Güncelleme Tarihi:
Bu iş yükünün arasında hayatını kız çocuklarının geleceğine adayan Prof. Dr. Köse, kurdukları Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği’nin (BUHASDER) çalışmalarıyla elde edilen tüm gelirleri ve yapılan bağışları kız çocuklarının okul ve eğitim masraflarına harcıyor. Son olarak BUHASDER tarafından hazırlanan ‘Dünyayı Değiştiren Elli Altı Kadın-Nobel Ödüllü Kadınların Hikayesi’ adlı kitabın geliri, kız çocuklarına burs olarak verilecek. Aynı zamanda BUHASDER Genel Başkanı olan Prof. Dr. Şükran Köse, “Biz bu kitabı, kitapta yer alan kadınların, özellikle kız çocuklarımıza örnek olmasını ve onların bilimle, sanatla uğraşmalarını, kariyer yapmaları ve meslek sahibi olmaları konusunda kendilerine ışık olması gerektiğini düşünerek hazırladık” dedi.
NOBELLİ KADINLARIN HİKAYESİ
Nobel Ödüllü Marie Curie, Nadime Gordimer, Tevekkül Karman, Sigrid Undset, Nelly Leonie Sachs, Esther Duflo, Andrea Ghez, Nadia Murad ve Jennifer A. Doudna’nın da aralarında bulunduğu 56 kadının hayat hikayelerinin yer aldığı kitabın yayınlandığını ifade eden Köse, şunları söyledi: “Kitabın editörlüğünü benimle birlikte Dr. Eren Akçiçek yaptı. Yazarların tamamı çeşitli alanlarda kendilerini kanıtlayan ve toplumsal sorumluluk projelerinde görev alan kadınlar. 3 yıllık yoğun çalışmanın ürünü olan 865 sayfalık kitap, iki amaca yönelik yazıldı. İlk amaç, tarih boyunca doktora eğitimi dahil olmak üzere, akademik ilerlemeleri engellenen kadınların ortaya koydukları başarıların gelecek nesiller için örnek olması. İkincisi ise kız çocuklarının Nobel ödülü alan kadınları rol model olarak benimsemesi ve kendi eğitimlerine daha istekli bir şekilde sarılmasının sağlanması. Ayrıca kitap satışından elde edilecek gelir kız çocuklarının eğitimine harcanacak.” Yoğun çalışmalar ve büyük emekler sonucu hazırladıkları kitabı, kadın haklarını dünyada ilk kez hayata geçiren Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk’e, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında kilit rol oynayan kadınlarımıza, bilim ve sanatta geçmişte öncülük eden, gelecekte de öncülük edecek olan kadınlarımıza, Kovid-19 pandemisi sürecinde hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarına ve tüm annelere ithaf ettiklerini sözlerine ekledi.
OKULLARDA HİJYEN EĞİTİMLERİ
Prof. Dr. Şükran Köse, dernekte çalışan ve eğitim veren tüm meslektaşların gönüllü olarak görev yaptığını da ifade ederek, “Ne kadar çok kız çocuğu okursa ve iş hayatına atılıp ayakları üzerinde durursa o kadar iyi diye düşünüyorum. Okumak insanı geliştiriyor, ayaklarının yere sağlam basmasını sağlıyor. Kadınların ekonomik özgürlüğü olması gerekiyor” diye konuştu. Derneğin 2008 yılında kurulduğunu hatırlatan Köse, temel amaçlarını ise şu sözlerle dile getirdi: “Kişileri hastalılardan korumak, hasta olmadan önce nasıl korunacaklarını öğretmek, bulaşıcı hastalıklara karşı farkındalıklarını artırmak istiyoruz. Bu amaçla okullarda hijyen eğitimleri veriyoruz. Lise çağındaki gençlerimiz için cinsel eğitim, kan yoluyla bulaşan hastalıklar ve korunma yollarıyla ilgili eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimleri Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve TÜBİTAK’ın işbirliği ile gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
El yıkamanın bulaşıcı hastalıklardan korunmada en basit ve ucuz yöntem olduğunu kaydeden Köse, “Bunu doğru uygulamalıyız. Şimdi yeni bir proje aşamasındayız. ‘Kovid-19’dan nasıl korunuruz’ diye bir proje hazırladık. Bu projeyi İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi ile TÜBİTAK ile beraber yöneteceğiz” dedi. Her bölgede dernek için çalışan temsilcileri bulunduğunu da kaydeden Köse, “O bölgedeki arkadaşlarımız, meslektaşlarımız kendi şehirlerindeki okullarda ve bizi çağıran yerlerde eğitimler veriyor. BUHASDER olarak ulaşabildiğimiz kadar insana dokunmak istiyoruz. Bizi çağıran her kurum ve kuruluşa da eğitim vermeye hazırız” diye konuştu.