Anaokuluna yeni başlayan çocuklarda bazı bulaşıcı hastalıkların sık görüldüğünü ve hızla yayıldığını belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Atilla Van, okula yeni başlayan çocuklarda bulaşıcı hastalıkları önlemek için alınacak bazı önlemler hakkında bilgiler verdi.
#1Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlıkİngiltere Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bugün BioNTech ile mRNA bazlı kanser aşısı için ortaklık yapacağını duyurdu. Ortaklıkla beraber İngiltere’de 2030 yılına kadar 10 bin kanser hastasının mRNA bazlı kişiye özel kanser aşısı içeren tedaviyi, açılacak araştırma geliştirme merkezleri aracılığıyla alacağı ifade edildi.
#BiontechHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatFarklı parazitler birçok farklı semptomlara neden olur ve bazıları diğer bulaşıcı hastalıkları taklit edebilir. Çocuklarda parazitin semptomları genellikle gastrointestinal rahatsızlık olarak kendini gösterir, ancak bu sadece buzdağının görünen kısmıdır. Peki, Çocuklarda parazit neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır ayrıntıları ile derledik.
#ÇocukBugüne dek aşı alanında pek çok ilke imza atan Sanofi, hiç kimsenin aşıyla korunabilir hastalıklardan zarar görmediği bir dünya vizyonuyla, aşılar üretiyor. 25-30 Nisan Aşı Haftası vesilesiyle, Sanofi Aşılar İş Birimi Türkiye, İran ve Levant Genel Müdürü Karine Labaky ve Sanofi Aşılar İş Birimi Türkiye, İran ve Levant Medikal Direktörü Özde Tırna ile şirketin aşı konusundaki çalışmalarını ve Türkiye’de yarattığı katma değeri konuştuk.
#Sponsorlu İçerikNorveçli araştırmacılara göre, koronavirüsün Çin'de resmi olarak keşfedildiği zamana ait "çok şaşırtıcı" bulgular hem Norveç'te hem de tüm dünyada koronavirüs pandemisinin tarihini değiştiriyor.
#KoronavirüsTürkiye, AIDS’in diğer ülkelere kıyasla görülme sıklığının az olduğu ama hasta sayısının da sürekli arttığı bir ülke. 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde yapılan açıklamaya göre ülkemizde 1985’ten 15 Kasım 2021 tarihine kadar geçen sürede vaka sayısı 29 bin 284 oldu.
#HIVDünya uzun süredir Covid-19 pandemisi ile boğuşurken, pek çok insan uzun karantinalar ve fiziksel mesafe ile yaşamaya alıştı. El dezenfektanları ve maskeler ise bu süre zarfında olmazsa olmazlarımız arasında yer aldı. Peki bu yaşam tarzı değişiklikleri sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#KoronavirüsAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, yoğun bakımdaki koronavirüs hastalarının yüzde 90'ının, serviste yatanların ise yüzde 40'ının aşısız olduğunu söyledi. Türkiye'de şu anda iki doz, sonrasında bir doz daha aşı programının yürüdüğünü aktaran Yalçın, "Şu an bu sistemin 9 aya kadar koruyuculuğu mevcut. Bu üç aşıdan sonra 9 aylık bir bağışıklık öngörülüyor. Antikor düzeyleri düştüğünde sonraki aşılara da gereksinim olabilecek" dedi.
#Prof. Dr. Ata Nevzat YalçınProf. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Kurban Bayramı sonrası covid yoğun bakım ünitesi ve pandemi servislerinde yoğunluk yaşandığını belirterek, “Özellikle yatan hastaların yüzde 80'den fazlası aşılanmamış" dedi. Şu andaki virüsün önemli bir kısmının Delta varyantı olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın, muhtemelen bundan sonraki beklenenin Kolombiya varyantı olduğunu söyledi.
#AntalyaÇevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, iklim değişikliğinin beklenen etkilerinin, tüyler ürpertici nitelikte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Birpınar, "Küresel sıcaklık artışının 2-3 derecede olması halinde kara ve deniz canlı türlerinin en az yüzde 54'ünün bu yüzyılda yok olması kuvvetle muhtemel" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet Emin BirpınarTEKİRDAĞ'da Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, Marmara Denizi'ndeki müsilaj nedeniyle vatandaşların serinlemek için havuzlara yoğun ilgi göstereceğini belirterek, kirli havuz suyunun çeşitli hastalıklara neden olduğunu söyledi.
#TekirdağTürk Mikrobiyoloji Cemiyeti Genç Bilim İnsanları Komisyonu, bir yılı aşkın süredir küresel olarak mücadele edilen pandemi sürecinde yaşananları çocuklarımızın gözünden görmek amacıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda “Çocuk Gözüyle COVID-19 Pandemisi” konulu bir resim sergisi düzenliyor.
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, koronavirüs mutant suşların giderek artmasını beklediklerini açıkladı. Prof. Dr. Yalçın, “Birkaç haftalık tamamen kapatma sürecini düşünebiliriz. Bunu Avrupa'da yapan ülkeler oldu. İngiltere 3 kez kapandı. Almanya, Fransa gibi ülkelerde kapanmalar oldu. Bu kapanmaların ciddi etkisi var ama kapanma sonrası normale dönüldüğünde de bu önlemlerin ciddi bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor" dedi.
#AntalyaPandeminin 14'üncü ayında sıkı tedbirler yeniden devreye alındı. Bulaşıcı hastalıkla mücadele kapsamında bireysel ve toplumsal önyargıların birer bariyer olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Dr. Sevda Türen, “Bulaşıcı hastalıkları, mikroorganizma adı verilen çok küçük canlıların meydana getirdiğini ancak hepsinin insanlarda hastalığa neden olmuyor” dedi.
#Öğr. Gör. Dr. Sevda TürenAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, koronavirüs vaka sayısı artışının endişe verici olduğunu belirterek, "Vaka artışını engellemek için kısıtlamaların biraz daha artırılması gerekebilir" dedi.
#HaberPROFESÖR Dr. Şükran Köse ve Dr. Eren Akçiçek'in editörlüğünde Nobel ödüllü bilim insanlarının da aralarında bulunduğu 56 kadının hayat hikayelerinin yer aldığı 'Dünyayı Değiştiren Elli Altı Kadın- Nobel Ödüllü Kadınların Hikayesi' isimli kitap, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde raflardaki yerini aldı.
#YAZARAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Brezilya, Güney Afrika ve İngiltere'den bildirilen mutant virüslerin varlığıyla koronavirüs hastalığı sıklığının arttığının düşünüldüğünü belirterek, "Ülkemizde daha çok İngiltere'den gelen mutant virüs etkisini gösteriyor gibi duruyor. Az oranda Güney Afrika görülse de henüz Brezilya virüsüne rastlanmış değil" dedi.
#Koronavirüs