Buğdayda yeterlilik oranı yüzde 96

Güncelleme Tarihi:

Buğdayda yeterlilik oranı yüzde 96
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2024 07:00

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022-2023 piyasa döneminde yurtiçi üretimin iç talebi karşılama derecesini, yani tarımsal ürünlerin yeterlilik derecesini açıkladı.

Haberin Devamı

Buna göre, Türkiye’nin tahıl ürünlerinde en yüksek yeterlilik oranı buğdayda gerçekleşti.

Bitkisel Ürün Denge Tabloları verilerine göre:

- Tahıl ürünleri toplamı için 2022-2023 piyasa döneminde yeterlilik derecesi yüzde 92.3 oldu.

- Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi ise, yüzde 95.9 olarak gerçekleşti.

- Yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 90, mısırın yeterlilik derecesi yüzde 85.8, soyanın yeterlilik derecesi ise yüzde 5.2 olarak öne çıktı.

- Meyveler ve içecek bitkilerinde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 683.5 ile fındıkta gerçekleşti.

- Turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamının kendine yeterli olduğu görüldü.

- Çayın yeterlilik derecesi yüzde 97.9 oldu.

Haberin Devamı

- Sebzelerde en yüksek yeterlilik dereceleri ise domateste yüzde 117.5, hıyarda yüzde 117.4, havuçta ise yüzde 113.9 olarak gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME!