Buzdolabınız akıllı olmayabilir ama siz buzdolabını akıllı kullanmayı öğrenebilirsiniz. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Y. Birol Saygı, buzdolabını akıllı ve doğru kullanmanın püf noktalarını anlattı.Akıllı buzdolabı kullanımı; buzdolabı sıcaklığını önerilen aralıkta tutmayı, buzdolabında yiyeceklerinizi uygun şekilde düzenlemeyi ve temizlemeyi içerir. Sürekli kontrol, temizlik ve bakımıyla buzdolabınız görevini tam olarak yapar ve sağlıklı mutfağınıza hizmet eder. Aksi takdirde beslenme kalitenize ve bütçenize zarar verebilir.
#BuzdolabıHer evin olmazsa olmaz beyaz eşyası olan buzdolaplarının yanlış kullanımı gıda kaynaklı hastalık risklerini artırıyor. Soğutma derecesinden rafların yerleşimine, temizliğinden bakımına buzdolabı kullanmanın da incelikleri var. Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Buzdolabını doğru ve akılcı kullanmak ailenizin gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmakla kalmayıp bütçenize de katkı sağlar” diyor.
#Buzdolabı Nasıl TemizlenmeliSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeNarin cinayetinde, ‘iştirak halinde çocuğu kasten öldürmek’ suçundan tutuklu bulunan Salim Güran, Nevzat Bahtiyar, Yüksel Güran ve Enes Güran Diyarbakır’daki cezaevlerinde tek kişilik bölümlerde tutuluyor. Sanıkların televizyonları yok ve onlarla temas eden infaz koruma memurlarının yaka kameraları var.
#Narin GüranEnerjiye olan talep gün geçtikçe yükselirken doğal kaynaklar üzerindeki baskı da giderek artıyor. Kaynaklar hızla tükeniyor, çevre kirleniyor, iklim değişiyor, enerji faturaları da kabarıyor. Daha temiz, daha yaşanabilir yarınlar için de öncelikli konu enerji tasarrufu. Zira israf edilen her enerji sürdürülebilir bir dünya hedefinden bizi daha da uzaklaştırıyor. Peki tasarruf bilincine sahip bir birey olarak ne gibi alışkanlıklara sahip olmalıyız? Daha temiz ve güvenli yarınlar için günlük hayatımızda nelere dikkat etmeliyiz? İşte madde madde tasarruf önerileri...
#TelevizyonSon yılların yükselen alternatifi olan kamp tatili, otel ve yazlık fiyatlarındaki son artışların ardından vatandaşlar için önemli bir tercih haline geldi. Kamp çadırı ve malzemeleri olanlar için bu tercih avantajlı olsa da bu ürünleri yeni almayı düşünenleri yüksek fiyatlar bekliyor. Dahası kamp alanlarında konaklamalar gecelik 200 liradan başlıyor. Bayram tatilinde ise zam var.
#Kamp AlanlarıPandemide kalabalıklardan kaçış için güvenli liman görünen ‘tiny house’ tipi evlere ilgi, salgının gündemden düşmesiyle azalmıştı. Kahramanmaraş depremlerinin ardından özellikle İstanbul’da beklenen büyük deprem nedeniyle yeniden ‘küçük ev’ konseptine ilgi arttı. Satış firmalarının showroom’ları dolup taşıyor. Talebin 10 kat arttığı belirtiliyor. İşte tiny house piyasası hakkında bilmeniz gerekenler...
#Tiny HouseDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Malatya 1. OSB’de açıklamalarda bulundu. Bakan Varank, "26 kalkınma ajansımızın tüm kaynaklarını afet bölgesindeki şehirlerimize yönlendirerek, bölgesel kalkınma odaklı acil eylem planını da uygulamaya alıyoruz" dedi. Bakan Nebati ise "Ekonomimiz bu felaketin üstesinden gelecek güce sahiptir" diyerek, "2022 yılında elde ettiğimiz yüzde 5,6’lık büyüme oranıyla, dünyada en yüksek büyüme gerçekleştirmeyi başaran ülkelerden biri konumundayız" ifadelerini kullandı.
