Emeritus Prof. Dr. Yani Skarlatos halen hoca olarak görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi’ne bundan tam 62 yıl önce adım attı. Henüz 15 yaşındayken o zamanlar lise olarak eğitim veren Boğaziçi Üniversitesi’nde fizik bölümü öğretim üyesi olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Skarlatos, “Sağlığım el verdiği sürece çalışmaya ve bu üniversitede bulunmaya devam edeceğim” diyor.
#Emeritus Prof. Dr. Yani SkarlatosTürkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern, tam 20 yıl önce 2004 yılında kuruldu. Müze bugüne kadar Sarkis’ten Burhan Doğançay’a, Anthony Cragg’ten Olafur Eliasson’a değerli isimlerin yapıtlarını sanatseverlerle buluşturdu. İşte o sergilerden bir seçki...
#İstanbul Modern200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis Yılmaz11-13 Ağustos tarihleri arasında dördüncü kez düzenlenecek Bergama Tiyatro Festivali, programında 'neşeli' oyunlara, işinin ehli isimlerden özel atölyelere, bu sene ilk kez düzenlenecek buluşmalara, konser ve kültürel yürüyüşlere yer veriyor.
#Bergama Tiyatro Festivaliİklim değişikliği ve buzullardaki erimelerin okyanus ve denizlerdeki suyun yükseklik seviyelerini ve ekosistemi etkilediğine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Marmara Denizi'nde 2050 yılına kadar su seviyesinde en az 50 santimetre civarında bir yükselme görüyor olacağız; 2050 yılına kadar Boğaz'daki yalılar, Kadıköy'deki metro gibi noktalara birkaç kez su basmış olacak. Marmara Denizi'nde suyun ısınma durumu da var. Ondan dolayı iki sene önce çok kötü bir müsilaj yaşadık. İnşallah bu sene Mayıs ayında o kadar kötü bir şey görmeyiz. Çünkü; şu sıra epey yoğun bir yağışla karşılaştık, Bu da Marmara Bölgesi açısından müsilajın hafif hafif kapısını aralıyor" dedi.
#Prof. Dr. Levent Kurnazİklim değişikliği ve buzullardaki erimelerin okyanus ve denizlerdeki suyun yükseklik seviyelerini ve ekosistemi etkilediğine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Marmara Denizi'nde 2050 yılına kadar su seviyesinde en az 50 santimetre civarında bir yükselme görüyor olacağız; 2050 yılına kadar Boğaz'daki yalılar, Kadıköy'deki metro gibi noktalara birkaç kez su basmış olacak. Marmara Denizi'nde suyun ısınma durumu da var. Ondan dolayı iki sene önce çok kötü bir müsilaj yaşadık. İnşallah bu sene Mayıs ayında o kadar kötü bir şey görmeyiz. Çünkü; şu sıra epey yoğun bir yağışla karşılaştık, Bu da Marmara Bölgesi açısından müsilajın hafif hafif kapısını aralıyor" dedi.
#Prof. Dr. Levent KurnazLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 4 Haziran’da uygulanacak. Başvurular, 13 Nisan’a kadar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından otomatik olarak yapılacak. Sınavda sadece ilk dönem konularından soru sorulacak. Sınava iki aydan az bir süre kalırken öğrenciler için de hazırlık maratonu hızlandı. Uzmanlar bu dönemin çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Bu süreyi iyi değerlendiren her zaman öne çıkar” diyor.
#LGSKahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası İstanbul’da yaşayan vatandaşlar bulundukları ilçe ve bölgelerin risk durumlarını araştırıyor. Anadolu Yakası’nda bulunan ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan Maltepe özellikle 2015 yılından sonraki nüfus yoğunluğuyla dikkat çekiyor. Kadıköy, Kartal, Sancaktepe ve Ataşehir ilçeleriyle komşu olan Maltepe, nüfus bakımından İstanbul’un en kalabalık 9. büyük ilçesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir deprem durumunda risk durumu tahminini içeren çalışmayı 2019 yılında yaptı. Peki Maltepe deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İşte, Maltepe ilçesi risk durumu
#Maltepe Deprem Bölgesi MiKahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası İstanbul’da yaşayan vatandaşlar bulundukları ilçe ve bölgelerin risk durumlarını araştırıyor. Anadolu Yakası’nda bulunan ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan Maltepe özellikle 2015 yılından sonraki nüfus yoğunluğuyla dikkat çekiyor. Kadıköy, Kartal, Sancaktepe ve Ataşehir ilçeleriyle komşu olan Maltepe, nüfus bakımından İstanbul’un en kalabalık 9. büyük ilçesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir deprem durumunda risk durumu tahminini içeren çalışmayı 2019 yılında yaptı. Peki Maltepe deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İşte, Maltepe ilçesi risk durumu
#Maltepe Deprem Bölgesi MiBizans tarihi, sanat tarihi ve arkeolojisi alanlarında yapılan çalışmaların verimlerine dayanan 30 bilimsel makalenin yer aldığı ‘Türkiye’de Bizans Çalışmaları - Yeni Araştırmalar, Farklı Eğilimler’e Anadolu’nun antikçağ tarihi kitabı da diyebiliriz.
