Cern haberleri sayfasında Cern hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 604 Cern haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLAİnternet günümüzde sayısı milyonlara belki de milyarlara varan fotoğraflarla dolu bir yer. İnternette yayınlanan ilk fotoğrafın hangisi olduğunu biliyor musunuz? Peki bu ünlü fotoğrafta yer alan kişilerin kim olduklarını? Gelin 30 yıl önceden gelen bu ilginç hikâyeyi birlikte okuyalım…
#İnternetOtomotiv firmasında çalışırken, MFK Limited Şirketi’ni kuran Muhsin Mardin, 100 metrekarelik bir atölyede otomotiv sektörüne yedek parça üretmeye başladı. Girişimci, BEBKA desteğiyle AS9100 sertifikasyonu aldı ve süreçte uçan parçalar da yapmaya başladı. Bugün Yenişehir ve Ankara’da toplam iki fabrikaya erişen MFK, yaklaşık 30 bin metrekare alanda 200 kişiye istihdam sağlıyor ve 3 ayrı sektörde faaliyet gösteriyor.
#BursaAlmanya’nın en önemli bilim ödüllerinden ‘Otto Hahn Madalyası’, çekirdek fiziği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Dr. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.
#Otto HahnSolunum cihazının en kritik parçalarını ürettiklerini belirten OSTİM Başkanı Orhan Aydın, “Dört aşı çalışmasının testleri de burada gerçekleşiyor. CERN’e yapılan parçalar da burada yapılıyor. CERN’de ihtiyaç belirliyorlar, ‘burada yapabilir misiniz’ diyorlar. Hızlandırıcıyla ilgili parçaların tamamını yapabilecek durumdayız” diye konuştu.
#GazetehaberleriDünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarları CERN ve Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda (Fermilab) çalışmalar yürüten Dr. Emrah Tıraş (33), ABD'de çalıştığı laboratuvarı gezen annesi Durkadın Tıraş'ın (66), 'Biz senin öğretmen olmanı bekliyorduk' sözünü sosyal medya hesabında paylaşınca binlerce beğeni aldı. İlk ve ortaokul hayatını Antalya'daki köy okullarında tamamladığını söyleyen Dr. Emrah Tıraş, “Anadolu liseleri sınavını kaçırdım ve Karatay Süper Lisesi'nde okudum. Üniversite sınavında aldığım puan çok yüksek bir puan değildi. Önümde iki seçenek vardı. Puanımın yettiği bir üniversiteye gitmek ya da bir yıl daha hazırlanıp aynı zamanda aileme yardım etmek. Babam pazarcılık ve çiftçilik yapıyordu, aynı zamanda hayvanlarımız vardı ve onlara bakıyorduk. Bir sene daha sınava hazırlanmayı göze alamadım ve Atatürk Üniversitesi Fizik Bölümü'nü kazandım" dedi.
#CERNDünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarları CERN ve Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda (Fermilab) çalışmalar yürüten Dr. Emrah Tıraş (33), ABD'de çalıştığı laboratuvarı gezen annesi Durkadın Tıraş'ın (66), 'Biz senin öğretmen olmanı bekliyorduk' sözünü sosyal medya hesabında paylaşınca binlerce beğeni aldı. İlk ve ortaokul hayatını Antalya'daki köy okullarında tamamladığını söyleyen Dr. Emrah Tıraş, “Anadolu liseleri sınavını kaçırdım ve Karatay Süper Lisesi'nde okudum. Üniversite sınavında aldığım puan çok yüksek bir puan değildi. Önümde iki seçenek vardı. Puanımın yettiği bir üniversiteye gitmek ya da bir yıl daha hazırlanıp aynı zamanda aileme yardım etmek. Babam pazarcılık ve çiftçilik yapıyordu, aynı zamanda hayvanlarımız vardı ve onlara bakıyorduk. Bir sene daha sınava hazırlanmayı göze alamadım ve Atatürk Üniversitesi Fizik Bölümü'nü kazandım" dedi.
