Çernobil nerede sorusu, son günlerde savaşın giderek şiddetini artırması nedeniyle araştırılıyor. Çernobil nükleer santrali, şu an Ukrayna sınırları içerisinde yer alan, 1986 yılında reaktörlerde yaşanan patlama esnasında ise Sovyetler Birliği sınırları içerisinde yer alan enerji santralidir. Düşük güç ile maksimum enerji elde edilebilmesinin amaçlanması dolayısıyla meydana gelen Çernobil nükleer santrali patlaması, tüm dünya tarafından facia olarak nitelendirilmişti. Yayılan radyasyon dolayısıyla çevredeki pek çok merkez boşaltılmış, radyasyonun etkisi bulutlar aracılığıyla pek çok ülkeye de taşınmıştı. Peki, Çernobil nedir ve nerede yer alıyor? İşte, Çernobil nükleer santrali faciası hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#ÇernobilÇernobil nerede, sorusu Rusya Ukrayna krizinde gündeme geldi. Dünyanın gördüğü en büyük nükleer felaketin yaşandığı Çernobil ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Rusya-Ukrayna krizinde Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon emri vermesiyle beraber savaş başladı. Dün Ukraynalı yetkililer, Çernobil nükleer santral alanının çevresinde çatışmalar olduğunu bildirdi. 1986 yılında yaşanan Nükleer Santral patlaması dünyanın tanık olduğu en büyük felaketi yaşamıştı. Peki, Çernobil nükleer santral felaketi ne zaman oldu? Çernobil nerede? İşte, Çernobil'in haritadaki konumu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#ÇernobilÇernobil nükleer santrali patlaması, üzerinden 30 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen etkisini yitirmiyor. Reaktörlerde insan hatası nedeniyle meydana gelen patlama, birçok kişinin ölümüne neden olmuş ve bölgede ortaya çıkan radyoaktif sızıntı sebebiyle yerleşim alanları boşaltılmıştı. İşte, Çernobil nedir ve nerede? Çernobil nükleer santrali faciası ve patlamanın nasıl ortaya çıktığına dair detaylar
#ÇernobilÇernobil hangi ülkede sorusu, 2017 KPSS sonrası en çok araştırılan konulardan birisi oldu. 1985 yılında gerçekleşen Çernobil faciası sonrası, bir şehir komple yok olmuş, radyasyonun etkileri uzun süre atılamamıştır. Peki, Çernobil faciası hangi ülkede ve nerede meydana gelmiştir? İşte, detaylı bilgiler
#Çernobil‘Şüpheli ölümler ülkesi’ Rusya’dan dün gelen bir haber tüm dünyada yankı buldu. 24 yıldır Rusya’yı yöneten Putin’in en güçlü muhalifi olarak gösterilen Aleksey Navalni, dün sabah saatlerinde kaldığı cezaevinde hayatını kaybetti. Ölümün mart ayının ortasında yapılacak seçimlerin öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti.
#Navalniİçeriğindeki yüksek antioksidan ve vitaminler nedeniyle süper meyve olarak bilinen aronya girişimcilere ilham verdi. Tesadüfen tanıdıkları meyveyi Türkiye’de tüketicilerle buluşturmak için harekete geçen Aynur Rona ile Songül Koç, Yalova ve Kırklareli’nde üretime başladı. Aronyadan ürettikleri paketli ürünleri satışa sunan girişimciler gıda takviyesi alanına da giriş yaptı. İki kardeş üretimi arttırmak için çiftçilerle işbirliği yapmayı ve kendi üretim tesislerini kurmayı hedefliyor.
#Aynur RonaAnkara'nın Polatlı ilçesinde lisede arkadaşının şaka amacıyla kızlar tuvaletine ittiği E.K. (19) hakkında 'cinsel taciz' iddiasıyla tutanak tutulunca yaşamına son verdi. Mahalleden arkadaşı R.B. (16) de E.K.'nin fotoğraflarını sosyal medyada paylaşması nedeniyle babası ile tartışmasının ardından intihar etti. Öte yandan ilçede bir lise öğrencisinden de haber alınamadığı iddia edildi.
#LiseDünyanın gözü haftalardır Ukrayna'da. Rus işgali ile başlayan savaş can almaya devam ederken çatışmalarda hayatını kaybedenler arasında Ukraynalı kickboks şampiyonu Maksym Kagal da eklendi. Kagal antrenörü sporcunun Mariupol'deki çatışmalarda can verdiğini duyurdu.
#UkraynaRusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 32’inci gününe girerken, ülkenin dört bir yanında bombardıman ve çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. İstanbul'da yapılacak olan müzakereler ile ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz" dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ise Türkiye'ye teşekkür ederek, müzakerelerde amaçlarının ateşkesi sağlamak olduğunu belirtti. Müzakere heyetlerinin İstanbul'daki toplantısı bugün saat 10.30'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilecek. İşte Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...
#Ukrayna SavaşıRus oligarkları, yasa dışı kazanılmış milyarlarca dolarlık servetlerini onlarca yıldır yurt dışına taşıdı ve bu servetlerin izini sürmeyi zorlaştırmak amacıyla paravan şirketlere yatırdı. Şimdi, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler bu servetleri tespit etmek için adımlar atıyor.
