Buğday alerjisi, içeriğinde buğdaydan üretilen ürünlerin olduğu yiyeceklere karşı gösterilen alerjik reaksiyon türüdür. Buğday alerjisi nedir, neden olur, nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir, ne iyi gelir ve tedavisi nasıldır gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Buğday Alerjisi NedirEkim ayında doktor Kanokporn Tangsuan, Florida’da bir restoranda yediği akşam yemeğinden sonra hayatını kaybetmişti. Fındık ve süt ürünlerine alerjisi olan kadın siparişini verirken çalışanları defalarca alerjisi konusunda uyarmış ve teyit almıştı. Maalesef yemeği yedikten 45 dakika sonra hayatını kaybetti. Dava dosyasında yer alan adlı tıp raporuna göre kadın, süt ürünleri ve sert kabuklu yemişlerin neden olduğu anafilaksi nedeni ile hayatını kaybetti. Peki bu olayın ölümle sonuçlanmasının nedeni ne? En riskli gıda alerjileri nelerdir? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl önlem alınabilir? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile konuştuk.
#Gıda AlerjisiKayseri’nin ‘Atom Karınca’ diye anılan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç hem turizm kenti olma yolunda yapılan yatırımları, hem de beş üniversiteli bir şehir olarak gelişmeleri anlattı. Büyükkılıç Türkiye’yi Erciyes’te kayak keyfi yapmaya, Soğanlı Vadisi’ni keşfetmeye çağırdı.
#KayseriMutfaklarda en çok kullanılan ürünlerden biri de irmiktir. İrmiğin ne olduğu merak edilirken, faydalarının neler olduğu merak ediliyor. Buğday türünden yapılan irmikle çeşitli yemekler ve tatlılar yapılabiliyor. İrmik nedir, nasıl yapılır, neden yapılır, faydaları nelerdir, irmik zayıflatır mı gibi soruların yanıtlarını derledik.
Tahıl alerjisi en sık karşılaşılan alerjik reaksiyonlardan bir tanesidir. Tahıl alerjisi ne sahip olan kişilerde belirli ürünler tüketilemez. Bundan dolayı Tahıl alerjisi için birçok kişi hastanelere başvurmaktadır. Tahıl alerjisi vücutta çeşitli reaksiyonları da doğuran bir alerji türü hastalığıdır. Tahıl alerjisi hakkında bilgi edinmek için araştırmalar yapılmaktadır. Peki Tahıl alerjisi nedir? Nasıl geçer? Tahıl alerjisi belirtileri nelerdir? Tahıl alerjisi için ne iyi gelir? İşte Tahıl alerjisi ile ilgili tüm detaylar.
#Tahıl AlerjisiKafein alerjisi, kahve içerisinde yer alan kafenin bazı bünyelerde ortaya çıkardığı alerji türü olarak bilinir. Kahve alerjisi kahve tükettikten sonra meydana gelebilir. Bazı alerjiler uzun yıllar sonra gelişme gösterebilir. Kahve alerjisi, kahve içerisinde bulunan duyarlı maddeleri vücuda alındığı zaman, vücut bu maddeyi vücuttan atmak için harekete geçer. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kafein Alerjisi NedirÇikolata, çeşitli tatlılarda ve atıştırmalıklarda yer alan popüler ve oldukça lezzetli bir besindir. Ama bazı kişilerde kimi zaman alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çikolatanın çeşitli bileşenleri olduğu için alerjik reaksiyon bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çikolata alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çikolata Alerjisi NedirAnanas alerjisi, ananas yedikten sonra vücutta görülen bir alerji türü olarak bilinir. Ananastan çıkan suyu ya da ananas içeren besinler ve yiyecekler tüketildiğinde de belirti gösterir. Çok yaygın görülen bir alerji türü değildir. Ananas alerjisi, diğer gıda alerji türlerinde de olduğu gibi, vücutta bulunan bağışıklık sistemi ile ananas içinde bulunan proteinin uyuşmazlık ve anlaşmazlık yaşamasından doğan bir alerji türü olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ananas AlerjisiAlkol alerjisi, adından da anlaşılabileceği gibi sadece alkol tüketicilerini ya da alkolle içli dışlı olan kişileri zor duruma düşüren bir durumdur. Alkol alerjisi, alkolün insan vücuduna yaptığı etkilerin vücut tarafından eraksiyonla tepki vermesi ile ortaya çıkan önemli bir durumdur.
