Buğday haberleri sayfasında Buğday hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 14634 Buğday haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçiyor. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilerin ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde mazot ve gübre desteği yüzde 100’e çıkacak.
#TarımCHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Geçen hafta Rize'nin sesini duyurduk. Adana'da büyük isyan vardı, orda da konuşmuştuk. Şimdi ilan ediyorum. Bu fiyat üreticiyi perişan ediyor, isyan büyük. Önümüzdeki cuma günü CHP olarak buğday üreticisinin sesini Türkiye'ye duyurmak için hep birlikte Tekirdağ'a gidiyoruz, buğday mitingi yapıyoruz" dedi.
#CHPSon dönemin en büyük kriz konularından biri olan hububatta bu yıl yağışların bahar aylarında da iyi gitmesi durumunda 23-24 milyon tonluk rekolte bekleniyor. Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bitkiler kış boyu gelişti. Buğday ve mercimek üreticisi bu yıl oldukça sevinebilir. Türkiye hububatta rekor kırabilir. Tabi bahar yağışları da istediğimiz gibi giderse” yorumunu yaptı.
#Konya OvasıTicaret Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Tekirdağ'da, kuru yük gemisinden çalındığı belirlenen toplam 84 ton ekmek buğdayı ele geçirildi. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
#Ticaret BakanlığıTahıl Koridoru, bugün Rusya’da gerçekleştirilecek toplantıda yeniden gündeme taşınacak. Temmuz ayında koridorun kapanmasıyla birlikte Karadeniz’den ihraç edilen tahıl oranını yüzde 60’lardan yüzde 80’e çıkaran Rusya için anlaşma, ticari bir faydadan çok siyasi bir koz olarak yorumlanıyor. Analistler fiyatlarda artış beklemezken; Türkiye’nin buğday stoklarında sorunu olmadığını belirten uzmanlar ise uyarıyor: “Buğday bu yıl ucuz kurtuldu. Önümüzdeki yıl ekilecek mahsullerle ilgili son dönemdeki sıcaklar sorun oluşturacak.”
#BuğdayRusya’nın kararının ardından Tahıl Koridoru’ndaki yeni süreci değerlendiren analistler, önümüzdeki aylarda hasat döneminin bitmesiyle fiyat artışlarında hızlanmanın kaçınılmaz olduğunu ve mevcut durumdan tüm ülkelerin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.
#RusyaToprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, 2023 yılında hasat edilen ve önceki yıllardan devreden buğday ve arpa stokları için 2023-2024 satış sezonu başında uygulanacak satış fiyatlarını ton üzerinden makarnalık buğdayda 10 bin 200, ekmeklik buğdayda 9 bin 350, arpada ise 7 bin 725 lira olarak belirledi.
#BuğdayBuğday ve arpada alım fiyatının açıklanmasının ardından üreticiler TMO’dan çiftçiyi tüccara ezdirmeyecek bir alım politikası talep ediyor. Böylece yüksek oranda ve sürekli alımlarla çiftçilerin fiyat dalgalanmasından etkilenmeyeceği ve ürününü ucuza kaptırmayacağı belirtiliyor.
#BuğdayTUSAF Başkanı Haluk Tezcan, bu yıl buğday ekim alanlarında yüzde 30’luk artış beklediklerini söyledi. Tezcan, “Dokuz yıldır tahıl ihracatında dünya birincisiyiz. Çin 2’nci kez yenilenen Tahıl Koridoru anlaşmasında en büyük alıcı ve hammadde toplamada dikkat çekiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin siloları dolu. Türkiye olarak bu yıl çok rahatız” şeklinde konuştu.
#Haluk TezcanTARIM ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, buğday rekoltesinde geçen yıla oranla yüzde 5'lik bir artışla 21 milyon ton rekolte beklediklerini belirterek, açıklayacakları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım fiyatının da üreticiyi mağdur etmeyeceğini söyledi.
#Vahit KirişciGeçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge AkgünGirişimci 13 kadın, toprakta hep eli olan ama adı pek de anılmayan hemcinsleri için kooperatifleşti. Tarımda kadının parmak izini belirginleştirmek isteyen Tarımda Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir tarım için kadın üreticilerin daha çok söz sahibi olmasını istiyor. Ayrıca; kültürel, gastronomik ve tarımsal değerlere sahip çıkan ‘agroekoturizm’ destinasyonu yaratmak da hedefler arasında...
#1Mehir çorbası tarifi, geleneksel lezzetlerimizden biri. Mehir çorbası, Anadolu'nun farklı yörelerinde farklı şekillerde hazırlanıyor. Temel olarak iki malzeme ile hazırlanan bu tarif bazı yörelerde nohutla da yapılıyor. Dilerseniz nane ile de servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...
#Mehir ÇorbasıUçak fabrikaları arasında parça taşıyan zeplin kılıklı uçak. Adı BelugaXL ya da BelugaST. Açık adı Beyaz Balina. Aslında çok şirin bir uçak. Gövdesine şu sıralar Airbus’ın en büyük yeni uçağı olan A350’nin iki kanadını birden alıyor. Airbus parçaları Türkiye dahil 11 ülkede imal ediliyor. Bu fabrikalar arasında parçaları toplayıp Fransa ya da Almanya’ya taşıma görevi BelugaST ve ağabeyi BelugaXL’e verilmiş. Kusursuz operasyonlar yapıyor.
#BelugaxlBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük Şehir'NOEL Baba' olarak bilinen Aziz Nikolaos'un Antalya Demre'deki kilisesinde 2022 yılındaki kazılarda ortaya çıkarılan ve dünya gündeminde yankı uyandırdığı belirtilen, Aziz Nikolaos'un yaşadığı kilisenin 3-4'üncü yüzyıldaki dönemine ait ayak bastığı mozaik zemin buluntuların Demre Müze Müdürlüğü tarafından kapatıldığı ortaya çıktı.
#Antalya'NOEL Baba' olarak bilinen Aziz Nikolaos'un Antalya Demre'deki kilisesinde 2022 yılındaki kazılarda ortaya çıkarılan ve dünya gündeminde yankı uyandırdığı belirtilen, Aziz Nikolaos'un yaşadığı kilisenin 3-4'üncü yüzyıldaki dönemine ait ayak bastığı mozaik zemin buluntuların Demre Müze Müdürlüğü tarafından kapatıldığı ortaya çıktı.
#Noel BabaEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#CevizEren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu Amerika’da kurulu Sierra Nevada, 13 milyar dolarlık savunma ihalesini kazandı. ABD’nin en kritik savunma projelerinden biri olan “Kıyamet Günü” adındaki uçak projesinde Boeing’i geride bırakarak 13 milyar dolar değerinde tarihi bir kontrata imza attı. Yeni nesil uçaklar, nükleer bir çatışma durumunda Amerikan havacılık komuta merkezi olarak görev yapacak ve kesintisiz iletişim sağlama kapasitesine sahip olacak. Uçakların 10 sene içinde hizmete girmesi bekleniyor. İhale Amerika’da büyük ses getirdi.
#Fatih ÖzmenCennet ülkemizin doğal zenginliklerini teker teker kaybediyoruz. Göllerimiz de buna dahil. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği İstanbul bilim danışmanı Dr. Erol Kesici ülkemizdeki 240 gölden 186’sının kuruduğunu, kalanların da kirlilikle mücadele ettiğini anlatıyor. Bunun sebep ve sonuçlarını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de geniş kamuoyu onu ‘Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi’ dizisinin ‘Behzat Amiri’ olarak tanıdı. Tiyatrosever Ankaralılarsa onu önce Devlet Tiyatroları ve ardından kurucusu olduğu Tatbikat Sahnesi’ndeki performanslarıyla biliyordu. Bugünse karşımızda Etimesgut Belediye Başkanı olarak bulunuyor Erdal Beşikçioğlu… Ankara’nın başkent oluşunun 101. yıldönümünde (bugün) başlayan ‘KentFest’ vesilesiyle Beşikçioğlu ile bir ‘Ankara söyleşisi’ yaptık...
#Erdal BeşikçioğluSağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaGüz hasadının lezzeti başkadır. Turşu gibi uzun süre saklanan yiyeceklerin bu mevsimde yapılmasının sebebi de budur. Biberin, domatesin, kıtır kıtır salatalıkların son demlerinde en lezzetli turşuları kolaylıkla yapabilin diye üç farklı turşu tarifi hazırladım size bu hafta. Kış yemeklerinin yanında sofraya getirdiğiniz bu tabaklar herkesin ağzını sulandırıp iştahını açacak...
#TurşuEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal KanserBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı Beslenme14-22 Eylül’de gerçekleştirilen GastroAntep Kültür Yolu Festivali zengin içeriğiyle göz doldurdu. Festivalin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Gastronomi dendiğinde de artık sadece Türkiye’de değil dünyada ilk akla gelen şehirlerden biri de Gaziantep’tir. Şehrimizin bu konuda sahip olduğu potansiyelin farkındayız” derken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “GastroAntep’i biz yıllardır yapıyoruz. Kültür Yolu’na dâhil olunca biz evrensel bir bakışla bir dünya şehri normuna geldik” diye konuştu.
#GastroantepTMO Genel Müdürü Güldal "Stokumuzun yüzde 92-93'ü Türk çiftçisinin ürünü. Geçen yıl 13,1 milyon ton, bu yıl 5 milyon ton aldık. İki yılda 18 milyon tonu aşan alım yaptık. Yeni sezona ilişkin olumlu düşünüyorum. 2025'te Türkiye'nin normal üretim miktarına yakın bir üretim gerçekleştireceğine inanıyorum" dedi.
#TMO12 bin yıl önce yapılan ilk ekmek (the oldest bread-en eski ekmek) yeniden üretildi. Çok da lezzetli oldu. 4-5 cm çapındaki küçük ekmekler THY’nin İstanbul-New York uçuşunda tanıtıldı. Kabini saran güzel koku aynı zamanda 12 bin yıl öncesinin doğal şartlarını ve sağlıklı koşullarını da günümüze taşıdı. Tadanlar ekmeği tek başına yemeyi tercih ettiler. Öyle peynirle ya da zeytinyağına banmaktan kaçındılar. Tek başına çok doyurucu olduğu da ortaya çıktı.
#Ata Ekmeği