Başlık her ne kadar Jules Verne’in ‘Arzın Merkezine Seyahat’ kitabından ilham almış olsa da yazının içeriği İtalo Calvino’nun ‘Görünmez Kentler’ine selam yolluyor aslında. Bursa için böylesi bir girizgâh yapmayı uygun buldum… Çünkü şehre gelenlerin geneli, bilhassa Instagram’da popüler olmuş yerleri görmekle yetiniyor. Halbuki adımlanan yerlerin biraz ötesinde, çokça yakınında Bursa’nın asıl hikâyesini duyacaksınız. O zaman gelin, ‘gizli özne’leri görünür kılalım...
#BursaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çanakkale Toplu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Muhalefetin erken seçim söylemlerine atıfta bulunan Erdoğan, "Ya sizden bir şey olmaz! Yetişemediğiniz üzüme 'koruk' diyorsunuz." dedi. Erdoğan, "Bu CHP, bu İP, HDP hep birlikte terör örgütü PKK’nın yandaşlarıdır. Bunlar onlarla beraber yol yürüyor. Biz de Cumhur ittifakı olarak MHP ile yolumuza devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit yakınına küfür eden İYİ Partili Lütfü Türkkan’a da tepki gösterdi ve “Şehit yakınlarına küfretmeyi olgunlukla karşılayanlardan milletimiz hesabını sandıkta sormakla kalmayıp onları sokağa çıkamaz hale getirecek.” açıklamasında bulundu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanZengin bir hayal gücüne sahip olduğu Seyahatname’nin üslubundan anlaşılan Evliya Çelebi, serüvenci ruhunu da seyahatlerle beslemiştir. Geleneklerine bağlı ve diğer Osmanlı çağdaşları gibi, kendi kültürünün üstünlüğünden emin olan inançlı bir Müslüman olması onu yabancı dünyaları ve becerileri tanımaktan alıkoymamıştır. Saf bir dindarlığın yanı sıra tipik bir 17. yüzyıl Osmanlısı olarak hatırı sayılır bir hoşgörüye sahiptir.
#Evliya ÇelebiHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#BeyoğluPastırma yazından kalma günler yaşanıyordu geçen hafta Tokat’ta. Zaten kar geçen yıl birkaç günlüğüne uğramış, bir daha dönmemişti. Oysa ben beyaz zambaklar şehrinin kışını görmek istemiştim... Pırıl pırıl güneşli günlerde tarihi sokaklarında yürüdüm. Birbiri ardına restore edilip açılan tarihi binalarını gezdim. Ve Tokat’ı tarihi yapıların çiçek gibi açtığı zambak bahçesine çevirme çabasına tanık oldum.
Konut fiyatları son 1 yılda sadece İstanbul’da değil , Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Muğla, Trabzon ve Ankara’da da yüzde 20’inin üzerinde zamlandı. Suriye’den Türkiye’ye kaçanların talebi doğu ve güneydoğuda, zengin Arapların talebi İzmir, Antalya, Trabzon ve Muğla’da fiyat artışını tetikledi. Markalı konut pazarının büyüdüğü Ankara ve Kayseri’de metrekaresi bin 200 liradan ucuz ev bulmak zorlaştı. TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin Hürriyet’e özel yaptığı araştırmaya göre fiyat artışında İstanbul’u da geride bırakan iller var.
Havaların ısınmasıyla birlikte bütün caddeler cıvıl cıvıl. Geniş kaldırımlar alışveriş, spor ya da keyif yapmak isteyen her yaştan insanla dolu. Bu hafta Türkiye’nin en popüler caddelerini seçtik. İçlerinden kimi tarihi, kimi daha 10 yıllık. Kimi denize nazır, kimi parka komşu. Kimi trafiğe kapalı, kimi hep yoğun ama hepsinin ortak bir özelliği var: En prejtijli markalar, en şık restoranlar, kafe ve barlar, en önemli kültür merkezleri, tiyatrolar, sinema ve kitapçılar bu caddelerde. İlk beş sırayı İstanbul caddeleri kaptı. Peşinden İzmir ve Ankara’nınkiler geliyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte bütün caddeler cıvıl cıvıl. Geniş kaldırımlar alışveriş, spor ya da keyif yapmak isteyen her yaştan insanla dolu. Bu hafta Türkiye’nin en popüler caddelerini seçtik. İçlerinden kimi tarihi, kimi daha 10 yıllık. Kimi denize nazır, kimi parka komşu. Kimi trafiğe kapalı, kimi hep yoğun ama hepsinin ortak bir özelliği var: En prejtijli markalar, en şık restoranlar, kafe ve barlar, en önemli kültür merkezleri, tiyatrolar, sinema ve kitapçılar bu caddelerde. İlk beş sırayı İstanbul caddeleri kaptı. Peşinden İzmir ve Ankara’nınkiler geliyor.
11 Eylül rüzgarlarının estiği, dünyada kültürler arası çatışmalardan sözedildiği bugünlerde tartışılan sorulara tam 300 yıl öncesinde bir cevap geldi: Maftirim. Yüzyıllardır, sinagog ve mevlevihanelerde çalınıp söylenen bu eserler Lari Dilmen'in öncülük ettiği bir grup müzisyenin üç yıllık çalışmasıyla günışığına çıkarıldı. Kalan Müzik, CD'nin yanında verdiği bir kitapçıkla tarihçi ve sosyologlara da kıymetli bir kaynak sundu.