#RusyaRusya’nın Ukrayna’yı işgali çocukları derinden etkiledi. Öyle ki aileler kendilerinden önce çocuklarının Ukrayna’yı terk etmesi için her yolu deniyor. İngiltere’de yaşayan Jo Cope ise telefonuna gelen bir mesaj üzerine arkadaşının çocuklarını kurtarmak için gözünü bile kırpmadan soluğu sınırda aldı. İşte Cope’un duygulandıran hikayesi…
#UkraynaSon dakika... Ukrayna - Rusya savaşının ikinci günü geride kaldı... Bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Ukrayna lideri Zelenski, Rus mevkidaşı Putin'e "Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım" çağrısı yaptı. Putin de "Rusya üst düzey müzakereye hazır" dedi. Batı ise Avrupa'nın göbeğindeki savaşı durdurmak için çeşitli enstrümanlar kullanıyor. Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, ABD ve son olarak Kanada, Rusya lideri Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve güvenlik yetkililerini yaptırım listesine aldığını açıkladı. Öte yandan Zelenski akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, "Bu gece gündüzden daha da zor geçecek. Birçok şehrimiz saldırı altında" dedi.
#RusyaRus ordusu tüm uyarı ve diplomasi girişimlerine rağmen Ukrayna topraklarına girdi. Rus ordusu Kiev’in kapısına dayandı. Ukrayna’nın büyük kentlerine füze saldırısı yapılırken yerleşim yerlerinde siviller de öldü. İki taraftan en az 100 asker can verdi, çok sayıda uçak ve tank vuruldu.
#RUSYAGünümüz modern yaşam konforunun sağlanabilmesi için ciddi enerji kaynaklarına ihtiyaç vardır. Bu enerjinin var olan fosil yakıtlarla karşılanamayacağı bilindiğinden "nükleer ya da atom enerjisi" ön plana çıkmıştır Ancak çok acı bir olay olan Çernobil faciası akla geldiğinde bu felaket merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Çernobil faciası nedir, ne zaman oldu, Çernobil faciasının tarihi ve sonuçları hakkında bilgileri sizler için derledik.
Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsünün kaynağını halen kesin olarak bilmiyoruz. Salgının ilk günlerinde ortaya atılan ancak daha sonra gözden düşen laboratuvar sızıntısı teorisi ise son dönemde yeniden üstelik çok daha güçlü bir biçimde tartışılır hale geldi.
#ÇinDünyanın en büyük nükleer faciasına sahne olan Çernobil Nükleer Santrali'ndeki patlamanın üzerinden 34 yıl geçti. Patlamanın meydana geldiği 4'üncü reaktör binasının radyasyon yayma riski hala devam ediyor. Santralin 2065 yılına kadar devam eden çalışmalarla tamamen ortadan kaldırılması bekleniyor. Peki, Çernobil faciası ne zaman, nerede yaşandı, nükleer felakette neler oldu? Çernobil olayının tanıkları anlattı...
#Çernobil Faciası Ne ZamanDünyanın en büyük nükleer santral patlamalarından olan Çernobil, 34 yıl sonra yeniden gündeme geldi. 4 Nisan tarihinde başlayan ve yürütülen yoğun çalışmalara rağmen, henüz söndürülemeyen yangın nükleer santralin bulunduğu bölgeye giderek yaklaşıyor. 11 gündür devam eden yangını söndürme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Peki, Çernobil hangi ülkede ve nerede? Çernobil patlaması nedir? İşte, ayrıntılar.
#Çernobilİnternet üzerinde yayın yapan ve dünya çapında çok sayıda izleyicisi bulunan Chernobyl isimli dizi ile Çernobil faciası gündeme geldi. Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlamada çok sayıda kişi can vermişti. Peki, hala günümüzde yankıları devam eden çernobil faciası ne zaman ve nerede oldu? İşte çernobil patlamasının tarihi ile ilgili bazı bilgiler.
#Çernobil FaciasıDünyanın geleceği için bir parça olsun endişelenen herkes nefesini tutmuş bu belgeseli bekliyor. Daha önce, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda gösterilmiş, izleyen ‘seçkinleri’ yerine çivilemişti. ‘Gezegenimiz’ (Our Planet), 5 Nisan Cuma günü bütün bölümleriyle Netflix’te olacak. BBC’nin ödüllü ‘Planet Earth’, ‘Blue Planet’ ve ‘Frozen Planet’ üçlemesinin yönetmeni Alastair Fothergill’in yapımcılığını üstlendiği belgesel, Doğal Yaşamı Koruma Derneği (WWF) işbirliği ile hayata geçiriliyor. İngilizce seslendirmesini doğa belgesellerinin efsane sesi Sir David Attenborough yaptı. Türkçede sesiyle hayat verecek isim ise ünlü tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı Mazlum Kiper olacak. Alastair Fothergill ve ekibinin bir bölümüyle Kuzey Kutbu’nun kıyısındaki Svalbard’da buluştuk, çekim yaptıkları alanları kendi gözlerimizle gördük. Hatta şansımız yaver gitti, bir kutup ayısı ile yolumuz kesişti.
#Gezegenimiz1986 yılının 26 Nisan akşamıydı. Ukrayna başkenti Kiev’den yaklaşık 120 km mesafedeki Çernobil nükleer santrali bölgesinde yer alan Pripet kasabası sakinleri kıştan sonra sıcak bahar günlerinin keyfini parklarda gezerek çıkarıyordu.1 Mayıs tatilli yaklaştığı için herkes keyifli ve neşeliydi. Sonra gece yarısı şiddetli iki patlama sesinin ardından gökyüzüne mor bir ışık gökyüzüne yükseldi. Şiddetli patlama sesinden herkes uyanmıştı. Kimi gökyüzünü aydınlatan ışığı 1 Mayıs hazırlıkları provası sandı. İşi bilenler ise büyük bir felaketin kapılarını çaldığını artık biliyordu.
#Çernobil