Rusya’nın kararının ardından Tahıl Koridoru’ndaki yeni süreci değerlendiren analistler, önümüzdeki aylarda hasat döneminin bitmesiyle fiyat artışlarında hızlanmanın kaçınılmaz olduğunu ve mevcut durumdan tüm ülkelerin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.
#RusyaBirleşmiş Milletler Dünya Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre, dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan ülke sayısı 45’e yükseldi. Afrika ülkelerinin ağırlıkta olduğu listeye Ukrayna da girdi ve böylece Avrupa’dan bir ülke de listede yer aldı. Uzmanlar ekonomik nedenlerle gıda yardımı yapan ülkeler yardımlarda kesintiye gittiğine, Ukrayna’da olduğu gibi kendi kendine yeten ülkelerin yardıma bağımlı hale gelebileceğine dikkat çekiyor.
#GıdaHazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, salgın döneminde küresel ölçekte zarar gören turizm sektöründe Türkiye'nin dünya ortalamasının üzerinde bir toparlanma hızı gösterdiğini belirterek, "Bu yıl turizm gelirinin 35 milyar dolar, ziyaretçi sayısının ise 45 milyon kişi olmasını bekliyoruz" dedi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Ukrayna ve Rusya krizinden dolayı doğal gazla ilgili tüm Avrupa'da büyük bir endişe olduğunu hatırlatarak, Türkiye'de doğal gazla ilgili bir krizin beklenmediğini kaydetti.
#Doğal GazUlusal Hububat Konseyi, bu yılki buğday rekoltesine ilişkin raporunu açıkladı. Konsey, Türkiye’nin 2022 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 17.6 artışla 17 milyon tondan 20 milyon tona çıkacağını tahmin etti. Konsey raporunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen yıla göre yüzde 15’lik rekolte düşüşü beklenmesine karşın, diğer bölgelerde yağışın artmasıyla 20 milyon tonluk rekolteye ulaşılacağı öngörüsü yer aldı.
#BugdaayKoronavirüs salgını yüzünden dünya genelinde yükselen gıda fiyatları, iklim krizine bağlı afetlerle de birleşince alarm vermeye başladı. Yayımlanan bilimsel raporlara göre, iklim krizinin önüne geçilmediği takdirde, 2050 yılında dünya genelinde tarım üretimi verimi üçte bir oranında düşecek. Bu çiftçilerin yüzde 50'den daha fazla üretim yapmak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Hindistan, Rusya, ABD “nasıl önlem alırız”ı tartışıyor. Peki, Türkiye'de durum ne? İşte bugünümüzün ve yarınımızın fotoğrafı...
#İklim Kriziİklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#KuraklıkTUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, "(Güneydoğu'da) Hem mahsullerin hasat edilememesi hem de yağışların sürmesi nedeniyle toprağın rutubet derecesinin yüzde 60-70'lere çıkması buğday ekimini engelledi. Bu yıl ekim alanlarındaki yüzde 5 düşüşün sebebi bu. Ekim alanlarındaki azalmaya rağmen buğday üretiminde yağışlar sayesinde geçen yıla göre kayıp olmayacağını öngörüyor, en az 20 milyon ton rekolte bekliyoruz. Biz sanayiciler olarak, 'Ucuz mal alalım' demiyoruz. Çiftçinin para kazanmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.
#Türkiye Un Sanayicileri FederasyonuSon yıllarda un ihracatında dünya liderliğini koruyan un sanayicileri, ihracatın daha da artırılması için mevzuat değişikliği istiyor. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF)’ın Antalya’da düzenlediği “15. Uluslararası Kongre ve Sergisi”nde ihracat rejiminde değişiklik talep etiler.
#YazarTürkiye’de yaşanan ani ve kuvvetli yağışlar buğdaydaki kaliteyi düşürüyor. Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Profesör Süleyman Soylu, “Yağış buğdayda rutubeti arttırıyor. Hasat zorlaşıyor. Kalite düşüyor. Bu da çiftçinin kazancını etkileyecek. Kaliteli buğday açığı ortaya çıkacak” dedi. Sektör temsilcileri de kaliteli buğday açığının ithalatla kapatabileceğini söylüyor.
#BuğdayTürkiye’nin Rusya’dan buğday başta olmak üzere ithal ettiği toplam 6 ürüne uyguladığı yüzde 130’luk gümrük vergisi, Türk ithalatçıları geçici çözümlere yöneltti. İthalatçılar, Rusya’nın boşluğunu geçici olarak Ukrayna ile dolduracak.
#Türkiye Rusya İhracatEkmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, Türkiye'de bu yıl buğday rekoltesi yüksek olmasına rağmen son iki ay içerisinde un fiyatlarına yüzde 15-20 arasında zam yapıldığını belirterek, "Bu zamlar böyle devam ederse ekmek fiyatının 1,5 lira olması kaçınılmaz" değerlendirmesinde bulundu. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ekmeğin ortalama fiyatı şu an 1 TL.
#EkmekHalep yolundayız. Burası rejimin iki yakasını birleştiren stratejik bir güzergâh. Nusra ve IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerin arasından kıvrıla kıvrıla uzanan meşakkatli yolda karşılaştığımız Ebu Muhammed’e Rakka’da hayatı sordum. Paçasını sıyırıp çoraplarını gösterdi: “Kapanacaksın! Adama bu sıcakta bu çorabı bile giydiriyorlar. Sigara yasak. Namaz vakti ya evde ya da camide olacaksın. Şimdi Tartus’a giderken sakalımı kısalttım. Kısa sakal orada sorun oluyor, uzun sakal ise burada insanı şüpheli yapıyor...”