Güncelleme Tarihi:
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde 55 yaşındaki Rukiye Kızılışık ile 50 yaşındaki Selma Tağ, birer böbreklerini bağışlayarak birbirlerinin eşlerine hayat verdi. 53 yaşındaki Erol Tağ ve 58 yaşındaki İrfan Kızılışık, çapraz nakille yaşama tutundu.
Mersin'in Anamur İlçesi'nde oturan 31 yıllık evli, 1 çocuk babası Erol Tağ'ın hayatı, 3 ay önce böbreklerinin iflas etmesiyle alt üst oldu. Yakın akrabaları böbrek bağışında bulunmak istedi. Ancak sağlık sorunları nedeniyle akrabaları, doku uyuşmazlığı nedeniyle de eşi Selma Tağ verici olamadı. Tağ ailesi bunun üzerine AÜ Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ne çapraz nakil için başvurdu. Tağ çifti için uygun çift aranmaya başlandı.
YAŞAM KAPISINI AÇTILAR
Araştırmalar sürerken, Antalya'nın Korkuteli İlçesi'nde 2000 yılından bu yana kronik böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi gören, 2008 yılından bu yana diyalize bağımlı yaşayan 3 çocuk babası İrfan Kızılışık da çapraz nakil için merkeze başvurdu. Yapılan tetkiklerde Rukiye Kızılışık ve Selma Tağ'ın böbreklerinin birbirlerinin eşlerine uyumlu olduğu belirlendi. Çiftlere durum bildirildi. İki aile bir araya getirilerek tanıştırıldı. Böbrek hastalığı nedeniyle yaşadıkları umutsuz hayattan kurtulmak için her gün tarifsiz acılar yaşayan Erol Tağ ve İrfan Kızılışık'a, çapraz bağış yapan eşleri yaşam kapısını açtı.
'ORGAN KARDEŞİ' OLDULAR
AÜ Hastanesi Organ Nakli Merkezi ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Halil Erbiş'in yer aldığı ekip tarafından Rukiye Kızılışık'tan alınan böbrek Erol Tağ'a, Selma Tağ'dan alınan böbrek İrfan Kızılışık'a nakledildi. Başarılı nakiller sonrasında önce Rukiye Kızılışık, ardından Selma Tağ taburcu edildi. Eşlerinden bir hafta sonra da "Organ kardeşi olduk" diyen İrfan Kızılışık ve Erol Tağ taburcu oldu.
YENİDEN YAŞAMA DÖNDÜLER
Fedakar eşleri sayesinde yeni bir hayata başladıklarını söyleyen Erol Tağ, şöyle dedi:
"Sağlık alanındaki gelişmeler ve değerli çalışanları, bizim gibi çaresiz hastaların en büyük umudu. Bir tesadüfle öğrendiğimiz çapraz nakil, kadavra umudu kalmayan, donörü olmayan bizim gibi hastalar için yeni hayatın kapısı oldu. Kızılışık ailesiyle artık akraba olduk. Eşime ve Kızılışık ailesine ne kadar teşekkür etsem azdır."
"ÖLÜMÜ BEKLERKEN HAYAT BULDU"
İrfan Kızılışık ise çektiği acılara dayanamadığını ve artık ölümü beklemeye başlamışken çapraz nakil sayesinde yeniden yaşama döndüğünü söyledi. Eşinin verici olmak istediğini ancak doku uyuşmazlığı nedeniyle bunun mümkün olmadığını vurgulayan Kızılışık, "Bu değişim olayı olmasaydı kaderimize küsüp umutsuz bekleyişe devam edecektik. Eşim ve Selma Tağ büyük fedakarlık yaptı. Onlara ve doktorlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
FEDAKARLIK ŞART
Operasyonu yapan Prof.Dr. Bülent Aydınlı ise başarılı geçen çapraz nakiller sonrasında hastalar ve donörleri bir hafta arayla taburcu ettiklerini kaydetti. Çapraz nakillerin ailelerin anlaşması ve karşılıklı fedakarlıkla mümkün olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydınlı, "İki hastamızın uygun vericileri olmamasına karşın çapraz yöntemle nakil olma şansını yakaladı. Sağlıkları çok iyi" dedi.
FOTOĞRAFLI