Sabahları boyun ağrısı ile uyanıyorsanız ve bu durum kronikleşmeye başladıysa bir çok nedeni olabilir. Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ateş Önal, yaşam kalitesini oldukça düşüren boyun ağrılarının 9 nedenini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Boyun AğrısıBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Hakan Emmez cevaplıyor; Boyun ağrıları ve boyun fıtığı tedavisiBoyunağrıları günümüzde özellikle ofis çalışanlarının sık karşılaştığı sorunlararasındadır. Bu sebeple bu hasatlığı meslek hastalıkları grubuna dâhil etmekmümkündür. Bunun dışında sık tablet kullanımı, yatarak televizyon izleme, alçakya da yüksek yastık kullanımı ve kitap okuma pozisyonu boyun ağrılarınıtetikleyen sebepler arasındadır. Süresi uzayan, şiddetlenen ve kollara yayılanağrılara dikkat edilmesi gerekmektedir çünkü bu ağrılar romatizmal sebeplere,enfeksiyona, tümöre ya da çok sık görülen boyun fıtıklarına sebep olabilir.Boyun ağrılarında cerrahi tedavi ilk etapta tercih ettiğimiz tedavi şeklideğildir. Boyun fıtığı; boyun omurları arasındaki kıkırdakların yerdeğiştirerek ya da omuriliğe basmasıyla oluşan hastalıktır. Omuriliğe basmasıdurumunda yürüme güçlüğü ve ağrılar, sinire basması durumunda ise kollarayayılan şiddetli ağrı ve uyuşmalar oluşmaktadır.
#Boyun AğrılarıDeğerli Hürriyet okurları... Bu haftaki konumuz, birçoğunuzun belki sadece duyduğu ve üzerine çok bilgi sahibi olmadığı bir şifa yöntemi olan “tamamlayıcı tıp...” Ve konuğumuz ise şahsen de tanıdığım, uzmanlık alanındaki başarılarını yakından takip ettiğim Beyin ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Oktay Melih İzdeş...
#AnkaraSağ kol ağrısı omuz bölgesinden parmak uçlarına kadar olan bölgede ortaya çıkan ve rahatsızlık veren bir ağrıdır. Yük taşıma, yazı yazma ya da kolu zorlama sonucu ortaya çıkabildiği gibi kaza sonucu da ortaya çıkabilir. Sağ kol ağrısı stres ya da kireçlenme gibi durumlar sonrasında da olabilir. Sağ kolun ağrıma nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
Belinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Ayakta KarıncalanmaBel, boyun ve diz ağrılarından sonra en sık görülen eklem ağrıları arasında omuz bölgesi yer alıyor. Sıkışma, fibromiyalji, kireçlenme, sinir yaralanmaları, enfeksiyonlar, boyun fıtığı, diyabet, troid hastalıkları ve ve bazı iç organ hastalıkları omuzda ağrıya neden olabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanir konu hakkında onemli bilgiler verdi.
#Omuz AğrısıGünümüzde boyun fıtığı görülme sıklığı, yaşam tarzında yaşanan değişimlere bağlı olarak her geçen gün artıyor. Özellikle telefon ve tablet gibi teknoloji ürünlerinin kullanımındaki artış, yanlış duruş ve hareketsizlik gibi nedenler boyun fıtığını yaygınlaştırıyor. Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması da beraberinde getirdiği teknoloji kullanımı ve hareketsizliği artırdığı için boyun fıtıklarının artmasına neden oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, boyun fıtığını ve bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
#Boyun FıtığıÖzellikle pandemi döneminde cep telefonu kullanım süresinin ve masa başı bilgisayar kullanımının artmasıyla bir sağlık sorunu haline gelen boyun ağrılarını 8 basit egzersizle azaltılabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Çağlayan Aslanbaş, “Ağır yük kaldırmak, uzun süre aynı pozisyonda kalmak, yoğun ve uzun süreli fiziksel aktiviteler, ağır spor yapmak, konforsuz uzun seyahatler, yanlış pozisyonda uyuyakalmak, yüksek yastık kullanımı boyun kaslarının spazmına yol açarak boyun ağrısına ve boyun eklemlerinde hareket kısıtlılığına neden olur” dedi.
#Uzm. Dr. Çağlayan AslanbaşVücudun herhangi bir noktasında çıkan ağrıları inceleyen tıp alanına Algoloji denilmektedir. Bu ağrılar ise bazen farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ağrıların tanısını da doğru şekilde konulması gerekir. Algoloji nedir? Tüm ayrıntılarını sizler için derledik.
#Algoloji Nedir?Omurga kaynaklı ağrılar bel bölgesinde en fazla olmak üzere boyun ve sırt bölgesinde de hissedilir. Bu ağrılar ani şiddetli olarak başlayabildiği gibi (Son altı hafta içerisinde de olabilir) yıllar boyunca orta şiddette sürebilir. Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Kader Keskinbora bel ağrısında enjeksiyon tedavisini anlattı.
#Bel AğrısıTıbbın insanlık tarihi kadar eski ve klâsik uygulamalarından olan ellerden gelen şifa olarak adlandırılan ameliyatsız, iğnesiz ve ilaçsız tedavi yöntemi manuel terapi, sağlık sorunu yaşayan kişiler tarafından özellikle bu dönemde büyük ilgi görüyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Göksel Çelebi, çok eskilere dayanan bu yöntemi anlatıyor.
#Manuel TerapiOmuz ekleminin hareketini sağlayan kas gruplarından en önemlisi olan 'rotator kılıf' yaralanmalarının en sık görülen omuz sorunlarından biri olarak karşımıza çıktığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Bertan Cengiz; “Kolumuzu kaldırmamıza, spor yapmamıza, bir cismi fırlatmamıza, itmemize ya da çekmemize yardımcı olan bu kaslar sayesinde günlük ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Omzuna ciddi yük binen kişilerde daha çok görülen bu yırtıklar nedeniyle yaşam bizim için ağrılı bir hal alabiliyor” dedi.
#SağlıkBoyun düzleşmesi ve boyun fıtığının belirtilerinin birbirine çok yakın olabildiğine dikkat çekerek 10 kişiden 7’sinin hayatının belli döneminde boyun ağrısı yaşadığını dile getiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, her boyun ağrısının boyun fıtığına işaret etmediğini ve ağrının kaynağının tek başına boyun düzleşmesi olabileceğini söyledi.
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi UzmanıBaş dönmesi, baş ağrısı, el, kol, ayak, bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, istemsiz hareketler, görme bozukluğu, ellerde titreme, kasılma, uyku sorunları, unutkanlık gibi problemleri bulunan kişilerin başvurması gerektiği yer nöroloji bölümüdür. Peki, nöroloji nedir? Bu konu hakkında bilgi vermek yararlı olacaktır.
#Nöroloji Nedir?Nöral terapi; ağrı şikayetiyle başvuran hastalarda, otonom sinir sistemi bozuklukları olanlarda tedavi için etkili ve güçlü bir yöntemdir. Tedavide iyileşme mekanizmasını harekete geçiren bir enjeksiyon uygulanır. 19. yüzyılın başlarında yöntem oluşmaya başlamış ve gelişmiştir.
#Nörol TerapiKuru iğneleme tedavisi, tetik noktasının tedavisi için çok ince bir iğnenin deriden itildiği bir tedavidir. Tamamlayıcı tedavi olan kuru iğne tedavisi tetik noktayla ilişkili olan ve geniş bir alana yayılan ağrıya sebep veren gergin kas bantlarının gevşemesi için kullanılır. Bazen bu tetik noktalar günlük işleri yapmayı zorlaştırır çünkü alana her dokunulduğunda ağrı olur ve ağrı vücudun yakın bölgelerine yayılır.
#Kuru İğnelemeÖzellikle masa başında çalışanlar sıklıkla bel, boyun, sırt ağrısı gibi problemler, postür sorunları yaşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Altınel, birkaç basit önlem ve egzersizle bu soruların önüne geçmenin mümkün olduğunu söylüyor.
#Evde Fizik Tedavi YöntemleriOmurgamız vücut ağırlığımızı taşımanın yanında, dış etkenlere karşı koyma ve hareketimizi sağlamaktadır. Boyun omur kemikleri ile birlikte her ili kemik arasında bulunan diskler vücudun postürünü sağlayan yapılardır. Yaşlanma ile birlikte disklerin içindeki sıvı içeriği azalır ve diskler yıpranır. Boyuna binen ani yükler, ani hareketler ile disk yırtılır ve fıtıklaşır. Yaşamımızın bir döneminde mutlaka boyun ağrısı ile karşılaşırız. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şevki Gök boyun fıtıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veriyor.
#FıtıkUzun süreli (kronik) ağrıya neden olan önemli rahatsızlıklardan biri olan kulunç hakkında konuşan Dr. Ahmet Çapar, “Her yaş grubunda gözlenen kulunç kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmayan kulunç ağrıları, doğru tedavi yöntemleri giderilebilir” dedi.
#KulunçSağlık Bakanlığının uygulamaya koyduğu projeyle geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden olan hacamatın, ne olduğu ve nasıl yapıldığı merak ediliyor. Yüzyıllardır bir tedavi yöntemi olarak kullanılan hacamatın, vücudu dinlendirdiğini ve sağlıklı kalmasını sağladığına inanılıyor. Peki, hacamat nedir? Hacamat nasıl yapılır?
#Hacamat Nedir?Durağan bir yaşam tarzına sahip olmak, sürekli olarak kambur bir şekilde oturmak, bilgisayar başında çok fazla vakit geçirmek gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan boyun ve bel ağrıları ne yazık ki birçoğumuzun yaşantısının bir parçası olmuş durumda. Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu boyun ağrılarının tedavisinde öncelikle ağrının kaynağının tespit edilmesi gerektiğini ve ağrının türüne göre ameliyatsız tedavilerin uygulanabileceğini vurguladı.
#Ali Kemal ErdemoğluBirçok hasta; bel, boyun ve sırt ağrıları şikayetleri ile uzmanlara başvurmakta ve bu ağrılardan kurtulmak istemektedir. Bu ağrıların pek çok sebebi olabilir. Göz ardı edilen ağrı kaynaklarından biri de halk arasında çok bilinmeyen ’’Faset Sendromu’’dur. Peki, ’’Faset Sendromu’’ nedir? Konuyla ilgili bilinmeyenleri ve tedavi yöntemlerini, Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem açıkladı.
#Faset Sendromu