Güncelleme Tarihi:
Borsada yaşanan sürpriz yaz rallisi geçtiğimiz hafta görülen 45 bin 536 puan ile son buldu. Son 1.5 yılın zirvesini test eden endeks, bu seviyeden gelen satışlarla gevşemeye başladı. Uzmanlar gelen satışlarda global piyasalarda yaşanan düşüşün yanı sıra İMKB'nin önceki dönem hızlı değer artışının da önemli olduğunu düşünüyor. Ayrıca ekonomiyi canlandırmak için yapılan ÖTV ve KDV indiriminin bitmesinin ardından kapasite kullanımındaki düşüş ve tüketici güvenindeki zayıflamanın da yaşanan realizasyonda önemli olduğu belirtiliyor.
"PROFESYONELCE SATIÅžLAR VAR"
A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, piyasada bir düzeltme hareketinin yaÅŸandığını söyledi. Aslında bu sürecin 10 gündür yaÅŸandığına dikkat çeken Salar, "Profesyonelce, yani fiyatları çok sarsmadan bir realizasyon yaÅŸanıyor ve hise senedi tarafından çıkış var. Bundan sonra da global piyasalara baÄŸlı olarak aÅŸağı gitme ihtimali yukarı çıma ihtimalinden çok daha kuvvetli görünüyor" dedi.   Â
Borsada 40 binlere kadar bir gerileme yaşanabileceği uyarısında bulunan Salar, doların ise 1.50-1.55 bandında dalgalanacağını öngördü.
42 BİN 500 ÖNEMLİ
Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da geçen hafta zayıflayan borsayı iki hisse ile tuttuklarına dikkat çekti. Uskuay, şöyle devam etti:
"İMKB iki kez 45 bin 500 seviyesinden döndü. Şu anda da kademeli bir düzeltme yaşanıyor. Burada 42 bin 500 önemli bir seviye. Eğer bu seviyenni altında kapatırsak 45 bin 500'ün kısa vadeli zirve olduğu tescil edlecek ve yükseliş ihtimali çok zorlaşacak. Eğer 42 bin 500'ün altına inersek düşüş hareketinin katılımın artmasıyla hızlanacağını düşünüyorum. Bu durumda da ilk hedef 41 bin olacaktır."
"HERKES KAPIYA YAKIN AMA BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ OLMAZ"
Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş ise son dönemde ciddi değer artışları yaşandı diye herkesin kapıya yakin oturduğunu belirtirken, 'ama yükselmeye başladığımız dip seviyenin de aşırı bir seviye olduğunu unutmamak lazım' uyarısında bulunuyor. Birçok göstergenin normalleşme teyidi olduğuna dikkat çeken Topbaş şöyle devam etti:
"Burada İMKB için büyük resmi belirleyen en onemli şeylerden biri TL faizlerin yüzde 10 seviyelerine gelmiş olması. Şu an bankacılık sisteminde yaklaşık 500 milyara yakın mevduat, 20 milyarın üzerinde likit fonlarda değerlenen tasarruf var. Turkiye'de 2001'den itibaren önemli getiriler sağlamış çok önemli bir tahvil-bono yatırımcı tabanı var. Şimdi bu tasarruflar hiç alışkin olmadığı bir getiri oranıyla karşı karşıyalar. Yabancı yatırımcılar işte bu tabloya bakıp çok agresif biçimde pozisyon aldılar. Özellikle banka hisseleri neredeyse TL bazında kriz öncesi değerlerine geldi. Çok yükseldi dediğimiz bankalar bile 7-8 fiyat kazanc oranındalar. Ama eğer sizin faizleriniz yüzde 10'sa bu seviyeler bence tedirgin edecek seviyeler değildir."
Topbaş, dışarıdan güçlü veriler gelmediği sürece kısa vadede yükseliş ivmesinin güç kaybedebileceğini ancak derin bir geri çekilme beklemediğini kaydetti.
Topbaş, mevcut faiz oranları ile özellikle yatırımlarını tamamlamış ve yıllık temettüsünü düzgün olarak ödeyen olgun şirketlerin hisselerinin çok makul hale geldiğini belirtti.
BORSA NEREDEN NEREYE GELDÄ°
Borsada Mart ayı ortalarında 22 bin 500 seviyelerinden bşlyan ralli soluksuz olarak ağustos ayına kadar devam etti. Hem global piyasalarda işlerin düzeleceğine ve krizin dip noktasına gelindiğine olan inanç hem şirketlerden gelen olumlu bilançolar hem de Türkiye özelinde yaşanan para girişi endeksi geçen hafta 45 bin 500 seviyesine kadar taşıdı. Yani borsa yaklaşık 6 ayda yatırımcısına iki kat para kazandırmış oldu.