Türkiye’de 28 bin kişi organ nakli için sıra bekliyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 5 bin hastaya nakil yapılabildi. Ancak nakillerin yüzde 80’i canlı vericiden yapılıyor. Nakil sayısının artmasının tek yolu ise organ bağışlarının çoğalması, toplumda bu konuda duyarlılık oluşması.
#Organ NakliPAZAR günü başlayan Prof. Dr. Murat Tuncer röportajı bugün de devam ediyor. Hoca bize ‘çapraz naklin’ önemini anlatıyor ve organ bağışıyla ilgili pek çok bilgi veriyor. Bu mesele çok mühim. Hepimiz harekete geçmeli, çevremize organ bağışının önemini anlatmalı ve bu organ havuzunun gerçekleşebilmesi için çalışmalıyız...
#Yazarlarİstanbul Organ Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye’de organ bağışının hâlâ beklenen düzeye çıkamadığını belirterek, “Organ bağışında sınıfta kaldık” dedi. Organ nakilleriyle ilgili yanlış bilgilerin bağış yapılmamasında etkili olduğunu anlatan Prof. Dr. Tuncer, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl 10 bin civarında diyaliz hastası hayatını kaybetti. Bu günde 26 hastanın organ nakli olmadığı için yaşamını yitirdiği anlamına geliyor” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye’nin en büyük domino böbrek nakli gerçekleştirildi. Yakınlarına böbreğini bağışlamak istediği halde uyuşmazlık nedeniyle veremeyen 7 gönüllü, hiç tanımadığı 7 kişiden uyumlu olduğu hastaya böbreğini verdi. Böylece hasta olan yakınları da kendilerine uygun böbreğin nakledilmesiyle sağlığına kavuştu. Bu kadar sayıda hastanın dahil olduğu çapraz nakil ameliyatları oldukça zor olduğundan dünyada çok nadir gerçekleşiyor.
#Domino Böbrek NakliAralarında yüzlerce kilometre olan iki aile… Biri Tokat’ta diğeri ise Saray Bosna’da yaşıyor. Onları İstanbul’da bir araya getiren ise her iki ailedeki erkeklerin yaşadığı böbrek yetmezliği. Kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle eşlerine böbreklerini veremeyen Edina Skender ve Aylin Temiz, birbirlerinin eşlerine böbreklerini vererek organ kardeşi oldular.
#Böbrek Nakli