Bu otel 2 ay sonra su olacak
İsveç'in en kuzey noktasında her yıl ekim ayında yeniden inşa ediliyor
İSVEÇ'in en kuzey noktası olan Kiruna yakınlarındaki Jukkasjarvi kasabasında tamamen buzdan inşaa edilen IceHotel, mayıs ayında eriyerek su birikintisi haline gelecek.
1997 yılından itibaren her yıl sonbaharda 2 milyon dolar harcanarak yeniden ve farklı bir mimari ile inşa edilen IceHotel, bu yıl 5 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor.
Tamamen sıkıştırılmış kar ve buzdan oluşan otelde 47 oda bulunuyor. Her odada, özenle hazırlanmış buz heykelcikler ve buz mobilyalar yer alıyor.
Dışarda ısı eksi 35 dereceye kadar düşerken, otel içinde hava sıcaklığı eksi 7 ile eksi 12 derece arasında değişiyor.
EN BÜYÜK IGLO
Dünyanın en büyük Iglo'su (Eskimo evi) olan IceHotel fikri, 1996 yılında İsveçli girişimci Yngve Bergkvist'ten çıkmış. Bergvist, Eskimo evlerinden esinlenerek hazırlattığı bir projeyi, on kadar mimarla görüştükten sonra hayata geçirme kararı almış. Ancak, projenin finansmanı için gerekli parayı tek başına sağlayamayan Yngve Bergkvist, çareyi bu girişimci fikrini 80 kişiyle paylaşmakta bulmuş. Ve ilk IceHotel, buz mimarları Ake Larsson ile Arne Bergh'in denetiminde 1997 yılında hizmete girmiş.
Eğer IceHotel'de gökyüzüne yansıyan Kuzey ışıkları altında macera dolu bir gece geçirmeye karar verdiyseniz, yapmanız gereken ilk şey, İsveç'in dünyanın en büyük demir madenlerinin bulunduğu kuzey noktası olan Kiruna'ya ulaşmak. Kiruna'nın küçük havaalanına vardığınızda sizi, bu bölgenin yerlileri olan Laplander'ler karşılıyor. Özel Lapland içkilerini yudumladıktan sonra yola çıkıyorsunuz ve yaklaşık 15 kilometrelik bir seyahatle IceHotel'in bulunduğu Jukkasjarvi'ye varıyorsunuz.
YILDA 20 BİN KONUK
Yılda yaklaşık 20 bin kişinin konakladığı IceHotel'in 1999 yılındaki cirosu 12 milyon dolara çıktı. Yılda yaklaşık 20 bin kişinin konakladığı IceHotel'de yer bulabilmek için aylar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Geçtiğimiz iki yıl 30'ar odalı olarak inşa edilen IceHotel, gelen yoğun talep nedeniyle bu yıl ilk kez 47 odalı bir otel olarak gerçekleştirildi. Böylece, otel bir gecede 90'ın üzerinde ziyaretçiye hizmet verebilir hale geldi. Bu kapasite ile ayda yaklaşık 2 bin 800 kişi IceHotel'de geceleyebiliyor.
IceHotel'e vardığınızda size iki seçenek sunuluyor. Eğer ‘‘Ben buzda yatamam’’ derseniz, otelin hemen yanında sınırlı sayıdaki küçük kulübelerde kalabiliyorsunuz. Bu kulübelerde, 3 yıldızlı bir otelin tüm konforu bulunuyor. En azından, tuvalet ihtiyacınızı gidermek için, IceHotel'de kalanlar gibi otelin dışına çıkmanız gerekmiyor.
Otel'in bir gecelik konaklama bedeli 240 dolar. Ancak, otelde geceleri vakit geçirebileceğiniz tek yer ünlü İsveç votkası Absolute'un sponsorluğu ile hazırlanan Absolute Icebar. Bu barda da yine herşey buz ve kardan üretilmiş. Bir bardak Absolute votka için 85 İsveç Kronu, yanı yaklaşık 10 dolar ödüyorsunuz. Buzdan bardaklarda servis yapılan votkayı yenilerken, eğer eski bardağınızla devam ederseniz bu kez içkinin fiyatı 60 krona iniyor. Yani, buzdan bir bardak için 25 kron ödüyorsunuz.
KUZEY IŞIKLARI
IceHotel'in gece etkinliklerinden biri de, Kuzey Kutbu'na özel gökyüzü ışıkları. Kuzey ışıkları olarak adlandırılan bu gökyüzü gösterisi, Kuzey Kutbu'ndan kilometrelerce uzakta doğmakta olan güneşin, gökyüzüne yansıyan ışıklarıyla meydana geliyor.