#Türkiye’De Bizans ÇalışmalarıTürk çağdaş bestecileri arasında ikinci kuşağın temsilcisi, yüzlerce öğrenci yetiştirmiş, pek çok ödül almış devlet sanatçısı bestecimiz Prof. İlhan Usmanbaş bu ay 101 yaşına basmaya hazırlanıyor! Buluşup kişisel albümlerini karıştırırken, müziğin geçen yüzyılına da göz attık. İlhan Hoca, “İnsan hayattan boş olarak, boşluk bırakarak gitmemeli… Bilmediği şey insanın boşluğudur. Yaşamın kısa ve gel-geç olduğunu akıldan çıkarmadan, merakınızı hemen gidermelisiniz” diyor.
#İlhan UsmanbaşAntalya saat kulesinin kayıp saatiyle ilgili araştırma, Türkiye’deki birçok tarihi kulede orijinal saat olmadığını ortaya çıkardı. Tarihi saatlerin tamirini yapan ender ustalardan biri olan Recep Gürgen, “Aslı olmadığı için çok sayıda kuleye yeni saat yaptım. Kimi çalınmış kimi de parçalanıp hurdaya çıkmış” dedi...
#AntalyaGalatasaray Adası, gündemde yer alması dolayısıyla konumu merak edilen yerler arasında yer aldı. İstanbul'da bulunan ve Galatasaray Spor Kulübü bünyesinde bulunan Galatasaray Adası'nın kökeni 1857 yılına kadar dayanmaktadır. O yıllarda Sultan Abdülaziz tarafından mimar Sarkis Dalyan'a hediye edilen ada, 1957 yılında Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Sadık Giz tarafından 150 bin TL'ye satın alınarak turizme açıldı. Peki, Galatasaray Adası nerede? İşte, Galatasaray Adası harita konumu
#Galatasaray Adasıİstanbul'un Beşiktaş semtindeki büyük saray, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde veliahtların ikametgahı olan Dolmabahçe Sarayı, şimdi Milli Saraylar Resim Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın tarihi ve mimarisi ile ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti ve çalışma saatleri hakkında detayları derledik.
Sosyal medyada bir ismin yanında uğur böceği görürseniz bilin ki özel bir çocuğun fedakar ve savaşçı annesiyle karşı karşıyasınız. Onlar birbirlerini uğur böceği simgesiyle tanıyan ve hayatları otizm gerçeğiyle tanıştıktan sonra baştan aşağı değişen özel anneler. Uğur böceği akımının mimarı avukat Sedef Erken, “Çocukken elimize uğur böceği alıp dilek tutardık. Bu umut vaadeden bir şeydi. Uğur böceği tüm özel çocuk annelerine umut olsun istedim” diyor.
#Uğur BöceğiOnu ilk kez 17 yıl önce ekranda izledik. Yeteneği kadar duru güzelliği ve duruşuyla kısa sürede adını zirveye yazdıran isimlerden oldu. Birçok önemli projeye imza attı. Uzun bir aradan sonra Fahriye Evcen’le buluştuk. Yeni dizisini, hayatını, Burak Özçivit’le evliliğini ve oğlu Karan’ın doğumuyla yaşadıklarını konuştuk: “O anı unutmak mümkün değil. Sesini duyduğumda hıçkıra hıçkıra ağladığımı hatırlıyorum.”
#Fahriye EvcenKültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından, İstanbul’un tanıtımı için ‘Goturkey’ platformunda, ‘İstanbul is The New Cool’ başlığı altında özel bir çalışma yapıldı. Balat’ın San Francisco’ya benzetilmesinden ‘hoşgörü’ ortamına, balık ekmekten kumpire İstanbul’un simgelerine vurgu yapıldı.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıSevgili Özlem Avcıoğlu, modern seyyah ve seyahat danışmanı...Başka kültürleri, insanları merak eden Özlem Avcıoğlu, hayatı gezerek öğrenen, aynı zamanda çok okuyan, gezdiği ülkelerde edindiği izlenimleri, deneyimleri de yazdığı yazılarla insanlara ulaştıran bir seyahat gurusu. Seyahati çok seven bir anne-babanın kızı olan Özlem Avcıoğlu, ailesinden gelen bu özellik ile dünyanın 80’den fazla ülkesini ziyaret etti. İlk seyahatini 4 yaşında İsviçre’ye yapan Avcıoğlu, o gün bugündür gezmeye devam ediyor. Dinamik, eğlenceli ve çevresinde çok sevilen Özlem Avcıoğlu ile seyahat tutkusunu, bu tutkunun kendisine katkılarını ve modayı konuştuk.
#ANKARAYazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci… Hocaların hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat dün 100 yaşına bastı! 1921 yılında Viyana’da bir aristokrat evinde başlayıp ‘Atatürk’ün Türkiyesi’nde devam eden, türlü zorluklarla kendini hep eğitim ve öğretime adamış, aralarında çok kıymetli isimlerin de olduğu yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir isim Abadan Unat. Bizi evinde kabul etti. Hem eski günleri konuştuk hem de ‘bir asır’ hayatta olmanın ona öğrettiği dersleri dinledik…
#Nermin Abadan UnatYıllardır “Damacanın içinden bakın ne çıktı” başlıklı sayısız haber okuduk, bu kadarı de pes dedik durduk. Hamam böceği çıkanı da gördük, çiğnenmiş sakızı da… Son olarak Eskişehir’de kapalı bir damacanada yosun tutmuş bir hortum bulundu. Peki biz ne içiyoruz? 10 soru, 10 yanıt...
#Su Sağlığı