#CernMardin'de yaşayan, bilim ve teknoloji tutkusuyla ürettiği projelerle dikkati çeken Markus Acar, TÜBİTAK'ın desteğiyle İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Merkezinin lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada, Şili ve Çin vatandaşı arkadaşlarıyla hazırladığı ‘Parçacık Hızlandırıcılarında Elektron Işınları için Alan Etkili Transistör (FET) Tasarımlarına Dayalı Düşük Maliyetli Grafen Dedektörü’ projesiyle finale kaldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, online görüşmede Acar'ı kutladı.
#Markus AcarCERN’in liseli öğrenciler arasında düzenlediği yarışmada ilk 20’ye girip başarısıyla adından bahsettiren Mardinli Markus Acar, dünyaca ünlü birçok üniversiteden davet aldı. Mardinli Markus, maddi durumunu göz önünde bulundurarak tercihini Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nden yana kullandı.
#Gazetehaberleriİsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan dünyaca ünlü Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) liseli öğrenciler arasında düzenlediği yarışmada 500 proje arasından finale kalan Mardinli Markus Acar’a (18), Kanada’nın önde gelen 4 üniversitesi birden kapılarını açtı. çağrılan Acar, tercihini maddi şartlarını da göz önünde bulundurarak Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nden yana kullandı.
#CernMardin’de lise 3’üncü sınıf öğrencisi Markus Acar, İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN), lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada 500 proje arasından finale kaldı. Çin’den iki ve Şili’den üç öğrenciyle birlikte hazırladığı 'e-dedektör’ projesiyle ilk 20’ye kalan Markus Acar, Türkiye adına kazanan ilk takım olarak CERN’e gitmek istiyor.
#CernMardin'de lise 3'üncü sınıf öğrencisi Markus Acar, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN), lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada 500 proje arasından finale kaldı. Çin'den 2 ve Şili'den 3 öğrenciyle birlikte hazırladığı 'e-dedektör' projesi ile ilk 20'ye kalan Markus Acar, Türkiye adına kazanan ilk takım olarak CERN'e gitmek istiyor.
#MardinMardin'de lise 3'üncü sınıf öğrencisi Markus Acar, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN), lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada 500 proje arasından finale kaldı. Çin'den 2 ve Şili'den 3 öğrenciyle birlikte hazırladığı 'e-dedektör' projesi ile ilk 20'ye kalan Markus Acar, Türkiye adına kazanan ilk takım olarak CERN'e gitmek istiyor.
#MardinTürk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLAPrinceton Üniversitesi’nde CERN ve NASA için projeler geliştiren İnci Karaaslan şimdi ABD’nin en büyük parçacık fiziği laboratuvarın olan Fermilab’de çalışmaya hazırlanıyor. Ama 22 yaşındaki İnci’nin asıl büyük hedefi yapacağı bilimsel keşifler sayesinde bir gün fizik Nobel’ini kazanmak. Bu konuda, Einstein başta olmak üzere bir çok Nobel ödüllü fizikçinin yolunun geçtiği üniversiteden mezun olmanın kendisine güç verdiğini söylüyor.
#İnci KaraaslanYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Türkiye’de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) ALICE deneyine kabul edilen tek üniversite oldu. YTÜ öğrencileri, ALICE deneyinde çalışarak evrenin başlangıcını bulmaya çalışacak ve CERN’e giderek deney üstünde birebir çalışabilecek.
#ALICEAvrupa ülkeleri, hızla artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarına karşı, belirli zamanlarda ışıkları kapatma, ısıları düşürme gibi çeşitli tasarruf önlemleri ile birlikte enerji fiyatlarını sınırlama gibi çeşitli tedbirleri hayata geçiriyor.
#Avrupaİnternet günümüzde sayısı milyonlara belki de milyarlara varan fotoğraflarla dolu bir yer. İnternette yayınlanan ilk fotoğrafın hangisi olduğunu biliyor musunuz? Peki bu ünlü fotoğrafta yer alan kişilerin kim olduklarını? Gelin 30 yıl önceden gelen bu ilginç hikâyeyi birlikte okuyalım…
#İnternetEngin Arık, 30 Kasım 2007 tarihli Isparta uçak kazasında hayatını kaybeden bilim insanları arasında yer almaktadır. Türk parçacık fizikçisisi ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nün eski profesörü olan Engin Arık, Toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği yolundaki görüşleri ile tanınmıştır. İşte, Engin Arık hakkında bazı bilgiler
#Engin Arıkİnternet hızının yıllar ilerledikçe artması teknoloji çağının rutinlerinden... Eskiden .jpeg uzantılı bir fotoğrafın yüklenmesini sabırla beklerken şimdi bir çırpıda cebimize inen 4K filmleri hayal edemezdik. Yakında devreye girmesi beklenen 5G ile çok daha yüksek hızları göreceğiz. Ancak asıl devrim ‘kuantum interneti’yle gelecek.
#Umut Fırat EroğluOtomotiv firmasında çalışırken, MFK Limited Şirketi’ni kuran Muhsin Mardin, 100 metrekarelik bir atölyede otomotiv sektörüne yedek parça üretmeye başladı. Girişimci, BEBKA desteğiyle AS9100 sertifikasyonu aldı ve süreçte uçan parçalar da yapmaya başladı. Bugün Yenişehir ve Ankara’da toplam iki fabrikaya erişen MFK, yaklaşık 30 bin metrekare alanda 200 kişiye istihdam sağlıyor ve 3 ayrı sektörde faaliyet gösteriyor.
#BursaMarmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Üniversitesi iş birliğiyle kurulan merkezde, yapay doku üretimi, virüslerle ilgili tanı ve tedaviler, kanserler ile ilgili teşhis ve tedaviye yönelik bilimsel araştırmalar yapılacak.
#Marmara ÜniversitesiMaskelerimiz virüsten korunmak için en güçlü silahlarımızdan biri. Omicron ile bulaşıcılığın tavan yaptığı bugünlerde maske kullanımı daha da hayati hale geldi. Ancak artık alışkanlık haline gelen ve normal görülen bazı maske kullanım hataları Covid'e davetiye çıkarıyor...
#KoronavirüsYılbaşı gecesi kutlamaları her ülke için farklılaşsa da mutlaka renk ve eğlence içeriyor. Pandemi tedbirleri altında olsak da yeni yıla farklı bir ülkede ‘merhaba’ deme hayali, seyahatseverlerin aklına sık sık düşüyor. Jürimize çeşitli ülkelerin yeni yılı kutlama hallerini, sokaklarında yapılabilecekleri sorduk.
#HürriyetAlmanya’nın en önemli bilim ödüllerinden ‘Otto Hahn Madalyası’, çekirdek fiziği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Dr. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.
#Otto Hahnİnsanlığın binlerce yıldır araştırdığı ve günümüzde de odağında olan Astroloji çok merak edilmektedir. İşte, 10 Eylül burç nedir, 10 Eylül tarihinde bugün yaşanan olaylar, 10 Eylül tarihinde doğan Türk ve yabancı ünlüler ve futbolcular ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#10 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?Türkiye’den CERN’e üretim yapan tek alüminyum şirketi olan ASAŞ'ın Almanya’daki üretim ve lojistik tesisinde tadilat sırasında dev yangın çıktı. Yangın söndürme çalışmalarına 350 itfaiye görevlisinin katıldığı ifade edilirken, soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
#ALMANYASolunum cihazının en kritik parçalarını ürettiklerini belirten OSTİM Başkanı Orhan Aydın, “Dört aşı çalışmasının testleri de burada gerçekleşiyor. CERN’e yapılan parçalar da burada yapılıyor. CERN’de ihtiyaç belirliyorlar, ‘burada yapabilir misiniz’ diyorlar. Hızlandırıcıyla ilgili parçaların tamamını yapabilecek durumdayız” diye konuştu.
#GazetehaberleriWhatsApp düne kadar seve seve kullandığımız bir uygulamaydı... Son gizlilik sözleşmesi nedeniyle tadımız kaçtı. Aslında tadımızı kaçıran şey tam olarak güvensizlik ve dayatma. Bunun için topyekûn savunma öneriyorum: Hakkımızda bilgi toplayan reklamlardan kurtulma programları.
#Yazar