bulaşma riski haberleri sayfasında bulaşma riski hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1191 bulaşma riski haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA)yürüttüğü çalışma sonucunda, Kovid virüsünün hazır gıda ürünlerinde ve ambalajlarında günlerce yaşayabildiğini açıkladı. Ancak virüsün tüketicilere bulaşma riskinin düşük olduğu vurgulandı.
#KoronavirüsKoronavirüs salgını başladığından beri sadece hayvan severler değil bilim insanları da evcil hayvanların virüsten nasıl etkilendiğini merak ediyor ve araştırıyor. İngiltere'den gelen bir haber ise bu konudaki şüpheleri doğruladı. Sahibinden Kovid-19 kapan bir kedi durumu çok ağırlaşınca uyutulmak zorunda kaldı.
#KediKoronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayıları git gide artarken bilim insanları da bir yandan virüsün bulaşıcığıyla ilgili yeni çalışmalar yapmaya ve hastalığın yayılmasını önlemeye çalışmaya devam ediyor. Uzmanların açıklamasına göre koronavirüste bulaşmayı engellemek için korunması gereken mesafeyle ilgili kritik bir değişiklik yapılması gerekiyor.
#Koronavirüsİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Balanlı, küresel salgın döneminde klima kullanımı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yaz aylarının gelmesiyle klima kullanımının artacağına dikkat çeken Balanlı, koronavirüsün damlacık enfeksiyonu ile bulaştığını hatırlatarak, "Klima kullanımı nedeniyle insanlar daha fazla solunum hastalığına yakalanabiliyorlar. Vatandaşlarımızın bu dönemde klimayı kullanmamalarını ve olabildiğince uzak kalmalarını öneriyorum. Klimalara yerleşebilen bazı bakteriler var. Aynı ortamda sürekli olarak aynı döngüde olduğunda yerleşebiliyor ve hastalıklara yol açabiliyor. Klima çalışınca içerideki hava soğusun diye pencereler, kapılar kapatılıyor. Bu yüzden de sürekli içeride aynı hava devridaim oluyor. O nedenle klimaların tercih edilmemesi ve kullanılmamasını tavsiye ediyorum. Önümüz yaz ve havaların ısınmasıyla birlikte sıcaklıkla karşı karşıya kalacağız. Yapılması gereken şey, klima kullanılıyorsa bile o ortamın sık sık havalandırılmasıdır. Aynı zamanda kişi klimanın karşısında durmamalı. Bu dönemde başkalarıyla birlikte olduğumuz alanlarda klima kullanmak güvenli değil, doğal havalandırma daha doğru. Pencereyi, kapıyı açıp sürekli hava akımı sağlamamız lazım. Çünkü biz içerideki virüs yoğunluğunu azaltmak istiyoruz; kapıyı, pencereyi açmalıyız ki karşılıklı sürekli hava değişimi olsun" dedi.
#Murat BalanlıTARIM Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naim Ayaz, şu ana kadar elde edilen bilimsel verilerin koronavirüsün insandan insana bulaştığı yönünde olduğunu ve henüz hayvandan insana doğru bir bulaşmaya dair bir vakanın olmadığını söyledi.
#Naim AyazTarım ve Orman Bakanlığı, Konya'nın Meram ilçesindeki bir işletmede yaşanan kanatlı hayvan ölümleri sonrası yapılan analizlerde; kuş gribi tespit edildiğini, hastalığın yayılmasını önlemek adına her türlü tedbirin alındığını ve salgın olarak nitelendirilebilecek bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.
#Kuş GribiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen Maymun Çiçeği (MPOX) virüsüne karşı, İstanbul Havalimanı’nda 11 ülkeden gelen uçuşlar yakın takibe alınırken, herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadı.
#M ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiSakarya Sağlık Müdürlüğü, kentte tedavi altına alınan Senegallinin M çiçeği hastası olmadığını bildirdi. Açıklamada, habere konu hastanın öyküsünde iki yıldır devam eden ve halk arasında "kelebek hastalığı" olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirtildi. M Çiçeği hastalığı nedeniyle herkesin Covid 19 da olduğu gibi bir pandemi korkusu yaşadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid 19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların ayıklanması, farkedilmesi izolazyonu önemli” dedi.
#M ÇiçeğiSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPLazer epilasyon hem erkeklerin hem de kadınların istenmeyen tüylerinden tamamen kurtulmak için başvurduğu kalıcı bir yöntem. Artık ergenlik çağına girmiş genç kızlar bir an önce epilasyona başlamak, tüylerinden kurtulmak istiyor ama ebeveynlerin kafası bu konuda çok karışık. ‘Epilasyona ne zaman başlanmalı, ergenlik döneminde yapılması sakıncalı mı, üreme sağlığını olumsuz etkiler mi?’ gibi pek çok soru onları tedirgin ediyor. Bu noktadan yola çıktık; hem çocukları olan ailelere hem de yetişkinlere rehber niteliğinde bir epilasyon dosyası hazırladık.
#EpilasyonDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkÇalışma hayatı boyunca çeşitli nedenlerle işe gidemediğiniz olmuştur. Gerek sağlık sorunları gerekse evde hastalanan çocukların bakımı için mecburiyetten evde kaldığımız dönemler için rapor almak kimileriniz zaruri hale gelmiştir. Fakat rapor alıp evde kaldığınız günler için geçerli olan kaideleri biliyor musunuz? Rapor alan bir kişi sürekli evde mi kalmalı? Raporlu olanların, seyahat etme hakları var mı? Raporlular için geçerli olan yasaklar neler? Bu ve buna benzer konularda birçok varsayım dolaşıyor ortalıkta. Peki bunların hangisi doğru? Siz değerli okurlarımız için hastalık raporu konusunu araştırıp dikkat etmeniz gereken hususları topladık.
#Çalışma HayatıEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiDermatologlar, her gün çok sayıda uyuz vakasına şahit olduklarını söylüyor. O hastalardan biri de iş arkadaşından uyuz hastalığı kapan 30 yaşındaki Eda A. Doktoru, genç kadına "Bugün gelen sekizinci vakasın" dedi. Bu cümle bile durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu artış neden kaynaklanıyor ve biz korunmak için ne yapabiliriz?
#Uyuzİş arkadaşından uyuz hastalığı kapan 30 yaşındaki Eda A.'ya doktoru, "Bugün gelen sekizinci vakasın" dedi. Bu cümle bile durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, son altı aydır özellikle dirençli uyuz vakalarında gözle görülür bir artış olduğunun altını çiziyor. Peki bu artış neden kaynaklanıyor ve biz korunmak için ne yapabiliriz?
#UyuzGenellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkDoç. Dr. Argun Akif Özak, Türkiye'deki marketlerde satılan Norveç somonları üzerinde yaptığı araştırmada 'Lepeophtheirus salmonis' cinsi parazite rastladı. Prof. Dr. Özak, Türk somonlarında bu parazite rastlanmadığını ancak taşınarak bulaşma riski olduğunu belirtti.
#SomonATAGÖZ Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte deniz ve havuz sezonun açıldığını, başta çocuklar olmak üzere bilinçsiz havuz kullanımının göz hastalıklarına sebep olabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.
#1İsrail ve Yunanistan'dan bilim insanları, ilk olarak Kaş kıyılarında görülen ve tüm Doğu Akdeniz'i işgal ederek, Ege Denizi'nde de giderek artan istilacı deniz kestanelerinde, bir patojene bağlı kitlesel ölümler tespit etti. Yunanistan ve Türkiye'nin Akdeniz kıyıları boyunca 1000 kilometreden fazla alana yayıldığı belirlenen bu ölümlerin geçici olarak yararlı olabileceği, patojenin bulaşması halinde diğer deniz canlıları için yıkıcı sonuçlar doğurabileceği belirtildi.
#Doğu AkdenizUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerGelecekte pandemilerin daha sık yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, “Pandemi ile mücadelenin en başında aşı geliyor tabii ki. Aşı çalışmalarımıza devam etmek şartıyla çok daha kısa zamanda, hızlı refleksler vererek yeni pandemilerle savaşabiliriz” dedi.
#AşıTemasla bulaşan uyuz (skabiyez) hastalığı tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan ‘ivermektin’ etken maddeli oral tablet Türkiye’de ilk defa kullanıma sunuldu. İvermektin’in artık Türkiye’de de üretildiğini belirten Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “İvermektini hap olarak kullanarak uyuzu içerden yok edebilir ve henüz direnç gelişmediği için etkinliğinden sonuna kadar faydalanabilirsiniz. Şu anda uyuza karşı elimizde güçlü bir silahımız var” dedi.
#Prof. Dr. Zekayi KutlubayTemasla bulaşan uyuz (skabiyez) hastalığı tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan ‘ivermektin’ etken maddeli oral tablet Türkiye’de ilk defa kullanıma sunuldu. İvermektin’in artık Türkiye’de de üretildiğini belirten Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “İvermektini hap olarak kullanarak uyuzu içerden yok edebilir ve henüz direnç gelişmediği için etkinliğinden sonuna kadar faydalanabilirsiniz. Şu anda uyuza karşı elimizde güçlü bir silahımız var” dedi.
#UyuzBağışıklık sisteminin zayıflaması, soğuk hava, temiz su kaynaklarına ve tuvalete erişim sorunu, kişisel eşyanın ortak kullanımı farklı salgınların tetikleyicisi olabilir. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’la salgın riskini konuştuk: “Deprem koşullarında tek bir vakanın bile içme suyuna bulaşması ciddi vakalara yol açabilir.”
#Deprim