Dünya Güneş çevresindeki yaklaşık 1 milyar km’lik bir turunu daha tamamlamak üzere. Elbette hareket eden sadece Dünya değildi. Güneş de galaksi merkezi etrafında 1 yılda yaklaşık 6 milyar km yol aldı. Ay Dünya etrafında nerdeyse 12 tur tamamladı. Birkaç gün sonra 2017 yılına elveda deyip yeni yılı karşılayacağız. 2018 yılında Dünya taze bir tura daha başlayacak. Peki 2017 yılında Dünya’da uzay bilimlerinde ne tür gelişmeler oldu? Bu yazıda 2017 yılında gerçekleşen önemli olduğunu düşündüğüm birkaç uzay olayının listesini bulacaksınız.
#Uzay4 milyar dolar maliyetli 20 yıldır uzayda bulunan ve 2004 yılından beri dev gezegen Satürn'ü ve uydularını inceleyen Cassini uzay aracı bugün gezegene dalış gerçekleştirdi. Son nefesine kadar veri göndermeye devam edecek olan uzay aracı Satürn hakkında bilinmeyen yeni keşifler yapabilir.NASA'nın keşif aracı Cassini, Satürn'e yaptığı bu dalışla 13 yıllık görevini sonlandırıldı.
#Cassiniİnternet tuhaf bir yer. Yine de bir noktadan sonra işlerin daha fazla ileriye gitmeyeceğini düşünüyorsunuz. Günlük yaşantınız normal bir şekilde devam ediyor. Eve geliyorsunuz, PS4'ü açıyorsunuz ve bir mesaj geliyor. O anda işlerin nasıl çığırından çıkabileceğini anlıyorsunuz.
#SonyUzay aracı Cassini, Satürn ile halkaları arasındaki boşluğun sesini yolladı. Ses, bir boşluktan şiddetle içeri sızan rüzgar sesini ya da sinyalini kaybetmiş bir televizyonun hoparlörlerinden çıkan cızırtıyı andırıyor. Bugüne dek insan yapımı hiçbir aracın bulunmadığı noktalara ulaşan NASA’nın uzay aracı Cassini, Satürn ile halkaları arasındaki boşluğun sesini kaydetti.
#HtvgundemSonunda Satürn’ü keşfetme şansını yakaladık. Üzerinde olağanüstü değerde onlarca cihaz taşıyan Cassini, gezegene ait bilinmeyenleri aydınlatmak için bilgiler göndermeye başladı. Örneğin, daha önce Satürn’ün hızının veya hava durumunun nasıl olduğunu bildiğimizi sanırdık. Oysa ki hepsi yanlışmış. Satürn, gezegenler arasında küre şekline en fazla ihanet edendir. Yani, öyle hızlı döner ki çok bariz biçimde kutuplardan baskın hale gelir.
NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve İtalya Uzay Kurumu'nun ortak projesi Cassini-Huygens, ocak ayında görevini tamamladığında çok sayıda araştırmaya da imza atmış olacak. Bu görevler arasında yeryüzünde hiçkimsenin duymadığı dört Rock'n Roll şarkısını uzayda bangır bangır çalmak da var.