Güncelleme Tarihi:
Buğdayın hasat zamanı yağış istemediğine vurgu yapan Soylu, “Çünkü yağış buğdayda rutubeti arttırır, biçerdöverle hasadı zorlaştırır. Yağmurlar çoğu zaman şiddetli ve dolu şeklinde yağdığından tarladaki buğday yatıyor, başaklar kırılıyor. Hasat yapmak zorlaşıyor. Küf gelişimi de artıyor. Çiftçi ise bir an önce hasat yapmak ister. Çünkü tek işi buğday değil. Başka ürünler de yetiştiriyorlar. Hasat uzadıkça diğer işleri gecikiyor” dedi. Yaşanan durumun etkilerini sıralayan Soylu, şunları söyledi: “Özellikle ekmeklik ve makarnalık buğdayın kalitesi düşer. Türkiye’de bu yıl 20.5 milyon tonluk buğday rekoltesi tahmin ediliyor. Geçen yıla göre yüzde 5’lik rekolte kaybı bekleniyor. Miktarda büyük bir sorun yok. Ancak kalite, bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hasat kaybında yüzde 2 sınırını kabul ediyor. Ancak hasat kaybı bu yıl bunun üzerine çıkacak.”
FİYATLAR DÜŞECEK
Yaşanan verim kaybı nedeniyle ekmeklik ve makarnalık buğdayda ithalatın artıp artmayacağını sorduğumuz Soylu, “Türkiye zaten dahilde işleme rejimi kapsamında buğday ithal edip, işlenmiş ürün olarak satıyor. Bunda çok fazla bir değişiklik olmaz. Burada çiftçi açısından da duruma bakmak gerekiyor. Buğdayın ton fiyatı 1050 TL olarak belirlendi. Birçok çiftçi düşük kalite sebebiyle bu rakamları göremeyecek. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) protein ve kalite bazlı alım yapar. İster istemez fiyatlara yansımış olacak. Bu yüzden çiftçinin değişen iklim koşullarına ayak uydurması, ona göre hareket etmesi gerekiyor” şeklinde cevap verdi.
YEMLİK BUĞDAY ARTAR
BUĞDAYIN kalitesinin düşük olmasının çiftçinin kazancını düşürebileceğini ifade eden sektör temsilcileri, “Kalitenin düşük olması ithal edilen buğdayı arttırır. Makarna ve un sanayi kaliteli buğdaya ihtiyaç duyar. İthal edilse bile alınan ürün işlenerek satılıyor. Bu anlamda bir kayıp yaşanmaz. Ancak kalitenin çok fazla düşmesi halinde iç piyasa için de ithalat yapılabilir. Türkiye’de üretilen buğdaydan elde edilen yem miktarı 2.3 milyon ton seviyelerinde. Kalite düştüğü için yemlik buğday 3 milyon tona çıkabilir. Böyle düşününce de yapılan kaliteli buğday ithalatı 700 bin ton artabilir” diye konuştu.