Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın ‘Şehit Bilgi Kapısı’ projesi kapsamında devlet arşivindeki 10 binden fazla belge tarandı. Belgelerde şehit subaylara ait mektuplar da var hastane defterleri de... Yakınları internet üzerinden şehitlerinin detaylı bilgilerine ulaşabilecek. Her askerin tek tek hikâyesi anlatılacak.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBiri, Anafartalar kahramanı Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki subay kılıcı. Üstünde eski yazıyla “Miralay Mustafa Kemal” yazıyor. Diğeri, gece Boğaz’a gizlice döşediği mayınlarla düşman donanmasına ağır kayıplar verdiren Nusret gemisinin Mayın Grup Komutanı Hafız Nazmi’nin silahı. Bu iki nadide eser Hisart Canlı Tarih Müzesi’nde sergileniyor.
#Çanakkale Savaşı‘Son Akşam Yemeği’ isimli filmde ‘Atatürk’ü canlandıracağını duyduk. Hemen kapısını çaldık. Ama yeni projeleri bununla sınırlı değil. Sırada üç sinema filmi, iki dizi ve yeni şarkıları var. Onur Tuna’yla hayatını, bilinmeyenlerini ve oyuncu Yasemin Yazıcı’yla ilişkisini konuşuyoruz: “Kendisini ortak bir arkadaşım aracılığıyla gördüm, daha sonra sosyal medyadan ulaştım.”
#Hakan GENCEKültür ve Turizm Bakanlığı, arşivinde yer alan belge filmleri, web sitesi ve ‘Film Mirasım KTB’ mobil uygulaması ile erişime açtı. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, erişimi, “Atatürk’ün İzmir’e gelişi”, “Alman İmparatoru II. Wilhelm’in İstanbul’a gelişi”, “İngiltere Kralı 8. Edward’ın Türkiye ziyareti” ve “Sultan Vahdettin’in kılıç alayı” arşiv videolarını paylaşarak duyurdu.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıÇanakkale’nin merkezinde ilk kez çok kapsamlı, Çanakkale Cephesi’ne ilişkin kaynaklara erişilecek, halkın ve araştırmacıların ziyaretine açık bir merkez hizmete girdi. Çanakkale Muharebeleri başta olmak üzere, savaşların tarihsel arka planına ve toplumlar üzerindeki etkilerine yönelik belgeleri toplamayı, saklamayı ve günümüze en güçlü şekilde sunmayı hedefliyor. Müzesi de olan merkezde Mustafa Kemal Atatürk’ten 27. Alay Komutanı Mehmet Şefik Aker’e komutanların yazışmalarından asker günlüklerine orijinal kayıtlar araştırmacı ve ilgilileri bekliyor.
#SeyahatDünyanın en iyi korunmuş savaş mekânlarından ‘Çanakkale Savaşları Tarihi Alanı’ çağdaş müzecilik faaliyetleriyle 1915’te yazılan destanı gelecek nesillere aktarıyor. Alandaki müzeler Çanakkale ruhunu günümüze taşırken açık hava müzesi haline getirilen 33 bin 500 hektarlık arazide çarpışmaların izlerini takip etmek mümkün.
#GeziÇanakkale’yi geçilmez yapan binlerce kahramanın ya şehit ya da esir haberi ulaştı ailelerine. Kiminden ise tek bir haber alınamadı. Geride bıraktıkları gözü yaşlı anneler, Sevimli Ay Dergisi ve Resimli Ay Dergisi’nin açtığı sayfalara yazdıkları mektuplarla, evlatlarını yıllarca aradı. İşte kendilerine ‘hasretzede’ diyen o validelerin mektuplarından yürek sızlatan satırlar...
#ÇanakkaleÇanakkale Savaşları'nda büyük yararlılıklar gösteren ve yaralanmasının ardından tedavisi sırasında şehit olan Ezineli Yahya Çavuş'un hayatı belgesele konu olmuştu. Çanakkale Savaşları sırasında 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini durduran Ezineli Yahya Çavuş'un kahramanlık destanını konu alan “Ezineli Yahya Çavuş” belgeseli, televizyonda ilk TRT Belgesel ekranlarında izleyiciyle buluşacak. Peki, Ezineli Yahya Çavuş kimdir?
#Ezineli Yahya ÇavuşÇanakkale Savaşları sırasında, 25 Nisan 1915'te Gelibolu Yarımadası’ndaki Ertuğrul Koyu’na çıkarma yapan 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle 32 saat süren mavzer atışlarıyla sahilde durduran Ezineli Yahya Çavuş’un kahramanlık destanının anlatıldığı belgeselin galası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla dün Troya Müzesi'nde yapıldı. Yapımcılığını Nihal Ağırbaş, senaristliğini ise Ömer Erbil'in yaptığı belgeseli izleyenler duygusal anlar yaşadı. Belgesel gösteriminin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben doğrusu gözleri yaşlı olarak izledim, ağladım" dedi.
