Büyük Veri haberleri sayfasında Büyük Veri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 13283 Büyük Veri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İnternet dolaşımındaki veri miktarının artışı ve bu havuzun gittikçe büyümesiyle oluşan ‘Big data’ konusu yeni nesil iş alanlarını gündeme getirmeye başladı. Bunlardan en dikkat çeken iş alanı ise ‘Veri Bilimciliği'. Veri bilimcilerin neler yaptığı ve bu mesleğin neleri kapsadığı merak konusu haline geldi. Türkiye’nin ilk yazılım hizmeti danışmanlığı şirketlerinden olan Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, Veri Bilimcilerin yakın gelecekte en önemli meslekler arasında yerini alacağını söylerken birçok şirketin stratejik karar verebilmesi için büyük veriyi doğru analiz edebilen veri bilimcilere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağını belirtiyor.
#Büyük VeriBüyük veri, şirketler için giderek daha değerli oluyor. Elde ettikleri dataları kazanca çevirmeyi hedefleyen firmalar bu bilgilerin doğru analizi ve yönetimi için ‘veri yöneticileri’ne yöneliyor. P&G’nin ilk Global Veri Yöneticisi Guy Peri ile veri alanında kariyeri konuştuk.
#Veri YöneticisiXerox, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerdeki insan kaynakları sistemlerini tek bir sistem altında globalleştirdi. Şu anda 49 ülkede 110 bin kişi tarafından kullanılan ortak İK platformu GEMS, 2018 Nisan’ında Xerox’un olduğu 65 ülkede toplam 145 bin çalışan tarafından kullanılacak. Tüm çalışanların verilerinin yer aldığı sistem sayesinde Xerox, yetenek ve gelecek planları, ilerleyen dönemde de büyük veri analizleri yapabilecek.
#XeroxBüyük verinin (big data) en sık kullanıldığı alanlardan biri de insan kaynakları. Büyük veri sayesinde hangi alanda kimlerin daha başarılı olduğunu bulup o kişileri işe yerleştirmek, yeteneklerin işten ayrılma olasılıklarını hesaplayıp ona göre tedbir almak, başarılı satış ekiplerinin ortak özelliklerini ortaya çıkarmak mümkün. Şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine büyük veriden nasıl faydalandıklarını sorduk.
#Büyük VeriZTE, Şangay’da düzenlenen Mobile World Congress’te dünyada artık Büyük Video döneminin başladığını ilan etti. Giderek artan yüksek çözünürlüklü video taleplerinin operatörler için çeşitli zorluklar yaşattığını dile getiren ZTE, bu alanda geliştirdikleri yenilikçi teknolojilerle operatörlerin yanında olduklarını belirtti.
#Big DataBig data her ne kadar kelime anlamı büyük veri olarak çevrilse de aslında bilgi sistemleri tarafında kullanılan yaygın teknolojiler veya araçlar ile işlenemeyecek kadar geniş ve karmaşık veri kümesine verilen isimdir. Dataların henüz işlenmemiş anlamlandırılmamış haline big data diyoruz.
#Big DataYakın gelecekte dünyadaki tüm iş süreçlerini derinden etkilemesi beklenen “Büyük Veri” teknolojileri, BIG-IST’15 etkinliği ile İstanbul’da masaya yatırılıyor. BIG-IST’15, teknoloji dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirerek tüm sektörlerin ihtiyacı olan büyük verinin etkin kullanılması konusuna ışık tutacak.
#Big DataIAB Amerika Ölçümleme, Adreslenebilirlik, Veri ve Perakende Medya’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeffrey Bustos, IAB üyeleriyle IAB Connect Retail Media etkinliğinde bir araya geldi. Etkinlik, dijital pazarlamanın 3. büyük dalgası olarak adlandırılan Perakende Medya, medya planlamadan yaratıcı stratejilere, ölçümlemeden optimizasyona, örnek vaka çalışmalarından gelecek öngörülerine kadar pek çok konu konuşuldu.
#IAB Connectİçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıBELEDİYELERİN konser harcamaları ya da kültür, sanat giderleri Türkiye’nin gündeminde… Araştırılır, bakılır; bir yanlış varsa düzeltilir. Ama başkanların açıklamalarından, Sayıştay raporlarından, parti sözcülerinin konuşmalarından anlıyoruz ki kamunun birçok alanında ve belediyelerde verimsizlik, atıl iş gücü, iş planı eksikliği gibi çok konu başlığı var.
