Borsa İstanbul’da çıkış rallisi kâr satışlarıyla karşılaştı. Satışlar sakindi ve teknik düzeltme boyutunda kaldı. Bir yandan enflasyon muhasabesi uygulamasının bilanço açıklamalarını aksatması bir yandan da bilanço kârlarının genel olarak beklentilerin altında gelmesi bazı lokomotif hisselerde satışa neden oldu. TCMB’nin ek sıkılaştırma kararıyla da piyasalardan 600-700 milyar TL’lik likidite çekilmesi bekleniyor.
#BorsaBorsa İstanbul’da ‘yeni yıl rallisi’ denilebilecek bir hareket var. Dış borsalarda ise durum uzun süredir böyle. ABD borsaları yeni zirveler deniyor, Avrupa’da da durum çok farklı değil. Bizde ise BIST 100 Endeksi’nde yılın ilk günlerinden itibaren yüzde 14’e ulaşan bir prim söz konusu. Bilançolar hisse bazlı hareketliliği artırabilir. Borsa istanbul’da olumlu hava korunabilir.
#FEDEkonomi yönetiminin uyguladığı politikalar etkilerini göstermeye başladı. TCMB verilerine göre 10 Kasım ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 7.3 milyon dolar, tahvil bonoda 131 milyon dolarlık alım yaptı. Son dönemde tahvil bonodaki en yüksek alımı gerçekleştirdiler. Öte yandan üçüncü çeyrek bilançoları beklenenden de iyi geldi. Ortadoğu’da devam eden savaşın yayılma olasılığının zayıflaması da önemli. Bu çerçevede Borsa İstanbul’da toparlanma çabalarının devamı beklenebilir.
#Yabancı YatırımcıTCMB’nin başına Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesini olumlu karşılayan piyasalar, yeni ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalara odaklanacak. 22 Haziran’daki TCMB toplantısı ve faiz kararı, ekonomide olası bir değişimin ilk eşiği olarak görülüyor. Beklentiler, faiz artırımlarının başlayacağı yönünde.
#TCMBÖnümüzdeki döneme ilişkin, borsanın geçtiğimiz yıl gibi kolay para kazanılacak bir piyasa olmayacağını söylemek mümkün. Seçicilik artacak. Bunun için temel veriler ve bilançolar önem kazanacak. Ezcümle, hisse olarak doğru adreslerde bulunmak şartıyla yüksek enflasyona karşı yatırım araçları arasında hisse senetleri alternatif olarak geçerliliğini hâlâ koruyor.
#BorsaBorsa İstanbul’da uzun soluklu bir ralli yaşanıyor. Son günlerde daha çok dış piyasalar için dillendirilen ‘yıl sonu rallisi’ olup olmayacağı konusunda değerlendirmeler yapılıyor. Yatırım bankalarından bu yönde olumlu net görüşler henüz gelmiş değil. Borsada yaşanan çıkışın devamı için yerli yatırımcı ilgisinin devamı önemli. Ancak o kaynak da sonsuz değil. Yabancı alımları BIST100 endeksindeki çıkışı destekleyecek güce henüz ulaşmadı. Yılın son ayında sıklaşan kâr satışlarıyla dalgalanma artabilir.
#Borsa İstanbulPiyasalar nasıl bir yıl geçirdi? Hemen hemen her sene sonu gerçekleşen ve sert yükselişlere sahne olan ‘Noel Baba Rallisi’ yaşanacak mı? Hangi gelişmeler kritik olabilir? Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay ve InvestAZ Araştırma Direktörü Tuğberk Çitilci piyasaları değerlendirirken, senaryoları hurriyet.com.tr'ye analiz etti.
#Noel Baba RallisiHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sermaye piyasalarının geleceğe güvenle baktığını belirtirken, "Borsamız haftayı dolar bazında 17 yılın en güçlü rallisi ile geride bıraktı. BIST 100 endeksi 2 aydır rekor üstüne rekor tazeliyor. Türkiye'nin üretimi ve ihracatı arttıkça reel sektör güçleniyor. " ifadelerini kullandı.
#Hazine Ve Maliye BakanıGeçen hafta Garanti Bankası’nın yüzde 49.85’ine sahip olan İspanyol banka BBVA, bankanın tamamını almak için harekete geçti. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Garanti Bankası ve banka hisselerinde sert yükselişler görüldü. Bu satın alma haberi piyasalara güven açısından önem taşırken, borsaya da moral oldu.
#BorsaPiyasalarda bir süreliğine de olsa "Büyük balık küçük balığı yer" hikayesini tersine çeviren GameStop çılgınlığı, şirketin hisselerinin yüzde 60 değer kaybetmesiyle yatışırken, neden olduğu sonuçlar özellikle açığa satış yapan yatırımcıları tedbirli olmaya zorluyor.
#GamestopKovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için faaliyetlerine geçici süre ara veren sanayi şirketleri tekrar faaliyete geçmeye başladı. KAP'ta yer alan duyurulara göre, üretime tekrar başlayan ya da mayısın ilk haftasına kadar başlayacağını bildiren Borsa İstanbul'da halka açık şirketlerin sayısı bugüne kadar 16'ya ulaştı.
#SanayiHaftalık bazda yükseliş rallisini 12 haftaya çıkararak bu alanda en uzun süre üst üste artış rekoru kıran BIST 100 endeksi, aynı zamanda hafta içinde 124.536,60 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Küresel ekonomide gözlemlenen iyileşme ve azalan belirsizliklere paralel yurt içinde makroekonomik veriler ve yatırımcı güvenindeki artış pay piyasalarında rekorları da beraberinde getirdi. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 121.500 seviyesinin destek, tüm zamanların zirvesi olan 124.536'nın direnç konumunda olacağını belirtti.
#Bist100Döviz bu hafta durgun seyrederken, altında da hareketlilik olmadı. 2019 yılı üçüncü çeyrek bilançolarının yayınlanmasıyla hisse senetlerinde hareketlilik ve primler önce çıktı. Borsa İstanbul’da da geçen hafta çıkış hareketi yaşanırken, bunun devamı için 106 bin seviyelerinin geçilmesi önemli olacak.
#YazarlarABD’nin Suriye’den çekileceğini açıklaması iç piyasalarda olumlu karşılanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyonla ilgili olarak erteleme sinyali vermesi de gerilimi düşürdü. Az da olsa yeşeren anlaşma ve barış umuduyla başta inşaat sektörü olmak üzere piyasalarda hesaplama ve fiyatlamalar yapılmaya başlandı. Ancak piyasaların tek derdi de Suriye değil.
#Yazar