#Ezineli Yahya ÇavuşÇanakkale Savaşları sırasında, 25 Nisan 1915'te Gelibolu Yarımadası’ndaki Ertuğrul Koyu’na çıkarma yapan 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle 32 saat süren mavzer atışlarıyla sahilde durduran Ezineli Yahya Çavuş’un kahramanlık destanının anlatıldığı belgeselin galası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla dün Troya Müzesi'nde yapıldı. Yapımcılığını Nihal Ağırbaş, senaristliğini ise Ömer Erbil'in yaptığı belgeseli izleyenler duygusal anlar yaşadı. Belgesel gösteriminin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben doğrusu gözleri yaşlı olarak izledim, ağladım" dedi.
#Çanakkale18 Mart, Nusrat Mayın Gemisi’nin tarihe geçtiği, Boğaz’ın başarıyla savunulduğu ve istila orduları genelkurmaylarının Çanakkale’nin “geçilmez” olduğunu kabul ettikleri gündür. Bu savaş, iyi savaşan, fedakâr komutanlar ve askerlerin savaşıdır. İmparatorluğu savunanlar şahane insanlardı ve Türkiye’nin değil bütün Şark dünyasının iftihar edeceği nesillerdir.
#YAZARÇanakkale Cephesi’ne savaşan ve sağ kolunu kaybeden İstiklal Gazisi Hüsnü Başerli’ye günün şartlarına göre devlet eliyle yaptırılarak gönderilen ahşap protez kol, Samsun’daki torunları tarafından müzeye bağışlandı. Vatanın öneminin ve uğrunda verilen çetin mücadelenin gelecek nesillere aktarılması amacıyla bağışlanan protez kol, Sadi Tekkesi Kuvayi Milliye Müzesi’nde sergilenecek.
#ÇanakkaleÇANAKKALE Savaşları sırasında, 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nda Ertuğrul Koyu’na çıkarma yapan 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle 10 saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran Ezineli Yahya Çavuş’un evi, kahramanlık destanının anlatıldığı müzeye dönüştürülmek için restore edilmeye başlandı.
#Haber1914-1918 yılları arasına yapılan 1. Dünya Savaşı, İtilaf ve İttifak devletlerinin hammadde ve sömürge arayışı başta olmak üzere birçok nedenle katıldığı bir savaştır. Osmanlı Devleti savaşın başlangıcında her ne kadar tarafsızlığını ilan etse de savaşa girmeye zorlanmış ve savaşa dâhil olmuştur.
#Birinci Dünya Savaşı'nın SonuçlarıMustafa Kemal Atatürk ülkemizin en önemli askeri ve komutanıdır. Aynı zamanda ülkemizi kurtaran ulu önderimizdir. Askerlik eğitimi ile beraber pek çok önemli zafere imza atmış ve Kurtuluş Savaşı için önemli deneyimler kazanmıştır. Şimdi Mustafa Kemal'in askeri hayatını ele alalım ve inceleyelim. İşte 8. sınıf sosyal bilgiler Mustafa Kemal'in Askerlik hayatı konu anlatımı.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Mustafa Kemal'in Askerlik Hayatı Konu Anlatımı1915 yılında yaşanan Çanakkale Savaşı sırasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki İngiliz asker Robert Chadwick'a ait künyeye 105 yıl sonra ulaşıldı. Çanakkale Alçıtepe'de bulunan künye koleksiyoner Seyit Ahmet Sılay'ın İstanbul'daki koleksiyonunda yer alırken, Robert Chadwick'ın yakınlarına ulaşılmaya çalışılıyor.
#ÇanakkaleÇanakkale Savaşı'nın seyrini değiştiren isim Seyit Onbaşı, Zafer’in 105. Yıl dönümünde anılıyor. Çanakkale kahramanlarından Seyit Onbaşı, mekanizması bozulan bir topun mermisini sırtına alarak namluya sürmüş, ateşleyip İngiliz zırhlısını vurarak savaşın seyrini değiştirmişti. İşte Seyit Onbaşı’nın hikayesi...
#Seyit Onbaşı KimdirKabataş Erkek, Vefa Anadolu ile İstanbul Erkek liselerinin öğrencilerinden oluşan koro, Milli Mücadele'nin 100’üncü yılı dolayısıyla 17 Mayıs'ta gerçekleştirilecek anma konserinde, cepheye gönüllü giderek, şehit düşen öğrenci ve öğretmenler ile vatandaşların kahramanlıklarını türkülerle dile getirecek.
#Kabataş Erkek LisesiBugün Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü... 360 Derece’nin konuğu doktora tezini Çanakkale Muharebeleri üzerine hazırlayan, ‘Çanakkale 1915: Almanların Büyük Tuzağı’ ve ‘Kemalyeri’ adlı kitapların yazarı emekli Tuğgerenal, İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Naim Babüroğlu. Balkan Savaşları yenilgisinin ardından zafere giden yolu ve Mustafa Kemal’in rolünü anlatan Babüroğlu’na göre; eğer harekât Türk komutanların savunma planıyla yapılsaydı, işgal kuvvetleri karaya çıkamayacak, bu kadar Türk askerinin kanı akmayacaktı.
#Gazetehaberleri