Danimarka’ya bağlı Faroe Adaları’ndan biri olan Litla Dimun, üzerinde kendi yumuşacık bulutu olan küçük bir ada olma özelliğini taşıyor. Bu ilginç adaya uzaktan bakınca sanki adanın üzerinde heybetli ve kabarık bir şapka varmış hissi oluşuyor. Çiftçiler, her sene bu adayı ziyaret edip kuzularını, ana adaya geri götürüyorlar. Bu şirin adaya, turistler tarafından ulaşılamıyor fakat kendi bulutuna sahip olan ilginç Litla Dimun, kardeş adadan görülebiliyor.
#Bulutu Olan AdaSalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim DegisikliğiO, ekranın ve beyazperdenin reyting garantili jönlerinden. Her rolünde değişmekten ve uçlarda dolaşmaktan korkmuyor: “Memo karakteri için vücudumu bozmaya çalıştım; göbeklendim” diye anlatıyor. Küçüklüğünden beri “Taşı sıksam suyunu çıkarırım” zihniyetini benimsediğini söylüyor. Konu aşka gelince de “Tutkulu yaşarım, romantiğimdir” diye ekliyor. Aras Bulut İynemli’yle bu hafta vizyona giren ‘7. Koğuştaki Mucize’ filmi vesilesiyle buluştuk. Filmini, Beşiktaş taraftarlığını, ülkeyi ve hayatını konuştuk.
#Haluk BilginerRıza Sarraf, Vakıflar'dan kiraladığı arazinin etrafını kapattı. İçeride ağaç kesimi, inşaat ve gürültü olduğunu söyleyen semt sakinleri şikâyetçi. Haber yapmak üzere araziye giden Radikal muhabiri tartaklandı. 1000 metrekarelik arazinin metrekare kirasının 2 lira olduğu ortaya çıktı.
Çanakkale’nin Gökçeada İlçesi'ne bağlı Kaleköy açıklarında bu sabah meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde, sarsıntının etkisiyle Kuzu Limanı Kaşkaval Burnu Mevkisi'ndeki tepeden yaklaşık 20 ton ağırlığındaki bir kaya parçasının deniz kenarına yuvarlandığı ortaya çıktı.
Çanakkale açıklarında bugün saat 08.33’te 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Gökçeada açıkları olan deprem, Çanakkale, Tekirdağ ve İstanbul’un Marmara kıyılarında şiddetli olmak üzere Kocaeli’den İzmir’e kadar olan bölgede hissedildi. Depremin ardından aynı bölgede 3.6 , 3.1 ve 4.0 büyüklüğünde 8 tane artçı depremler meydana geldi.
#DepremUzmanlara göre, Eyjafjallajökull yanardağının dünya hava ulaşımında ciddi kriz yaratan külleri 3 bin metreye kadar alçaldı. Bu, genelde 10 bin metre irtifada seyreden uçaklar için tehlikenin azaldığı ve birçok ülkede duran havayolu ulaşımının normale dönebileceği anlamına geliyor. Ancak bazı uzmanlar da, yeni oluşan ikinci dalga kül bulutunun miktarının belirleyici olacağı görüşünde.
25 yıllık hekim, nöroloji uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş (47) yoğun meslek yaşamındaki yoğunluk ve stresle, dalış, seyahat, müzik, motosiklet kullanmak gibi uğraşılarla başetmeye çalışıyor. Mesleği gereği katıldığı toplantıları bile seyahat için fırsata çevirmeyi başarıyor. Yaklaşık 20 yıldır geziyor. Antarktika hariç tüm kıtalardan, toplam 30 ülke, oradan çok sayıda şehir gördü. Halen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Ertaş, seyahat felsefesini ve Karayipler’deki ada devletlerden Saint Kitts ve Nevis’e yaptığı geziyi anlattı.
Dünyada 550 etkin yanardağdan yılda 50-65 tanesi püskürüyor; peki bunlar arasında en tehlikelisi hangisi? Bilim adamları Pasifik Okyanusu’na paralel olarak uzanan yüzlerce yanardağı inceledi ve Mount St.Helen’in en tehlikelisi olduğuna karar verdi.