Dünyanın dört bir yanındaki denizlerde yaşayan en ilginç türlerin başında ahtapotlar, mürekkep balıkları ve kalamarları da kapsayan kafadanbacaklılar ailesi geliyor. Oldukça geniş bir aile olan kafadanbacaklıların bir özelliği var ki bilim insanlarını bile şaşkına uğratıyor.
#KafadanbacaklılarYarım milyondan fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, doğum sırasında epidural uygulanan annelerin potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yakalanma riski yüzde 35 daha düşük. İşte şaşırtıcı detaylar…
#EpiduralYarım milyondan fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, doğum sırasında epidural uygulanan annelerin potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yakalanma riski yüzde 35 daha düşük. İşte şaşırtıcı detaylar…
#EpiduralZ kuşağı şu sıralar ‘hızlı yaşlanma’ ile gündemde… TikTok kullanıcısı olan fenomen Jordan Howlett’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Günümüzde Y kuşağı yaşlarından daha genç görünürken, Z kuşağı çok daha yaşlı görünüyor” teorisi sosyal medyada popüler oldu. ABD'li araştırmacılar da bu düşünceyi destekledi. Peki Z kuşağı neden yaşından büyük görünüyor?
#Sağlıkİngiliz kraliyet ailesinin üzerinde son aylarda kara bulutlar dolaştığını söylemek herhalde çok da yanlış olmaz. Kral Charles ve Galler Prensesi Kate Middleton’ın art arda geçirdikleri operasyonların ardından kanser teşhisi almaları aileyi derinden sarsmış durumda.
#Leydi GabriellaBaba-kız doğa yürüyüşü sırasında keşfettikleri kemiklerin önemli olabileceğini düşünmüşlerdi ama bu kadarını muhtemelen onlar bile beklemiyordu. Peki Ruby Reynolds'ın henüz 11 yaşındayken imza attığı keşfin arka planı ve önemi ne? İşte cevabı...
#BilimVezüv Yanardağı'nın MS 79'da püskürmesiyle Pompeii'de bir medeniyet yok oldu. 1700'lü yıllarda yapılan bir kazıyla lavların altında kalan eserlerin bir kısmı yeniden gün yüzüne çıkarılsa da bilim insanları, kömürleşmiş kâğıtların zarar göreceği endişesiyle o eserlere dokunmaya bile korkuyordu. Ama gelişen teknoloji bir kez daha imdada yetişti. Peki bu neden önemli?
#Vezüv FelaketiAslında herkesin alışkın olduğu bir durum bu... Gösteri dünyasının ünlüleri zaman zaman dış görünüşlerini değiştirir. Basit ve fazla dikkat çekmeyecek şekilde saçını kestiren ya da rengini değiştirenler de var elbette. Bu zaten kimseyi çok da fazla şaşırtmaz.
#Emma CorrinBilim insanları uzun zamandır okyanusun derinliklerini dinliyor. Yaşanan çevresel değişiklikler sonucunda okyanusun gizemli seslerini her zamankinden daha fazla duyan araştırmacılar, yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojileri kullanarak, denizler altındaki yaşamın karmaşık resmini bir araya getiriyor. Peki ama denizlerdeki canlıların sesleri bize ne söylüyor? İşte denizler altından gelen mesajlar...
#Dünya DenizleriKısa bir süre öncesine kadar iklim değişikliğiyle mücadele denince aklımıza küresel ısınmayı durdurmak için karbon emisyonlarının azaltılması gelirdi. Bugün ise "Jeomühendislik teknikleriyle gezegenimizin ısınmasının önüne geçmek mümkün mü?" sorusuna yanıt aranıyor. Peki nedir bu teknikler? Ve daha da önemlisi neden pek çok iklim aktivisti ve bilim insanı bu yolla çözüm üretmeye karşı çıkıyor?
#JeomühendislikHiç düşündünüz mü neden bazı insanlar hayaletleri, yaratıkları ve tüyler ürperten cinayetleri konu olan korku filmlerini anlam veremediğimiz bir şekilde tutkuyla izler ve bundan zevk alır? Biz merak ettik ve hem konunun uzmanları ile hem de bu korkusuzlarla konuştuk.
#Korku Filmiİngiltere’de biliminsanları, kan hastalıkları için devrim niteliğinde bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar laboratuvarda ürettikleri yapay kanı insana nakletti. Kökhücreden yetiştirilen kanın, özellikle talasimi ve orak hücre hastalığı için büyük avantaj sağlayacağı belirtildi.
#Yapay KanKadınların korkulu rüyası olan meme kanseri, tedavi sonrasında geride bıraktığı izlerle istenmeyen anıların hatırlanmasına yol açıyor. Bilim insanları, 3D implantlar ile dokuları doğal yollarla yeniden yapılandırmayı hedefliyor. Peki yeni teknolojinin sunduğu 3D implantların zararları olacak mı? Silikon protezlere göre avantajları neler? Uzmanlar anlattı...
#Meme KanseriHem tiyatro sahnesinde hem beyazperdede hem de televizyonda birbirinden başarılı işlere imza atan İngiliz oyuncu Emily Watson, Bristol Üniversitesi Londra Drama Stüdyosu’da eğitim aldı. Uzun süre tiyatro yaptıktan sonra Lars von Trier’nin “Breaking the Waves” filmiyle sinemaya geçti. Cannes’da prömiyer yapan filmdeki rolüyle 1997’de ‘en iyi kadın oyuncu’ dalında Oscar’a aday gösterildi. Bugüne kadar Steven Spielberg’den Robert Altman’a, Paul Thomas Anderson’dan Tim Burton’a Hollywood devleriyle çalışan Watson, onlarla çalışmanın nasıl bir şey olduğunu Barbaros Tapan’a anlattı.
#Emily WatsonHem tiyatro sahnesinde hem beyazperdede hem de televizyonda birbirinden başarılı işlere imza atan İngiliz oyuncu Emily Watson, Bristol Üniversitesi Londra Drama Stüdyosu’da eğitim aldı. Uzun süre tiyatro yaptıktan sonra Lars von Trier’nin “Breaking the Waves” filmiyle sinemaya geçti. Cannes’da prömiyer yapan filmdeki rolüyle 1997’de ‘en iyi kadın oyuncu’ dalında Oscar’a aday gösterildi. Bugüne kadar Steven Spielberg’den Robert Altman’a, Paul Thomas Anderson’dan Tim Burton’a Hollywood devleriyle çalışan Watson, onlarla çalışmanın nasıl bir şey olduğunu Barbaros Tapan’a anlattı.
#Barbaros Tapan