Paylaş
İzmir Fen Lisesi’nden 1989 yılında mezun olan Alper Dizdar 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü ’nü bitirdi. Yüksek Lisansını Almanya-Siegen Üniversitesi’nde yaptı. .Dizdar, doktorasını İstanbul Üniversitesi'nde 2006 yılında tamamladıktan sonra Cern bağlantılı deneylerde çalıştı. Kuantum hesaplama ve kuantum mekaniğinin temelleri üzerine araştırmalarını sürdürürken bir “köy” kurmayı hayal etti.
amacıyla kurulan, farklı bilim alanlarını bir araya getiren bir “köy” olacaktı bu…
Bir kişinin hayaliyle başlayan bu hikâye için çok kısa sürede yüzlerce kişi bir araya geldi ve “Bilimler Köyü” hayata geçirildi. Projenin “hayal babası” Alper önce İzmir Fen Lisesi’nden gençlik arkadaşlarına ulaştı. Beraberce aynı dönem arkadaşlarını bir araya topladılar. Bu adımla Bilimler Köyü için çalışanlar biraz daha çoğalmış oldu.
İzmir Fen Lisesi’nde iyi bir bilimsel eğitim almışlardı, bazıları bilim insanları olmuştu ve bunu yeni kuşaklara aktarmak istiyorlardı. Bu duygudan yola çıkarak İzmir Fen Lisesi’ni eski kuşak hocalarından yardım istediler ve İzmir ve İstanbul'da iki tanıtım toplantısı düzenlediler. Amaçları çok basitti: Günlük yaşamlarımızın bilimsel ve eleştirel düşünceden ayrı düşen bir hayata evrilmesini engellemek istiyorlardı.
Zira yeni kuşaklarda “Neden?” diye soran, merak eden verili koşulları sorgulayan çok sayıda genç vardı. Bilime uzak kalmış gençler, okul müfredatı dışında, meraklarını gidererek yeni bir kapı aramayabilirlerdi. Yalnızca onlar için bir şans sunabilmek gerekiyordu. Bilim insanı olmanın imkânsız olmadığını göstermek, kendilerine uygun bir yol çizebileceklerini anlatmak mümkündü.
Artık biliyorlardı ki, inanırlarsa ve birbirlerine destek olurlarsa Bilimler Köyü gerçeğe dönüşecekti. Hemen ilk adım atıldı. Ekim 2019’da fikri destekleyen Foça Belediyesi 70 dönümlük bir araziyi 29 yıllığına söz konusu Köy’ ün kullanımına tahsis etti. Artık Bilimler Köyü hayat bulmaya başlamıştı.
Alper Dizdar, Türkiye genişliği ile karşılaştırıldığında çok küçük sayılarla bir çalışma yapma gayreti içinde olduklarını söylüyor. Yapmak istediklerini “bilim insanı olmaya özendirmek” cümlesi, ile özetleyen Dizdar; lise ve üniversite öğrencilerinden dileyenlere ilgi duydukları temel bilim alanlarında, bilimsel çalışmanın zaten içinde olan gönüllü hocalarla karşılaşma, bir arada yaşama, giderek beraber çalışma olanağı sağlamayı hedeflediklerini ifade ediyor.
Bu yıl için, yeni açılmanın problemleri düşünülerek, öğrenci alımını yalnızca üniversite öğrencileri ile sınırlandırılmış olduğunu da sözlerine ekliyor.
Köy’ ün her şeye ihtiyacı var ama en çok da mali kaynağa. Zira Köy’ de yedi gün kalmanın bedeli bütün yemekler, çadır ve yataklar dahil 1.960 TL. Ancak çoğu öğrencinin mali durumu böyle bir ek masrafı karşılamaya müsait değil. Bu yüzden Bilimler Köyü yöneticileri öğrencileri için burs arıyorlar. Ne kadar burs bulurlarsa onların taleplerine cevap verme olanakları da o kadar artacak. Arzu edenler https://bilimler.org/alper-dizdar/ adresli web sitesine girerek hem Bilimler Köyü hakkında daha detaylı bilgi edinebilir hem de bu yararlı girişime destek olabilirler…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş