Yaklaşık iki sene önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, e-sigara, ısıtılmış tütün ürünleri ve ilgili her türlü aksam, yedek parça ve solüsyonların ithalini yasaklayan cumhurbaşkanı kararı alenen ihlal ediliyor.
#Resmi GazeteHasadı başladı, tazecik cevizler tezgâhlarda bollaştı... Tatlı-tuzlu içine eklendiği her şeyin tadını daha da özel kılan bu nefis yemişle yapabileceklerimiz sınırsız. Kimi zaman taze fasulyeyle buluşturup doyurucu bir öğüne çevirebilir, kimi zaman bir kurabiyenin başrolü yapabiliriz. Şefler Aydın Demir ve Umut Karakuş ile yazarımız Sahrap Soysal’dan cevizin tadına doyacağımız 8 tarif...
#MezeŞişli’nin ‘Sevgili Fatma Abla’sının cenazesi, hava koşulları nedeniyle vefatından iki gün sonra ancak dün Teşvikiye Camisi’nde kılınan öğle namazından sonra kaldırılabildi. Havanın soğukluğuna karşın çok sayıda siyasetçi ve kültür insanı kendisini uğurlamaya gelmişti. Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in organize ettiği törenin en duygusal yönü kendisiyle birlikte çalışan Şişli Belediyesi çalışanların hıçkırıklarla ağıt yakmasıydı. Cemal Reşit Rey’deki anma toplantısında Hülya Koçyiğit hüzünlü bir konuşma yaparak “Aynı siyasette olmamamıza karşın o benim en candan dostumdu” dedikten sonra salondan ayrılması dikkat çekti. Ayrıca Koçyiğit, eşi Selim Soydan’la birlikte Teşvikiye’ye çelenk göndermişti.
#Şişli BelediyesiBir arkadaşımın kızı Paris’te hukuk okuyor. Ona yağ, et ve sebze fiyatlarını sormadım, fakülte harcamalarını öğrenmek istedim. Cevaplarından ürktüm. Önemli bir üniversitede okuyor ve başarılı bir öğrenci. Saydı: “1300 Euro ev kirası, aylık 700 Euro günlük masraflar için harcama, 1000 Euro okul parası. Etti mi 3 bin Euro. Yılda iki kez uçakla İstanbul’a gelip gitme. Paris’ten yılbaşında gelip gidecek, bilet 800 Euro tutuyor. Şimdi bana ‘Para kazanıyor musun?’ diye sor. Evet kazanıyorum ama sevinemiyorum. Her gün eriyorum.”
#ZamGeçenlerde katıldığım bir ceviz hasadında faydaları kadar cevizli tatlılarımızı, kalamarın yanı sıra sebze ve otlara da çok yakıştırdığım taratoru hatırladım. Ne yazık ki yerli üretimimiz tüketimdeki hızı yakalayamıyor ve ülkemizdeki ceviz açığı büyüyor. Ama bu tabloyu değiştirmek mümkün...
#CevizCeviz Üreticileri Derneği’nin amacının dünyanın en büyük ceviz pazarı olan Türkiye’de, üyeleri tarafından yüksek standartlarda üretilen lezzetli ve kaliteli ceviz miktarını arttırmak olduğunu belirten Erba Tarım kurucusu Ömer Ergüder, “250 milyon dolara yaklaşan cari açığa pozitif katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Türkiye genelinde dekar başına 200-250 kg olan ortalama ceviz verimini de 500-550 kilograma yükseltmeyi planlıyoruz” dedi.
#Gazetehaberleri- Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Kırşehir'in Kaman ilçesinde son iki yılı don zararıyla geçiren üreticiler, bu yıl da aynı sorunu yaşamanın endişesini yaşıyor- Kaman Ziraat Odası Başkanı Öncül: "Ceviz bahçeleri için nisan ayında çok büyük risk var. Nisan ayının başında ya da ortalarında don olursa ağaçlar büyük oranda etkilenir. Bahar erken donları ağaçtaki meyveleri alıp götürüyor"
Bayram baklavasız; baklava da cevizsiz, fıstıksız, tereyağsız olmaz. Bir kilo baklavada 150 gram fıstık, 250 gram da tereyağı kullanıldığını söyleyen BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım’ın ortaya koyduğu baklava hesabı net: “150 gram fıstık 142.5 TL, 250 gram yağ ise 125 TL. Yani sadece iki kalemdeki maliyet 267.5 TL. Kilosu 150-200 liradan satılan baklavaların içeriğine dikkat etmek şart.”
#Bayram TatlısıKurduğu kırsal kalkınma merkezinde üreticisine ürünlerini işleme imkanı sunan Yunusemre Belediyesi, bugüne kadar üreticiye 10 binlerce fidan dağıttı, yüz binlerce göz aşılama yaptı. Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, “Görevde olduğumuz süre içerisinde kırsal kalkınma projelerimizi önemsedik, önemsiyoruz” dedi.
#1