#Mustafa VarankİNSANOĞLU, yapısı ve psikolojisi nedeniyle, belki de haklı olarak yani psikolojik dengesini bozmamak amacıyla kendini kötü hissettiren konulardan hep kaçar, yok sayar, ‘bana bir şey olmaz’ diye düşünür. Ölüm gibi, hastalıklar gibi... Afetler ve depremler de böyle bir konu. Deprem, korkutucu, ürkütücü, ne zaman, nerede başımıza geleceği belli olmayan ve engellenemeyen, öngörülemeyen bir afettir.Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy, deprem gerçeğini, öncesinde ve sonrasında neler yapılması gerektiğini anlattı...
#1DÜNYANIN öbür ucunda Şikago’da canlı yayında hava durumunu sunan spiker, “Bu soğuklar daha bir şey değil. Kötüleri çok daha kötüleri gelecek” diyordu. Söyledikleri gerçekleşti. Tarihinin en soğuk kışlarından birini yaşayan ABD’de şehirler buz tuttu, onlarca kişi donarak öldü. Yorumlarda aşırı soğukların nedeni olarak tabi ki iklim krizi gösteriliyordu.
#1Hayatın hemen her alanında plastiklerle beraberiz. Bu ürünlerin en sık kullanıldığı alanlardan biri de mutfak. Dondurma kutusunda saklanan sarmaların hayali ile yaşıyoruz. Artan yemekleri için kullanmakla kalmayıp, çocuklarımızın beslenmelerini dahi plastik kutulara koyup gönderiyoruz. Ama bu büyük bir hata. Neden mi? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkRusya-Ukrayna savaşı başta Avrupa olmak üzere enerjide dışa bağımlı ülkeleri etkilerken, alternatif enerji arayışları sürüyor. Özellikle geçtiğimiz yıl kullanımı rekor kıran ısı pompasına talep artıyor. Üstelik Avrupa ısı pompası kullanımını zorunlu hale getiriyor. Maliyetleri düşürmek için tercih edilen ve Avrupa’da hızla yayılan ısı pompası zorunluluğuyla ilgili olarak uzmanlar, Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerde de kullanım oranının arttırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
#RusyaElektrik faturalarında gördüğümüz puant endeks ne anlama geliyor? Sırf evde bir ses olsun diye açık tuttuğumuz televizyonlar bize neye mal oluyor? Elektrikli ocaklar neden ‘mutfağın kara listesi’nde? Anahtarlı prizler ne işe yarıyor? Elektriğe ödediğimiz paranın azalması, işte bu soruların yanıtında saklı.
#Elektrik Faturası20. yüzyılın ilk çeyreğinde literatüre giren aparat kelimesi Almanca kökenlidir. Orijinal dilinde ''apparat'' şeklinde yazılan kelimenin sözlük anlamı parçadır. Makine ve cihazların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan küçük parçalara aparat denir. Ek olarak bu kelime araç - gereç ve alet manasında da kullanılır. Aparat nedir, ne işe yarar? Aparat kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
8. asırdan beri kullanılmakta olan buz kelimesi, öz Türkçedir. Dilimize Farsçadan geçmiş olan dolap kelimesinin sözlük anlamı ise çarktır. Ancak bu kelime günümüzde içine eşya ve giysi konan mobilya anlamında kullanılır. Buz ve dolap kelimelerinin birleşmesiyle oluşan buzdolabı sözcüğünün bitişik mi yoksa ayrı mı yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. Buzdolabı nasıl yazılır? Buzdolabı kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışını örnek cümleler ile birlikte derledik.
