Havaların soğumaya başladığı sonbahar mevsiminde pek çok kişide rastlanan boğaz ağrısı “boğaz bölgesinde ağrı, tahriş ve rahatsızlık hissi, yanma, ağrılı yutkunma, kaşıntı” gibi yakınmaların tamamını kapsıyor. Boğaz ağrısı sonbahar ve kış aylarında soğuk havanın etkisi, kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirme, viral enfeksiyonların sıklığının artması ve alerjiye bağlı olarak daha sık görülüyor. Boğaz ağrısı yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra tedavisinde gecikildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
#Boğaz AğrısıÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınVertigo, kişilere etraflarında dönüyormuş hissiyatı veren bir yanılsama durumudur. Halk arasında bu nedenle daha çok baş dönmesi olarak isimlendirilmektedir. Ancak her yaşanan baş dönmesi vertigo değildir. Vertigo hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, hastanın durumuna göre bir yol izlenebilmektedir.
#Sponsorlu İçerikSes telleri nodülleri ya da diğer adıyla vokal kord lezyonları, ses problemlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir lezyon, kırılmış veya enfekte olmuş bir alandır. Peki, Ses tellerinde nodül belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkTıptaki adı Pityriasis rosea olan madalyon hastalığı, halk arasında da gül hastalığı olarak biliniyor. Genellikle göğsünüzde, karnınızda veya sırtınızda büyük dairesel veya oval bir nokta olarak başlayan bu döküntü tedavi edilmediğinde 10 santimetreye kadar ulaşabilir. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen madalyon hastalığı (gül hastalığı) nedir, bulaşıcı mı? İşte madalyon hastalığı sebepleri ve belirtileri…
#Madalyon HastalığıLenf nodu, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve vücuttaki enfeksiyonlarla savaşmaktan sorumludur. Bu nedenle özellikle çocukluk çağında lenf düğümlerinin işlevlerini yerine getirirken sıklıkla büyüdükleri görülebilir. Fakat bu büyüme bazen ciddi hastalıkların işareti olabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar, şişmiş lenf düğümleri durumunda derhal tıbbi yardım almanızı önermektedir. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Lenf Nodu Nedir?Çocuk acillere ve polikliniklere başvuru yakınmaları arasında ateş çoğunlukla ilk sırayı almaktadır. Çoğunlukla viral veya bakteriyel enfeksiyonlar düşünülüp ateş düşürücü, soğuk algınlığı ilaçları veya antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotiklerin gittikçe daha fazla ve yanlış kullanılması nedeni ile antibiyotiklere direnç gelişmektedir ve bu günümüzün ve geleceğimizin önemli bir sağlık sorunu antibiyotik direnci olacağını göstermektedir.
#ÇocukDisfaji, halk arasında yutma güçlüğü yutma işlevinin düzgün olarak yerine getirebilmesi için, çeşitli kas ya da sinirlerin herhangi birinin fonsiyonundaki aksaklık, disfajiye zemin hazırlayabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldız Disfajinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Yutma GüçlüğüSes kısıklığı, yutkunma sorunları, boğazda şişlik, burunda tıkanıklık, kulak ağrısı gibi sorunların baş boyun kanserlerinin habercisi olabileceği söyleyen Prof. Dr. Tolga Kandoğan, “Sesteki değişimi sigaraya, yutkunma problemini soğuk algınlığına bağlayıp muayeneye gitmek için pandeminin bitmesini beklemeyin. Baş boyun kanserlerinin erken teşhiste tedavisi yüksektir. Yeter ki tehlikenin farkında olun” dedi.
#Prof. Dr. Tolga KandoğanDünya Sağlık Örgütü'nün 2019 raporuna göre tüm dünyada ölüm sebepleri arasında 4. sırada, enfeksiyon kaynaklı ölümler içinde ise birinci sırada yer alan zatürre, ciddi bir hastalık olarak dikkatleri çekiyor. Peki, zatürre nedir? Zatürre belirtileri neler?
#Zatürre Nedir?Sedef, tüm dünyada yaygın görülen, genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Deride kırmızı, keskin sınırlı, üzerinde sedef rengi kepeklenmeler (pullar) gösteren yamalar ile tanınır. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür ve genellikle 15-30 yaş arasında başlar. Peki, sedef hastalığı bulaşıcı mı?
#Sedef HastalığıMikropların yaşamasına izin vermiyor gibi görünen soğuk hava nasıl oluyor da bizi hasta ediyor? Bu sorunun yanıtını Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Seyhan Alkan’la birlikte aradık…
#Boğaz Hastalıkları