Eğer sabaha kadar Kuzey ışıkları'nı izlemeye niyetli değilseniz, IceHotel'deki buzdan yatağınız sizi bekliyor. Odanıza gitmeden önce, uyku tulumlarının dağıtıldığı bölüme uğramanız gerekiyor. Burada, balayı için gelen çiftler için de özel iki kişilik uyku tulumları bulunuyor. Tulumunuzu, aldıktan sonra fazla oyalanmadan hemen içine girmeniz öneriliyor. Aksi takdirde, tulumun içi sizi rahatsız edebilecek kadar soğuyabiliyor.
TEK YATMAK YASAK
Tulumunuzu alarak odanıza gidiyorsunuz. Odaların kapısı yok. Oda ile koridor arasında sadece bir kumaş parçası bulunuyor. İçerde ısı en az eksi 7 derece. Yatağınız, buzların üzerine serilmiş birkaç Ren Geyiği postundan oluşuyor. IceHotel'de, güvenlik açısından tek başınıza konaklama imkanınız yok. Odada en az iki kişi kalmanız gerekiyor. Bu sayı 4-5 kişiye kadar çıkabiliyor.
Otel yetkilileri, uyku tulumlarına girerken üzerinizde bulunan kar kıyafetlerinden mutlaka kurtulmanız gerektiğini belirtiyorlar. Eğer lahana gibi kat kat yatarsanız, sabah o tulumdan çıkmak hiç de cazip olmayabilir. Rahat sayılabilecek bir uykudan sonra, sabah sizi kuşburnu ve biraz alkol içeren ılık bir içki ile uyandırıyorlar. Yüzünüzü yıkamak ve tuvalet ihtiyacınızı gidermek için, otel ile bağlantılı ancak, otelin dışında bulunan iki tuvalet var. Ve bu tuvaletler de genellikle hep dolu.
IceHotel'de yemek servisi yok. Öğle ve akşam yemeklerini, oteli çevreleyen ormanların arasındaki küçük kulübelerde yiyebiliyorsunuz. Bu kulübelere ulaşmak için ya Haski köpeklerinin çektiği kızakları, ya da snowmobil adı verilen kar motorsikletlerini kullanacaksınız.
İnsan haklarına saygılılar köpekleri tekmeliyorlar
Seyahat amacıyla Haski köpeklerinin çektiği kızakları tercih ederseniz, yaklaşık 14 kilometre mesafede bulunan bir kulübeye 1-1.5 saatlik bir seyahat ile ulaşıyorsunuz. Kişi başına yaklaşık 100 dolar ödediğiniz bu seyahat sırasında, kızak kullanıcılarının köpeklere davranışını yadırgayabilirsiniz. İnsan hakları konusunda son derece hassas olan İsveç'te, Haski köpekleri kızak çekerken sahiplerinden bol bol tekme yiyorlar. Köpek sahipleri Laplanderlar, kızağın önüne dizilen 8 köpeğin en başında bulunan lideri izleyen diğer köpeklerin ancak bu yöntemle eğitilebildiğini söylüyorlar.
Eğer yemek için gidilecek kulübelere snowmobil'ler ile giderseniz bu kez ödeyeceğiniz ücret 150 dolar. Donmuş olan Torne nehri üzerinde ve orman içinde geçen 1 saatlik snowmobil yolculuğu sırasında, saatte 80 kilometreye kadar hız yapabiliyorsunuz.
Yemek için kulübelere vardığınızda, sizi bir odun ateşi karşılıyor. Bir tas çorba ve patates, havuç ve geyik etinden oluşan bir çeşit tas kebabı ile karnınızı doyurduktan sonra, kahvelerinizi içebiliyorsunuz. Eskimo usulü kahve ile Türk kahvesi arasında hem lezzet hem de pişirme usulü açısından büyük bir benzerlik bulunuyor. Eskimolar da, öğütülmüş kahveyi suya atarak kaynatıyorlar.
Eriyen otelin suyunu satıyorlar
DÜNYANIN tek buz oteli olan IceHotel, mayıs ayında havaların ısınması ile birlikte eriyor. Ve 32 bin ton buz ve sıkıştırılmış kar, Torne Nehri'nin sularına karışıyor. Ekim ayı geldiğinde, IceHotel inşaatı yeniden başlıyor. Yüze yakın işçi, buz mühendisi ve buz heykel sanatçısı gece gündüz çalışarak, yeni oteli oluşturuyorlar. Sular özel kalıplarda donduruluyor. Duvarlarda kullanılan karlar, Torne Nehri'nin suyuyla özel kar makinalarında suni olarak oluşturuluyor. Ve yine özel kalıplarda sıkıştırılarak istenen forma sokuluyor. Otelin, hediyelik eşya satılan bülümünde, bir yıl önce eriyen otelin suları özel şişelerde satılıyor. 1997 yılındaki otel suyunun bir şişesi 340 kron (40 dolar), 1998 yılındaki otel suyunun şişesi 200 kron (27 dolar), 1999 yılındaki otel suyunun şişesi ise 140 kron (20 dolar).