Erken tanı hayat kurtarır

Güncelleme Tarihi:

Erken tanı hayat kurtarır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2016 15:00

Erken tanı hayat kurtarır

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - SALI Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısına konuk olan İç hastalıkları ve Gastroenteroloji uzmanı Dr. Didem Karavelioğlu, erken endoskopi ve kolonoskopi taramaları sonucunda mide ve barsak kanserlerine bağlı ölüm oranlarında ciddi düşüş olduğunu ifade etti.

Salı Grubu Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü'nde (ATİK) gerçekleştirilen geleneksel toplantısının bu haftaki konuğu İç hastalıkları ve Gastroenteroloji uzmanı Dr. Didem Karavelioğlu oldu. Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, her hafta farklı alanlarda uzman konuklarla, üyeleri buluşturduklarını söyledi. Salı Grubu'nun toplantısına konuk olan Dr. Didem Karavelioğlu, 'endoskopik tanı ve tedavileri' hakkında bilgiler paylaştı. 'Endoskopi'nin ucunda kamera bulunan fiber optik bir cihazla ağızdan girilerek ağız boşluğu, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsağın ilk bölümünün video ile incelenmesi olduğuna dikkati çeken Dr. Karavelioğlu, "Mide ve barsak sistemine yönelik endoskopik muayeneler, bütün dünyada normal muayenenin bir parçası hâline gelmiştir. Gastroenteroloji merkezlerinde endoskopik işlemler güvenilir bir şekilde uygulanmaktadır. Böylece kanser başta olmak üzere önemli mide ve barsak hastalıklarına daha erken tanı konmakta ve bunların tedavileri yapılmaktadır" dedi.

ÖLÜM ORANLARINDA DÜŞÜŞ

Yemek yerken boğaz ve yemek borusunda ağrı, uzun süren bulantı hissi, kusma, kilo kaybı başta olmak üzere mide bazlı sorunları olanların endoskopi çektirmesi gerektiğine değinen Dr. Karavelioğlu, genel olarak bakıldığında mide ağrısı, yanma, şişkinlik, erken doyma, ağza acı su gelme gibi yakınmaları olan hastaların öncelikle gastroenteroloji uzmanına muayene olması gerektiğini vurguladı. Endoskopi yaptırmanın belirli bir yaşı olmadığını da anlatan Dr. Didem Karavelioğlu, Japonya ve ABD'de erken endoskopi ve kolonoskopi taramaları sonucunda mide ve barsak kanserlerine bağlı ölüm oranlarında ciddi oranda düşüş olduğunu ifade etti.

Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarının ardından kanserin ölüm sebepleri içinde ikinci sırada yer aldığını belirten Didem Karavelioğlu, erkeklerde kalın barsak, mide, prostat; kadınlarda kalın barsak, mide, meme, rahim ağzı gibi kanserleri erken tarama ile önlemenin öneminden bahsetti.

Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, Dr. Didem Karavelioğlu'na katılımından dolayı teşekkür plaketi verdi.

FOTOĞRAFLI

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!