Diş sağlığının yalnızca doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile değil, aynı zamanda genetik faktörlerle de şekillenebileceğini dile getiren Diş Hekimi Yunus Özumar, aileden gelen genetik yatkınlıkların, diş yapısı, çürük oluşumu, diş eti hastalıkları, diş gelişimi ve çene yapısıyla ilgili sorunlara yol açabildiğini söyledi. “Genetik faktörlerin, bağışıklık sistemini ve diş etlerinin sağlığını etkileyerek periodontitis (diş çevresi dokuları iltihabı) gibi hastalıkların gelişme riskini artırabilir” diyen Özumar, bu risklerin etkisini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için alınabilecek birtakım önlemler bulunduğunu kaydetti.
#1Depremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş DepremTrabzon'da 3 ay önce sevgilisinin cep telefonuna mesaj attığı iddiasıyla sokak ortasında yumruk attığı Alper Korkmaz'ın (28) ölümüne neden olduğu suçlamasıyla tutuklanan İsmail Can (25) hakkında ‘kasten yaralama neticesinde ölüme neden olma’ suçundan 16 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Olay anı kameralara yansırken sanık Can, “Mesajı sordum, elimi sallarken Alper yere düştü” diyerek kendisini savundu.
#TrabzonTrabzon'da 3 ay önce sevgilisinin cep telefonuna mesaj attığı iddiasıyla sokak ortasında yumruk attığı Alper Korkmaz'ın (28) ölümüne neden olduğu suçlamasıyla tutuklanan İsmail Can (25) hakkında ‘kasten yaralama neticesinde ölüme neden olma’ suçundan 16 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Olay anı kameralara yansırken sanık Can, “Mesajı sordum, elimi sallarken Alper yere düştü” diyerek kendisini savundu.
#Alper KorkmazProf. Dr. Faruk Aydın, Trabzon'un vaka pozitifliği haritasında sürekli olarak ilk 3 arasında olduğunu belirtip, kışın özellikle kişisel salgın tedbirlerinin daha fazla önemsenmesi gerektiğini söyledi. Aydın, “Önümüzdeki günlerin vaka pozitifliğini göz önüne aldığımızda, daha ağır bir dönem geçirme ihtimalimiz var" dedi.
#KoronavirüsKliniğime hastalar gelirler ve güzelleşmek isterler. Yüzlerine bakarım ve her birinin ne kadar farklı ne kadar özel olduğunu düşünürüm. Özellikle gençler genellikle birbirlerine benzemek peşindedirler. Oysa her birimiz farklı bir yüz ile, farklı yüz kemik yapısıyla, farklı yüz hatlarıyla ve farklı bir cilt ile dünyaya geliriz. Daha güzel olmak için yola çıktığımızda öncelikle gerçeğimizi iyi tanımlamamız gerekir.
#Elmas YüzSinüs ve burun boşluğu kanserlerinin uzun süre sinüzit benzeri şikayetlere yol açtığını belirten Prof. Dr. Tolga Kandoğan, “Bu kanserler çok büyüdüklerinde kendini yüzde ağrı, şişlik, burun tıkanıklığı ve burun kanaması belli eder. Bunun yanı sıra baş ağrısı, uyuşma, duyu kaybı gibi nörolojik; göz kapağı düşmesi, çift görme ve dişlerde sebebi açıklanamayan ağrı ve sallanma gibi diş bulguları meydana gelebilir” dedi.
#Prof. Dr. Tolga KandoğanCovid-19 enfeksiyonu dünyayı ve ülkemizi etkilemeye devam ediyor. Koronavirüsün yayılmasını engellemek adına yaşam tarzımızda büyük değişiklikler görülürken, pek çok insan virüse yakalanma endişesiyle, tedbir amaçlı olarak, sağlık sorunlarını dahi erteleyebiliyor. Diş hastalıkları da en çok ertelenen rahatsızlıklar arasında yer alıyor.
#Koronavirüs Ve Diş Sağlığı