Güncelleme Tarihi:
“Dikiş olmadan sağlıklı dişlere sahip olabileceğiniz yeni nesil dikişsiz implant tekniği ile daha basit ve rahat bir tedavi mümkün. Özellikle şeker hastalarında, kanama problemi olan kan sulandırıcı kullanan kalp hastalarında, enfeksiyona yatkın olan direnci düşük olan bireyler ve belirli seviyedeki kanser hastalarında, ileri derecede böbrek ve karaciğer problemi olan hastalarda, ağrı eşiği düşük olan hastalarda, antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı esnasında mide-bağırsak (gastroenterolojik) rahatsızlığı çeken hastalarda, geçmişte diş hekimliği korkusu nedeniyle psikotravma yaşamış olan hastalarda avantaj sağlayan bu yöntem ile implant ameliyatı, ameliyat olmaktan çıkmış basit bir işlem haline gelmiştir.”
Diş hekimliğinde implant, çene kemiğine yerleştirilen özel tasarlanmış vidalardır. Bu vidalar üzerine implant üstü kaplamalar sayesinde çiğneme etkinliği, konuşma yetisi, psiko-sosyal rahatlama ve gülüş estetiği sağlanmaktadır.
Normalde günümüzde uygulanan implant operasyonunda, implant uygulanan bölgede, yatay ve dikey dişeti kesileri yapılır, açılan dişeti yarığından kemik açığa çıkarılır, sonrasında da implant yerleştirilecek delik açılır, implant yerleştirilir, dişeti dikişle kapatılır.
Lazerli dikişsiz implant operasyonunda, implant uygulanacak bölgedeki dişeti kapak şeklinde lazerle alınır, implant yuvası özel uçlarla açılır, 1-1.5 dakika gibi çok kısa sürede, implant yerleştirilerek operasyon tamamlanır.
Her operasyon risk taşır. Ancak, lazerle dikişsiz implant operasyon tekniği, enfeksiyon riskini azaltır, iyileşmeyi hızlandırdığı bilimsel çalışmalarla onaylanmıştır.
Dişeti yarılmadığı ve dikiş olmadığı için, dikiş atma riski yoktur, implant-kemik kaynaması da hızlı olmaktadır. Bu operasyon tekniğinde, kanama ve ağrının neredeyse olmaması itibariyle, operasyon ağzı açıp kapayıncaya kadar denilebilecek hızda, 1-1.5 dakika gibi kısa sürede bitiyor. Açık yara olmadığı için dişeti ve implant-kemik iyileşmesi hızlı olur, ağrı-hassasiyet azalır, bölgesel kemik erime ihtimali azalır, operasyon sonrası yemek yeme kolaylaşır, hasta operasyon sonrasını rahat geçirir.
Operasyon sonrası ciltte morarma, yüzde şişlik, implant düşmesi, implant kaynaklı kemik erimesi riski gibi bir takım olasılıkların ortaya çıkması, günümüzde uygulanan normal implant operasyonlarına göre lazerle dikişsiz implant operasyonunda çok daha azdır.
Lazerle dikişsiz implant operasyon tekniği, özellikle iyileşme problemi olan şeker hastalarında, kanama problemi olan kan sulandırıcı kullanan kalp hastalarında, enfeksiyona yatkın olan direnci düşük olan bireyler ve belirli seviyedeki kanser hastalarında, ileri derecede böbrek ve karaciğer problemi olan hastalarda, ağrı eşiği düşük olan hastalarda, antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı esnasında mide-bağırsak (gastroenterolojik) rahatsızlığı çeken hastalarda, geçmişte diş hekimliği korkusu nedeniyle psikotravma yaşamış olan hastalarda avantaj sağlar.
İmplantın yerleştirilip kemiğe kaynaması başarılı olması neticesinde kaplaması yapılabilir. Bu sayede implant ve İmplant üstü Kaplama (Porselen-Zirkonyum-Lamine vs), 1-3 ay içerisinde, ağız diş ve çene sağlığına kazandırılır.
İmplant operasyonu, dişeti ve kemiksel cerrahi işlemleri içerir. Temel ve ileri implant operasyonu eğitimleri, diş hekimliği fakültelerinin, çene cerrahisi uzmanlık alanında 5 yıl boyunca verilir. Operasyonlar, uzman diş doktorları olan çene cerrahisi uzmanları tarafından uygulanmalıdır. Operasyonun başarılı olmasında en büyük etkenler, tecrübeli ve uzman eller tarafından özel steril ameliyathane şartlarda yapılması, yüksek kalite implant kullanılmasıdır.