Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nde açılan, Türkiye'nin ilk ve tek olma özelliğini taşıyan 'Ata Buz Müzesi'nde üretilen şeffaf buz kütleleri, yontu konusunda profesyonelleşmiş usta ellerde sanat eserine dönüşüyor. Atabuz Müzesi Proje Yöneticisi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat, "Pandemi dönemi sonrası Erzurum Atatürk Üniversitesi Atabuz Müzesi, dünyanın dört bir tarafından davetli olarak gelecek ünlü buz yontu sanatçılarının üretecekleri buz eserleriyle sanat arenasına dönüşecek" dedi.
#Buz MüzesiKazakistan'ın başkenti Astana'da ilk kez düzenlenen uluslararası buz heykelleri yarışması sona erdi.Astana'nın Esil İlçe Valiliğince Botanik bahçede 12 Ocak'ta Rusya, Çin ve Kazakistan'dan toplam 14 takımın katılımıyla başlayan etkinlik tamamlandı.Katılımcılar, "Doğu masalı" temasıyla 4 gün boyunca yaptıkları çalışmalarında, Astana'nın sembolü Bayterek Kulesi'ni, bozkır hayatını, Alaaddin'in Sihirli Lambası masalındaki karakterleri canlandırdı.
#AstanaHollanda’nın en büyük kış etkinliği olan Buz Heykel Festivali’nde -10 derecede gezdim, müziğin peşinde Amsterdam sokaklarını dolaştım. Bu yılın teması ‘Music Inpires’ yani ‘Müzik İlham Verir’. Amsterdam'a gitmek isteyene iyi haber: Buz Heykel Festivali 5 Şubat’a kadar sürüyor.
#AmsterdamERZURUM’da düzenlenen Kış Festivali’nde bazı etkinlikler kent merkezinde hiç kar olmaması nedeniyle iptal edildi. ’Winterfest’ öncesi sanatçı, sporcu ve kulüplerden randevu alındığını anımsatan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen davetlilerin suni kar yağdırılan pistlerde kayak yapabileceklerini belirtti.
Yılın 5 ayında hava sıcaklığının sıfırın altında olduğu Çin'in kuzey doğusundaki Heilongjiang Eyaleti'nde 1985 yılından bu yana düzenlenen Çin Harbin Uluslararası Buz ve Kar Festivali yine ilgi çekti.En az 100 gün süren festival sırasında, Harbin'in sokakları ve caddelerinde çeşitli buz heykelleri sergilendi. Buzdan piyano, süpürgeye binmiş Harry Potter ve 2008 Beijing Olimpiyat Oyunları'nın Fuwa bebekleri ve daha pek çok buz heykel şeffaf buz ve buz içine gıda renklendiricilerle apayrıbir güzellik katıyor. 400 bin metrekareden fazla bir alanı kapsayan Buz ve Kar Dünyası'nda saray ve kale buzdan yapıldı. Harbin'deki yüz yıl buz feneri konulu park olan Zhaolin Parkı'nda yüksekliği 60 metreye ulaşan bir buz dolambacı inşa edildi. Bu yılki festivalde, yüzlerce etkinlik düzenlendi, buzdan yapılmış 2 binden fazla sanat eseri sergilendi. Haber: DHA Dış/KURGU: Levent SERT
#HtvhaberBayram tatilini, küçük bir hafta sonu kaçamağına dönüştürmeye ne dersiniz. Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayan, içinde biraz aktivitenin de olacağı en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. İstanbul ve Ankara’ya yakın birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaGeçen hafta Kuzey’in en büyülü rotalarından Laponya’daydık. Yaklaşık iki hafta boyunca bu coğrafyayı keşfettik. Aslında tam bir turizm cenneti olan bölgede her anınız farklı bir deneyime dönüşüyor. Macerayla geçen bir günün yorgunluğunu Laponya gecelerinin vazgeçilmezi ateş başında sohbetlerle atmak paha biçilemez. Biraz yorucu görünse de doğayla derin bir bağ kurmak isteyen herkese hayatlarında bir kez bu seyahati yapmalarını öneriyoruz.
