Güncelleme Tarihi:
Vertigo tipleri nelerdir?
Vertigonun periferik ve santral olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Vertigonun nedeni kulaktaki bir sorunla alakalı ise periferik, merkezi sinir sistemi ile alakalı ise santral olarak tanımlanmaktadır. Vertigo hastalığını yaşayanların neredeyse %80’inde periferik vertigo görülmektedir. Periferik vertigonun da kendi içinde çeşitleri bulunmaktadır. Santral vertigo ise en sık beyne giden kan akışının azalması sonucunda dokuların beslenememesi yani tıp literatüründeki beyin sapı iskemisi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında nadir de olsa şu durumlar da santral vertigoya neden olabilmektedir;
Bu belirtilerin arkasındaki sorun vertigo olabilir!
Vertigonun en sık rastlanan belirtisi baş dönmesidir. Diğer belirtiler arasında ise şunlar bulunmaktadır;
Vertigo tedavisi nedir?
Vertigo bir hastalık olarak değil de semptom olarak görüldüğü için tedavisi için altında yatan sebepleri bulmak önemlidir. Vertigo için hastanelerin kulak burun boğaz ya da nöroloji bölümlerine gitmek gerekmektedir. Radyolojik görüntüleme yöntemleri ile hastalara vertigo tanısı konulabilmektedir. Kesin bir tedavisi yoktur ancak kişilere uzman hekim kanaatince cerrahi yöntemler ve fizyoterapi uygulanabilmektedir. Çeşitli ilaç ve fiziksel tedavilerle vertigoya çözüm aranmaktadır.
Vertigosu olanlar bunlara dikkat etmeli!
Sigara kullanmak, aşırı tuzlu ve şekerli gıdalar ile çay ve kahve gibi kafeinli içecekler tüketmek, aşırı kilo alımı vertigolu bireyleri kötü etkilemektedir. Stresten uzaklaşmak, kilo ve tansiyonu düzenli kontrol etmek, kası çalıştıran sporlar yapmak ise vertigoya iyi gelen bireysel yöntemler arasında bulunmaktadır.
Dr. İrem Dilan Erdem
İlandır