Elektrikte kademeli tarife başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) iki kademeden oluşan sistem için sınırı 150 kilovatsaat olarak belirledi. 150 kilovatsaata kadar tüketim birinci kademe 1.37 liradan, bu sınırın üzerindeki tüketim de ikinci kademe 2.06 liradan hesaplanacak. Aylık tüketimin yer aldığı faturada her iki kademede yapılan tüketim de yer alacak.
#ElektrikHepimizin kalbini çalan bir çikolata mutlaka var... Bu özel ürünü alırken ambalajını iyi kontrol edin; kullanılan yağın kakao yağı olduğundan emin olun. Kaliteli çikolatanın yüzeyi parlak ve pürüzsüz olur. Paketi açınca iyice koklayın; kakaonun hafif kavruk, zengin aromaları burnunuza gelmeli.
#ÇikolataKoruk meyvesi; halk dilinde ham üzümlere verilen isimdir. Olgunlaşmamış olan koruk üzümleri ezilip, suyu çıkarılır. Çıkarılan asidik meyvenin suyu; ekşi tadıyla alternatif bir lezzet sunmaktadır. Tam anlamıyla doğan koruk suyu; ham şekilde şişelenip saklanır. Peki koruk suyu nedir, nasıl yapılır ve saklanır? Koruk suyu tarifi ve yapımı hakkında tüm detaylar.
#Koruk SuyuBuzdolabı evimiz başta olmak üzere yaşam alanlarımızda yer alan en önemli beyaz eşyaların başında geliyor. Gelişen teknoloji ile birlikte her gün yepyeni tasarımları ve özellikleri ile etkileyen son model buzdolapları ile karşı karşıya kalıyoruz. Ünlü markalar buzdolabı türleri ile büyük bir rekabetin içerisinde kıyasıya yarışıyorlar. Uzun ömürlü bir kullanım ise tüketicilerin buzdolaplarından olan beklentileri arasında ilk sıralarda göze çarparken bazı arızalar gündeme gelebiliyor. İşte buzdolabı neden soğutmaz ve buz tutar? Buzdolabının soğutmama ve buz tutma nedenlerini sizler için derledik.
Isı pompası, ısı enerjisini bir ortamdan başka bir ortama taşıma prensibi ile çalışan ve elektrikle beslenen bir çalışma sistemdir. Gerekli şartlar sağlandığı zaman yüksek miktarlarda enerji düşük maliyetler ile kolaylıkla kullanılabilir. Isı Pompası nedir, nasıl çalışır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Isı Pompası Nedir Nasıl Çalışır?Covid-19 vakalarının zirve yaptığı Hindistan’da geçtiğimiz günlerde yeni bir hastalık yayılmaya başladı: Kara mantar. Bu hastalık sebebiyle binlerce kişi bazen bir bazen de iki gözünü birden kaybediyor. 10 bini bulan kara mantar vakaları için akıllarda ise bir soru var; dünyaya yayılır mı?
#Kara MantarVestel, Dünya Çevre Günü vesilesiyle sürdürülebilir ve çevreci yaklaşıma dikkat çekiyor. Bu anlayış ile üretim süreçlerinde karbon ayak izini azaltan Vestel, ürettiği ürünlerle de tüketicilere sürdürülebilir bir yaşam sunmayı hedefliyor.
#VestelAvrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen Covid aşısının saklama koşullarında değişiklik yapılmasını önerdi. Koşullarda yapılan değişikliğin Avrupa Birliği (AB) genelinde aşı kampanyalarında lojistik ve planlamada olumlu bir etki yaratması bekleniyor.
#Biontech-PfizerYeni bire eve taşınacak olan birçok birey tarafından elektrik gibi birçok ihtiyacında açılması gerekir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından bu enerjilerin açılması ve depozito işlemlerini içeren sorular bulunmaktadır. Bu soruların başında Ankara Başkent Edaş Elektrik abonelik ücreti ne kadar? Başkent Enerjisa depozito ücreti peşin mi faturaya yansıtılır mı? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Ankara Başkent EDAŞ Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar?