesi) insan düşünmeden edemiyor: Afganistan’da hem de 20 yıldır asker bulunduran ABD ve koalisyon güçlerinin, etnik ve mezhepsel olarak bölünmüşlük içindeki ülkede ulusal bütünlüğü, huzuru ve barışı sağlayamadığı gibi, şimdi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı bir gerçek!
#YazarProf. Dr. Adnan Ayaz, deniz suyu sıcaklığının çok uzun süre 14-16 santigrat derecede sabit kalması nedeniyle Marmara Denizi’nin müsilajla kaplandığını söyledi. Son günlerde deniz suyu sıcaklıklarının 24 santigrat derecenin üzerine çıkmasıyla müsilaj üretiminin durduğunu belirten Ayaz, “Şu anda sular çok bulanmış durumda. Bu görüntü, müsilajın suda çözündüğünü, bakteriler tarafından parçalandığını gösteriyor" dedi. Öte yandan alınan son verilere göre, Marmara'nın güneyinde yer alan Bursa'da 166, Balıkesir'de 811, Çanakkale'de 919, Yalova'da 2 bin 118 bin olmak üzere 4 bin 14 metreküp müsilaj toplanarak denizin yüzeyi temizlendi.
#ÇANAKKALEDoğal kaynaklardan gelen suyu içip ormanların ürettiği havayı soluyor, toprakta yetişen gıdalarla besleniyoruz. Bunaldıkça kendimizi doğanın kollarına atıyoruz. Peki, doğa konusunda ne kadar bilinçliyiz? Yaklaşan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü fırsat bilip size mini bir test hazırladık. Bakalım, her bir seçeneği birbirinden ‘zor’ olan bu testi geçebilecek misiniz? İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Kalan süreniz 1.5 derece*...
#GazetehaberleriTÜRKİYE’de nüfus artışı ve bilinçsiz tüketim nedeniyle ortaya çıkan katı atık miktarı yıllık 32 milyon tona ulaştı. Oluşan atıkların ancak yüzde 15-20si geri dönüştürülebiliyor iken bu geri dönüşümden yıllık yaklaşık 5 milyar dolar ciro elde ediliyor.
#AtıkMimar ve Mühendisler Grubu İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Ethem Tatar, İzmir'deki sel baskınlarının sebebinin yanlış yapılaşma olduğunu söyledi. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da kentteki yeşil alanların azalmasının sele sebep olduğunu ifade ederek, “Kentteki betonlaşma politikalarına bağlı olarak yeşil alanların kaybı ve ormansızlaşma gibi faktörler sele dönüşüyor" dedi.
#İzmirTürkiye’de mevcut nüfus artış hızı ile kişi başına düşen su miktarının bin 120 metreküpe gerileyeceğinin öngörüldüğünü söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Sevim Yürüten, “Bu öngörüler, Türkiye’nin su fakiri olma yolunda ilerlediğine işaret ediyor. Bu arada, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkilerin artması ile birlikte, kuraklık da Türkiye için çok önemli bir risk oluşturuyor” dedi.
#Serhat TEZCANÇukurova’da, özellikle Adana’nın Kozan ile Osmaniye’nin Kadirli ilçelerindeki barajlarda doluluk oranları yüzde 40’lara kadar düştü. Adana merkezde baraj doluluk oranın yüzde 70 olmasına rağmen çevre il ve ilçelerdeki riskli durumun genele yansıyabileceğini belirten Adana Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Doğan, “Kozan ve Kadirli’deki kuraklık alarmı Adana için bir mesajdır. Hoyratça su kullanımına devam edilirse yarın biz de İstanbul, Ankara gibi kentlerin çektiği su sıkıntısını yaşayabiliriz” dedi.
#AdanaGalatasaraylı futbolcu Omar Elabdellaoui’nin yılbaşı eğlencesinde yaralanmasının ardından havai fişeklerin yarattığı risk bir kez daha gündeme geldi. Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Ahmet Kırmızı hava fişeklerin doğaya verdiği zarara dikkat çekti ve “Her bir ateşlenen havai fişek doğa döngüsüne ateş etmek demek. Bir anlık eğlence uğruna yeryüzünü kirletip, can güvenliğimizi tehlikeye atıyoruz” dedi.
#ANKARA