#Alkol Alerjisi NedirSağlıklı şekilde büyümek ve gelişebilmek için mutlaka dengeli ve düzenli beslenmeliyiz. Özellikle vücudumuzun ihtiyacı olan tüm besin kaynaklarını, ailemizin bize hazırladığı yiyecekleri ile almalıyız. Şimdi Sağlıklı beslenmek için neler yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli inceleyelim. İşte 3. sınıf hayat bilgisi dengeli beslenme konu anlatımı.
#3. Sınıf Hayat Bilgisi Dengeli Beslenme Konu AnlatımıYanıtı hemen, anında verelim: A-L-D-I-R-M-A-Z! Ne gluten, inek sütü ne de yumurtaya duyarlı olduğunuz için kilo alabilirsiniz. Konu bu testleri pazarlayan ve bu diyetlerle para kazanan uyanıkların ortaya attığı asılsız, bilimsel temelleri olmayan bir şehir efsanesinden ibaret.
#Osman MüftüoğluÇölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıSon zamanlarda artış gösteren ve çağımızın da bir hastalığı olan alerjiler yetişkinler kadar çocukları da olumsuz etkilemektedir. Sadece mevsim geçişleri, toz, hayvan tüyü sebebiyle değil çocuğunuzun tükettiği gıdalar da birtakım alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
#ÇocukSöz konusu yiyecekler olduğunda taviz vermek, uzaklaşmak ve yasaklı listesine koymak her zaman zor olur. Ancak bazı durumlarda vücudunuz çok sevdiğiniz besinlere karşı bir savunma mekanizması geliştirebilir. Bu bazen her gün tükettiğiniz süt veya ekmek bile olabilir. Besin alerjisi olarak adlandırılan bu durumu Dahiliye Uzmanı Dr. Sedat Işık anlattı. Besin alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir? Besin alerjisi nasıl anlaşılır?
#Alerji Yapan BesinlerTüm canlılar için en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyacı, yıllar içinde değişen koşullarla birlikte birçok farklı tarz yarattı. Özellikle sosyal medyanın hayatımızda kapladığı yer arttıkça trendlerden de çok kolay etkilenir olduk. Birçok insan “sağlıklı beslenme” kaygısı taşımaya başladı ve birçok yeni yöntem gün yüzüne çıktı. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, yeni dönem beslenme trendlerini anlattı.
#2019 Beslenme TrendleriGluten, son zamanlarda bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi sebebiyle dikkat çekmiş ve merak edilmeye başlanmıştır. İçerdiği proteinler sebebiyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen Gluten, ekmek haricinde bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Peki, dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken Gluten nedir?, hangi ürünlerin içerisinde bulunur? ve kimler dikkat etmelidir? İşte, detaylı bilgiler…
#GlutensizGluten, son günlerde bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi nedeniyle merak edilmeye başlanmıştır. İhtiva ettiği proteinler nedeniyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen Gluten, ekmek dışında bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Peki, dikkat edilmesi gereken Gluten nedir ve hangi ürünlerin içerisinde bulunur? İşte, detaylı bilgiler
#GlutenBesin alerjisi, çocukların gelecekte birçok sağlık sorunuyla karşılaşmasına sebep olabilen önemli bir rahatsızlık. Üstelik Türkiye’de besinlere alerjisi olan çocukların sayısı hızla artıyor. Bu konuda farkındalık yaratmak için 15-21 Mayıs tarihleri, Besin Alerjisi Farkındalık Haftası olarak kabul edildi. Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan ile konuştuk.
#Çocuk Beslenmesi