TEKNİK TARIM DÜZE ÇIKARIR

Güncelleme Tarihi:

TEKNİK TARIM DÜZE ÇIKARIR
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 09:52

Domates, salatalık ve biber başta olmak üzere yaş meyve ve sebzede Türkiye'nin üretim merkezi olan Antalya'nın tarım sektörü temsilcileri, küresel gıda krizinin ‘Tarım 4.0’ ve teknolojik tarımla aşılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN gıda tedarik sorunlarıyla yüz yüze geldiği günümüzde tarım sektörü giderek daha önemli hale geldi. İklim değişikliği, pandemi, savaş ve her geçen yıl artan nüfus kaynaklı ihtiyaçların etkisiyle bu dönemde tarım üretimi ve tedariği zorlaştı. 2022 yılında Batı Akdeniz tarımının fotoğrafını çeken sektör temsilcileri, son dönemde üretimde yaşanan son durumu Hürriyet’e anlattı.

ÜRETİM SÜRDÜ, ÜRÜNLER DEĞİŞTİ
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “Antalya’daki seraların yüzde 90’ında domates, biber, patlıcan ve salatalık üretiliyor. Bu dönemde maliyetlerde ortaya çıkan artış nedeniyle karpuz, kavun, yeşillik gibi ürünlere bir kayma söz konusu. Gübreye gelen zamlar da yeni hissedilmeye başladı. Çiftçi gübresini temmuz, ağustos aylarında alıyor ve sezon boyunca kullanıyor. Yani bu yıl gelen zamlardan sonra gübre alımı ilk kez bu dönemde yapılıyor. O nedenle üretici, maliyetlerdeki artış kaynaklı zorluklar yaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

BUĞDAY REKOLTESİ AZALDI
Buğdayda, arpada bu yıl yaşanan arz azalışı nedeniyle ürün fiyatlarında artışların ortaya çıktığını belirten Büyüktaş, şöyle konuştu: “Üretici artık üretmekten kaçıyor. 2002’de buğday ekim alanı yaklaşık 9,3 milyon hektardı ve biz 20 milyon ton buğday üretiyorduk. Yıllar içinde bu rakam giderek azaldı. 2021’de buğday ekim alanı 7 milyon hektara düştü. 2,3 milyon hektar alanda buğday ekiminden vazgeçildi. Üretim 17,5 milyon ton oldu. Bu sene 15-16 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor.”

SU YÖNETİMİ ÇOK ÖNEMLİ
Kuraklığın etkilerinin önümüzdeki dönemde artacağı uyarısında bulunan Dursun Büyüktaş, Akdeniz havzasının küresel ısınmadan en fazla etkilenecek bölgelerin başında geldiğini belirtti. Su tasarrufunun önemine değinen Büyüktaş, “Hava bundan sonra daha da ısınacak, yağışlar azalacak ve düzensizleşecek. Kuraklığın etkileri giderek artacak ve daha fazla kaynağa etki edecek. Su kaynaklarının 4’te 3’ü tarımda kullanılıyor. O nedenle tarımsal su yönetimi çok önemli. Bunun için de üretimde acil teknolojik altyapı desteklerine ihtiyaç var. Tasarruf edeceksek bu büyük parçadan, tarımdan başlamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

BUĞDAY VE AYÇİÇEKTE KRİZ
Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı Müslüm Yanmaz ise buğday ve ayçiçek yağı krizinin pandemiyle patlak verip savaşlarla birlikte daha da önem kazandığını söyledi. Yanmaz, bu dönemi üretime devam ederek atlatmak için şu önerilerde bulundu: “İklim değişiklikleri, küresel ısınma, nüfusun artıyor tarım alanlarının azalıyor olması, 2050 projeksiyonunda gıda kriziyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Bu nedenle daha teknik, daha teknolojik ve daha konforlu tarım yapmamız gerekiyor. Türkiye ve dünya ölçeğinde bunu yapmamız lazım.”

TARIM 4.0’LA ENGELLERİ AŞARIZ
Tarımın öneminin bu süreçte çok daha dikkat çekici bir hal aldığına vurgu yapan Müslüm Yanmaz, “Bizim tarımdan vazgeçmememiz gerektiğini, yaşananlar bize net bir biçimde gösterdi. Gıda krizinin teknolojik tarımla, ‘Tarım 4.0’la aşılacağını düşünüyoruz. Bu sayede krizle rağmen tarımsal üretim, bizim kendi besin kaynağımız olmanın yanında en büyük ihraç kalemimiz de olacak” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!