Güncelleme Tarihi:
Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Bölümü Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berber tarafından gerçekleştirilen çapraz nakil, Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki dostluk bağlarını kardeşlik boyutuna taşıdı.
EŞİ BÖBREĞİNİ VERMEK İSTEDİ AMA KAN GRUBU UYMADI
Turgut Temiz, 6 yaşından beri böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi görüyordu. Ömrü boyunca diyet yapan ve az su içmek zorunda olan Temiz’in durumu yaklaşık 2 ay önce daha da kötüleşti. Tokat’ta yaşayan Turgut Temiz için tek çare böbrek nakliydi. Eşi Aylin Temiz bir an bile düşünmeden böbreğini vermek istedi. Ancak kan grupları uymadığı için nakil gerçekleşemedi. Bu durumda da tek çare çapraz organ nakliydi. Yani eşi bir başkasının hastalığına çare olacaktı, başkasının yakını da ona. Ancak bu nakil hemen gerçekleşebilecek bir şey değildi. Bu süre zarfında 42 yaşındaki Turgut Temiz’in diyalize girmesi gerekiyordu.
SAATLERİMİ DİYALİZDE GEÇİRİYOR, SU BİLE İÇEMİYORDUM
İki günde bir 4 saatini diyalize bağlı geçiren Turgut Temiz’in hayatı daha da zorlaşmıştı. Diyalize bağlanmanın zorluklarından bahseden Temiz yaşadıklarını, “ Saatlerimi diyalizde geçirmek ve bu süreçte yaşadıklarım bana çok acı veriyordu. Sürekli diyetteydim ve isteğim gibi su bile içemiyordum.” diye anlatıyor. 2 aylık diyaliz sürecinin sonunda Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nden mutlu haber geldi. Bosna’da yaşayan ve tıpkı onlar gibi eşiyle kan grupları uymadığı için nakil olamayan bir çift vardı.
BİRDEN 18 KİLO KAYBETTİ
39 yaşındaki Selvedin Skender, doğuştan tek böbrekliydi. Yakın zamana kadar bu durum bir sorun oluşturmamıştı. Ancak yaklaşık 1,5 sene önce hipertansiyon nedeniyle diğer böbreği de işlevini kaybetti. Aniden 18 kilo birden veren Skender, kontrol için doktora gittiğinde bu acı gerçekle karşılaştı. Onu çok seven eşi Edina Skender, böbreğini vermek istedi. Ancak kan grupları uymadığı için nakil gerçekleşemedi. Bosna’da çapraz nakil imkanları olmadığı için de diyalize girmeye başladı.
TOKATLI VE BOSNALI İKİ AİLE İSTANBUL'DA BULUŞTU
Ancak diyaliz süreci çok zordu ve kesin tedavi için nakil şarttı. Araştırmaları sonrasında Türkiye’de çapraz nakil şansları olduğunu öğrendiler. Hızlı bir şekilde harekete geçen Selvedin Skender’i sağlığına kavuşturacak böbrek Tokat’tan, haber ise İstanbul’dan geldi. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, “Her iki ailedeki kadınlar eşlerine böbreklerini vermek istiyorlardı. Ancak kan grupları uymadığı için nakiller gerçekleşemiyordu. Bu nedenle çapraz nakil listemizde yer alıyorlardı. Yapılan testlerde alıcı-verici adaylarının birbirlerine uygun olduklarını saptadık. Bu nedenle de nakle karar verdik.” diye konuştu.
"ÇAPRAZ NAKİL OLMASALARDI DİYALİZE DEVAM EDECEKLERDİ"
27 Mayıs 2015 sabahı her iki aile de çok heyecanlıydı. Eş zamanlı olarak girilen operasyonlarda Aylin Temiz’in böbreği Selvedin Skender’e, Edina Skender’in böbreği ise Turgut Temiz’e nakledildi. Prof. Dr. İbrahim Berber ve ekibi tarafından gerçekleştirilen çapraz nakil son derece başarılı geçti. Naklin ardından Prof. Dr. Berber, “Bu hastalarımız çapraz nakil olmasalardı hayatlarının büyük bir bölümünü diyalizde geçirmeye devam edeceklerdi. Çapraz nakil yakınlarına böbreklerini vermek isteyip kan grubu uyumsuzluğu nedeniyle veremeyenler için önemli bir tedavi yöntemi. Bu sayede birçok kişi dolaylı yolla da olsa sevdiklerinin hayatını kurtarabiliyor. Çapraz nakilde böbreklerin uyumunun yanı sıra vericilerin yaşlarının da birbirine yakın olmasına çok dikkat ediyoruz. Her iki çiftimiz de şu an gayet sağlıklı. Çapraz nakil sayesinde diyalizsiz ve sağlıklı bir hayat sürebilecekler.” diye konuştu.
"HAYAT KALİTEMİZ ARTTI"
Aylin Temiz’den nakledilen böbrekle sağlığına kavuşan, Selvedin Skender diyalizden kurtulmanın mutluluğunu yaşıyor ve duygularını şu cümlelerle ifade ediyor,” Nakilden sonra kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Artık istediğim gibi su içebileceğim. Diyaliz günlerinin sona ermesi hayat kalitemi inanılmaz derece artıracak. Türkiye’de de artık kardeşlerimiz var. Çok mutluyuz.” Hayatını rejimle geçiren Turgut Temiz ise, “Herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum. Organlar toprağın altında bir işe yaramıyor ama bağışlandığında hayat kurtarıyor. Biz şimdi eşlerimiz sayesinde Bosna’lı dostlarımızla gerçek anlamda kardeş olduk.” diye konuştu.
PROF. DR. İBRAHİM BERBER "NAKİL SAYILARIMIZ YETERSİZ"
“Ülkemizde her yıl son dönem böbrek yetmezliği hasta sayısı artıyor. Buna karşılık kadavradan organ bağışı maalesef hep sabit seviyede. Halbuki bizim şu anda kadavra bekleme listesinde yaklaşık 22 bin böbrek bekleyen hastamız var. Son dönem böbrek yetmezliği hastası ise 60 bin civarında. Tüm bu rakamlara rağmen kadavradan organ bağışı sayısı artmıyor. Son yıllarda ülkemizde sağlık bakanlığının da büyük desteğiyle nakil sayılarında artış meydana geldi. Bu artışın nedeni ise canlıdan yapılan nakiller. Çapraz nakil de sevdiklerinin hayatını kurtarmak isteyenler için önemli çarelerden biri.”