#SeyahatKültür-sanat etkinlikleriyle dolu dolu geçen bir yıla veda etmeye hazırlanıyoruz. Bu hafta Sertab Erener, Zorlu PSM’de; Mark Eliyahu, İzmir’deki Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde konser verecek. Klavsen sanatçısı Pierre Hantai, Deniz Müzesi’nde Bach’ın eserlerini seslendirecek. Şehrin pek çok farklı noktasında kurulan renkli yılbaşı pazarlarında yaklaşan yeni yılın heyecanını yaşayabilirsiniz.
#Sertab ErenerSiyah beyaz ekranın en renkli siması, duayen gazeteci ve sunucu Halit Kıvanç 97 yaşında aramızdan ayrıldı. Sesi ve yorumuyla, spor karşılaşmalarından eğlence programlarına, yarışmalardan 23 Nisan şenliklerine, coşkusuna milyonları ortak eden Kıvanç, İstanbul’da toprağa verilecek.
#Halit KıvançKaraburun, Çeşme Yarımadası’nın kuzeyinde, Ege Denizi’ne doğru dev bir at başı gibi uzanan gerçek bir doğa harikası. Kuşbakışı görünümü bana hep bir dülger balığı gibi gelir. Hani şu Sait Faik’i kendisine âşık edeninden… Büyük yazar da Karaburun’u, öyküsünü yazdığı dülger balığına benzetmiş midir bilinmez ama bu büyülü burnun, sanatçı ruhlara ilham veren bir tarafı kesinlikle var.
#HürriyetŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliRus askerlerinin Ukrayna'da işgal altındaki köylerde kadınlara tecavüz ettiğine ilişkin haberler, savaşın tansiyonunun en yüksek olduğu günlerde tüm dünyanın kanını dondurmuştu. Viktorya Martsinyuk da o korkunç saldırılardan birini yaşayanlardı. Üstelik askerler bir de gözünün önünde komşusunu katletmişti. O korkunç gecenin üzerinden 5 ay geçti. Peki Martsinyuk şimdi ne yapıyor?
#Ukrayna‘Gözlemevi’ başlıklı sergiyle Çoruh Nehri’ne bakan kıraç tepedeki Baksı Müzesi’ne konuk olan usta heykelci Osman Dinç, “Benim eserlerim aslında doğada olan şeylerin, tohumların birer soyutlaması. Biz doğanın kendisiyiz. ‘Gözlemevi’yle etrafımızda, bizi kuşatan tüm çevreye bakmış oluyoruz” diyor.
#Osman DinçKaraköy’den Tophane’ye kadar 1.2 kilometrelik sahil şeridine yayılan Galataport’un içinde İstanbul için çok önemli birçok tarihi mekân var. Size tavsiyem önce yazımı okuyun, sonra semtin şahane değişimine şahit olmak için ilk fırsatta yolunuzu Karaköy ve Tophane’ye düşürün. Deniz kıyısından Sarayburnu, Anadolu Yakası ve Boğaz’ın girişini de içine alan dünyanın en güzel manzaralarından birinin tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin.
#HürriyetDünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye, 106 ülke arasında 46'ncı sırada yer aldı. Fazla nüfus, trafiğe çıkan araç sayısındaki artış ve sanayi tesislerinin yanlış konumlanmasının hava kirliliğini artırarak tarihi yapıları tahrip ettiğini söyleyen uzmanlar, bu durumun eserlerde kabuklanma, çiçeklenme ve zayıflamalara neden olduğu uyarısında bulundu. Dr. Fatma Sedes, "Haliç kıyısı, Fener ve Balat civarındaki yapılar, Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki bazı iş hanları tehdit altında" dedi.
#İstanbul