27 sene önce hayatımıza girdi. Onun şarkılarıyla âşık olduk, aşk acısı çektik. Hayatını gözümüzün önünde yaşadı, onunla üzüldük, sevindik. Şimdi geçmişe baktığında “Bu yaşanmışlıklar beni ben yaptı, bir sürü yangının içinden çıkıp canım acısa da Zümrüdüanka kuşu gibi küllerimden doğmayı öğrendim” diyor. Deniz Seki’yle yeni şarkısı ‘Benim Hikayem’ için buluşuyoruz. Bugününü, aşkı ve şarkısından yola çıkarak hikâyesini konuşuyoruz: “Bu hikâyede yanan ben oldum. Tabii önce ben yandım, sonra da istemeden ailemi ve yakınlarımı yaktım herhalde.”
#Deniz SekiTrendyol Süper Lig'de 11. hafta heyecanı başlayacak. Kritik haftada Trabzonspor ile Fenerbahçe, Papara Park'ta kozlarını paylaşacak. Dev karşılaşmaya atanan hakem Oğuzhan Çakır ise futbolseverler arasında merak uyandırdı. Yazarımız Murat Fevzi Tanırlı, Çakır ile ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
#Süper LigHenüz 25 yaşındaki Oğuzhan Çakır, Balıkesir Altıeylül Belediyesi’nde yüzme antrenörlüğü yapıyor. Çakır, koşu, yüzme ve bisiklet branşlarından oluşan triatlonda milli takıma dek yükselen komple bir sporcu. Bu sezon düdük çaldığı 6 maçta 19 sarı kart gösterdi, kırmızı kartına hiç başvurmadı. 6 karşılaşmanın 2’sinde ev sahibi, 2’sinde misafir takımlar kazandı.
#MHKDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarOrtadoğu’da artarak devam eden gerilimin ABD’nin resesyona gireceğine yönelik beklentilerle birleşmesi, küresel piyasalara ‘kara pazartesi’ yaşattı. Geçen haftayı bu endişelerle sert düşüşle kapatan borsalar, yeni haftada kayıplarını daha da artırdı. Dün bu gelişmelerin etkisiyle Japon borsası son 37 yılın en kötü gününü yaşarken; Japonya’da başlayan satış dalgası Çin, Güney Kore, Tayvan’ın ardından Türkiye, Avrupa ve ABD borsalarını da vurdu. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, jeopolitik risklerle finansal risklerin üst üste gelerek piyasalara ‘kusursuz fırtına’ yaşattığını anlattı.
#ABDSon bir yıldır uygulanan ekonomik programın hedefleri gerçekleştikçe piyasanın güveni de artmaya başladı. Ekonomi yönetimi enflasyonda “Mayıs ayına kadar zirve, yılın ikinci yarısı için ise düşüş” yönlü bir takvim veriyordu. Bunun ilk adımı atıldı, temmuz ve ağustos sonrası baz etkisiyle düşüşün hız kazanması bekleniyor. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama ile piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir.
#TCMBTürkiye, Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeden çıkarıldı. Uzmanlar ekonomiye olan güvenin daha da artacağını, fon girişlerinin olacağını, yabancı yatırımcının kalıcı yatırım yapacağını belirtti. Kısa vadede sonuçlarının net olarak görülmese de orta ve uzun vadede ülke ekonomisi için algısal anlamda gri listeden çıkmanın başarı olduğunu uzmanlar açıkladı.
#TürkiyeBorsa İstanbul’da kâr satışlarına bağlı yorgunluk emareleri görülse de çıkış hareketi sürüyor. Döviz kurları ve tahvil faiz oranında gerileme söz konusu. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik portföy yatırımları sürüyor. İleriye yönelik beklentiler de iyileşmeye başladı. CDS’teki düşüş, notlardaki artış gibi tüm bu olumlu gelişmelerin arkasında ise ekonomik programa olan güven var.
#TCMBPiyasalarda seçim sonrasında iyimser hava hâkim. Borsa’da haftalık bazda prim yüzde 2’yi aştı. Kurlarda hafif olsa da bir gerileme, gösterge tahvil faizinde ise düşüş var. Ekonomi yönetimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik programın devam edeceğini altını çizerek vurgulaması iyimserlikle karşılandı. Özellikle yabancı yatırımcılar ve finans çevrelerinin bakışı olumlu. Bunu 300 seviyesinin altına inen CDS’lerde de görmek mümkün.
#Merkez Bankası25 Mart’ta meydana gelecek Ay tutulmasının etkilerini hissetmeye başladık. Birçoğumuz ortaklıklar, işbirlikleri, evlilik, güzellik, hak ve adalet gibi konularla ilgileniyoruz. Bu bir süre daha böyle devam edecek çünkü tutulmanın etkilerini bir ay önceden hissetmeye başladık, tutulmadan sonra bir ay daha hissedeceğiz.
#Ay TutulmasıHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek "Bugünkü enflasyon rakamı son 12 ayın enflasyon rakamıdır. Önümüzdeki 12 ay enflasyon düşecektir. Çok net şekilde piyasalar diyor ki inanıyoruz, enflasyon düşecek diyor" dedi.
#Mehmet ŞimşekBorsada tepki yükselişi banka hisseleri öncülüğünde devam ediyor. ABD’li bir yatırım bankasının dört özel Türk bankası için al tavsiyesi vermesiyle banka hisselerine gelen alımlar piyasanın geneline yansıdı ve BIST 100 Endeksi’ni 8 bin seviyelerine taşıdı. Cuma akşamı Moody’s’in Türkiye’nin kredi görünümünü yükseltmesi Borsa İstanbul’a olumlu yansıyabilir. S&P’den sonra Moody’s’den gelen bu değerlendirme ile 2024 yılı içinde Türkiye’nin kredi not artırım beklentileri daha da arttı.
#BorsaPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılBU ülkede gelir dağılımı bozuk. Gini katsayısı ile ifade edelim bu saptama yıllar itibariyle de olumsuz gelişiyor. Bu kötü durumu dengelemeye çalışmanın yollarından biri de “vergi” enstrümanını kullanmak. Vergi; genel çerçevede üç konu üzerinden alınır.Birincisi; gelir üzerinden alınan “dolaysız” vergiler. Gelir ve kurumlar vergileri bu gruptadır. Bilindiği üzere gelir vergisi tarifesi artan oranlıdır. Yüzde 15’den başlar, yüzde 40’a kadar gelir. Daha üst gelir grupları için bu tarifeyi daha da dikleştirmek mümkündür. Ama bizim gibi yüksek enflasyonun olduğu ülkelerde, bir de yüksek oranlı vergiler koymak, gelirin değil varlığın vergilenmesi sonucunu doğurur. Bu defa dolaysız vergi servet vergisine dönüşmüş olur. Bu durum sapla samanın karışması demektir.
#1