#1Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uluslararası “AI in the Sky: A Unified Approach with ICAO” etkinliğinin 12-14 Kasım 2024 tarihlerinde Antalya’da düzenleneceğini duyurdu. Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) Genel Sekreteri Juan Carlos Salazar'ın da katılacağı etkinliğin, küresel ölçekte düzenleyici kuruluşlar ve sektörün lider firmalarını bir araya getireceğini belirten Bakan Uraloğlu, “Yapay zeka ve büyük veri çözümlerinin sektördeki rolü, operasyonel verimliliğin artırılması ve çevresel etkilerin azaltılması gibi kritik konular üzerine yoğunlaşacağız.” dedi.
#Abdulkadir UraloğluSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü'nün, kurumların yapay zekadan en ileri düzeyde yararlanması için çalıştığını belirterek, "Pek çok alanda verimlilik artışı getiren yapay zekadan daha fazla faydalanacağız." ifadesini kullandı.
#Mehmet Fatih KacırYapay zekânın gelecekte birçok sektörde işgücünü azaltması bekleniyor ancak önce bu zekâyı geliştirecek bir mühedislik gücüne ihtiyacı var. Son dönemin popüler mesleklerinden yapay zekâ mühendisliği için ciddi bir matematik ve istatistik bilgisi gerekli. Gelecekte çok ihtiyaç duyulacak mesleklerden birisi olması beklenen yapay zekâ mühendisliğinde aylık ortalama kazançlar ise yaklaşık 47 bin TL’den başlarken 120 bin TL’lere kadar çıkıyor.
#Yapay ZekâCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 'Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi'nin, ülke adına önemli sonuçlar doğuracağını belirterek, "Burada yapılan görüş alışverişlerinin ve sunulan fikirlerin savunma sanayimizdeki milli hedeflerimizi daha da ileriye taşıyacağına olan güvenim tam." dedi.
#Haluk GörgünSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada, ürün ve malzemelerin değerinin uzun süre korunması, üretimde zararlı madde kullanımının en aza indirilmesi ve israfın önlenmesi olmazsa olmaz hedeflerimiz arasında yer alıyor." dedi.
#Mehmet Fatih KacırUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin siber güvenlik alanında vizyon belgesi olan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurarak, stratejik hedefler doğrultusunda 18 ulusal siber güvenlik hedefi belirlediklerini kaydetti. Bakan Uraloğlu, yerli ve millî çözümlerle dışa bağımlılığı azaltmayı ve ulusal güvenlik ile ekonomiye katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, “Siber tehditlere yönelik kapasiteyi ve kabiliyetleri artırarak, yapay zekâ ve büyük veri altyapılarıyla tehditlerin tespitini ve önlenmesini amaçlıyoruz. 5G ve nesnelerin interneti teknolojileri ile artan risk ve tehditlere karşı korunabilmek için ‘sıfır güven’ anlayışıyla tedbirler belirleyeceğiz.” dedi.
#Abdulkadir UraloğluSiber güvenlik artık sadece şirket ve devletler için değil, bireyler için de tehdit oluşturuyor. Saldırılardan korunmak isteyenler için yıllık fiyatları 1290 ila 1550 lira arasında değişen uygulamalar hayat kurtarıyor. Sektörel raporlar ise 2023’te 360 milyar dolar olan küresel siber güvenlik harcamalarının 2024’te 418 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.
#Siber Güvenlikİzmir hem yaşam kalitesi hem de ekonomik potansiyeliyle Türkiye’nin yükselen yıldızı konumunda. Şehrin bu başarısı, diğer şehirler için de örnek teşkil ediyor. Dr. Burçin Önder, “İzmir hem doğal güzellikleri hem de gelişen ekonomisiyle yatırımcılar için cazip bir merkez” dedi.
#1Son günlerde, siber korsanlar Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) borcu iddiasıyla vatandaşlara sahte SMS mesajları göndermeye başladı. Bu dolandırıcılık yöntemiyle kişisel bilgileri çalmayı hedefliyorlar. Peki, siber korsanlar telefon ve kimlik numaralarına nasıl ulaşıyor ve HGS borç bilgilerine nasıl erişiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık hurriyet.com.tr’ya anlattı.
#Siber KorsanlarTurkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Koç 5G teknolojisinin 2026 yılında hazır olacağını kaydederek 5G'yi en hızlı olarak Turkcell'in vereceğini açıkladı. Türkiye'yi bir veri merkezi üssü haline getirmek istediklerini ve 4 tane veri merkezi inşa ettiklerini belirten Koç, Turkcell'in tükettiği enerjiyi kendileri üretmek istediklerini ve bunun için santraller inşa ettiklerini açıkladı.
#Ali Taha KoçSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Ülkemize yönelik yatırım iştahının yükseldiği böylesine bir dönemde Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı hâline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı açıklıyoruz." dedi.
#Mehmet Fatih Kacır