Bilimsel icatlar her zaman insanlığa fayda sağlamıyor; silahlar, nükleer enerji ve atom bombalarının neden olduğu yıkıcı sonuçlar bunun en açık örnekleri... Amerikalı mühendis ve kimyager Thomas Midgley Jr. ise insanlığa ve çevreye en çok zarar veren bilim insanlarından biri olarak tarih sahnesinde yer aldı. 1924’te basın önündeki gösterisinden 100 yıl sonra bile dünya hâlâ Midgley’in iki icadının kötü etkilerinden kurtulmaya çalışıyor. İşte ‘dünyaya en çok zarar veren bilim insanı’ olarak anılan Thomas Mıdgley’in sıra dışı hikâyesi…
#Thomas MidgleyKonya'da kiracı olarak oturduğu daireye döktüğü böcek ilacı nedeniyle üst kattaki 8 yaşındaki çocuğun hayatını kaybetmesine, 6 kişinin de zehirlenmesine sebep olan kiracı ve ilacı satan şüpheli hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis talep edildi.
#İlaç2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis Yılmazİzmir'in Urla ilçesinde ölmek üzereyken bulunan ancak kurtarılamayan 6 köpeğin tarım ilacıyla zehirlendiği ortaya çıktı. Mahalleli ise sosyal medyadan, köpekleri zehirleyen kişi veya kişilerin belirlenip yakalanmasına yardımcı olacak bilgileri verenlere ödül olarak 70 bin TL vereceklerini duyurdu.
#İzmirMuğla'da İnci Sandık (36) ile oğlu Sezai Talha'nın hastanede tedavi gördüğü, emzirdiği 6 aylık bebeği Uraz ile kızı Karya'nın (6) yaşamlarını yitirdiği ilaçlama olayının tutuklu sanığı Halil Kahraman'a (44), iyi hal indirimiyle 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verildi. Cezanın gerekçeli kararında, "Sanığın sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ile cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri takdiri indirim nedeni olarak değerlendirilerek sanığın 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verilmiştir" denildi.
#İlaçlamaAnkara'nın Keçiören ilçesinde böcek ilacından zehirlenen Türkan Sabancılar (39) ve kızı Elif Sude Sabancılar (10) hayatını kaybetti. hayatını kaybetti, zehirlenen 10 kişi ise hastaneye kaldırıldı. Hacılar Apartmanı yöneticisi Songül Ak kendisinin de etkilendiğini belirtirken, 'Elif dün de fenalaşmış, ambulans çağırarak hastaneye götürmüşler. Ama 'bir şey yok' denilerek geri eve yollamışlar' dedi.
#AnkaraDünya genelinde çok sayıda böcek türü bulunmaktadır. Böcek türlerinin ise kendilerine has bazı özellikleri bulunuyor. Böcek türleri ve özellikleri nelerdir? Türkiye'de görülen Haşere isimleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, Muğla yangınlarında kızılçam ağırlıklı 65 bin hektarın yandığını açıkladı. İlemin, karakulak yaşam alanının yüzde 20'sinin, yaban kedisi habitatının ise tamamen yok olduğunu söyledi.
#MuğlaTatil planlarınıza dostunuzu da dahil etmek, alacağınız keyfi daha da arttıracaktır. Ancak tatil bölgelerinde dostlarınızın başına gelebilecek olan problem ve kazalara bilinçli şekilde önlem almak, aylarca beklediğiniz tatilin zehir olmasını engelleyecektir.
#TARKAN ÖZVARDARTütün ürünleri dünyada her yıl milyonlarca kişinin ölümüne ve çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden oluyor. Sigarayı bırakamayanların en büyük bahanelerinden biri de kilo alma korkusu. Ancak uzmanlara göre sigarayı kilo almadan bırakmak mümkün.
#Gazetehaberleri"Şarbon nedir?" sorusu gündeme gelen haberlerin ardından merak konusu oldu. Genellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika gibi Akdeniz ülkelerinde görülen ve bakteriyel bir hastalık olan şarbon, insanlara üç şekilde bulaşabiliyor. Tehlikeli bir hastalık olan şarbon akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda insan sağlığını tehdit edebiliyor. Peki, şarbon belirtileri nelerdir? Şarbon nasıl bulaşır? İşte, merak edilen bilgiler.
#Şarbon Hastalığı NedirSiyanür zehirlenme haberleri nedeniyle son yıllarda sık sık gündeme gelmeye başladı. 'Hidrosiyanik asit' ya da 'prussik asit' olarak da bilinen siyanür, günümüzde muhtelif siyanür çeşitleri farklı endüstri kollarında kullanılmaktadır. Yüksek miktarda siyanür, vücudumuz için tehlike arz etmesine rağmen eser miktarda vücudumuzda ve çeşitli yiyeceklerin içinde bulunur. Peki, siyanür nedir? İşte, siyanür ve siyanür zehirlenmesi hakkında bilgiler
#Siyanür NedirHavaların ısınması, doğanın uyanışı ve güneşin yaydığı enerjinin ruh halimizi tamamen değiştirmesi mükemmel bir tablo çizse de, bu durumu bozabilecek birçok sorun söz konusudur. Özellikle de sıcak havalarla birlikte görülen ve çok ciddi sonuçları olan besin zehirlenmesi gibi… İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, yaz mevsiminde artan gıda zehirlenmesine karşı alınması gereken önlemleri anlatıyor.
#Gıda Zehirlenmesi Nasıl GeçerHavaların ısınması, doğanın uyanışı ve güneşin yaydığı enerjinin ruh halimizi tamamen değiştirmesi mükemmel bir tablo çizse de, bu durumu bozabilecek birçok sorun söz konusudur. Özellikle de sıcak havalarla birlikte görülen ve çok ciddi sonuçları olan besin zehirlenmesi gibi… İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail ÇELİK, yaz mevsiminde artan gıda zehirlenmesine karşı alınması gereken önlemleri anlatıyor.
#Gıda ZehirlenmesiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Batıkent'te bir grup sokak köpeğinin zehirlenerek öldürülmesiyle ilgili olayda üç kişi hakkında "sahipli hayvanı öldürmek suretiyle mala zarar verme" ve "çevreyi kasten kirletmek" suçlarından en az 5 yıl 4'er ay hapis istemiyle dava açtı.
#AnkaraŞarbon hastalığı son günlerin sıkça araştırılan konuları arasında yer aldı. Tanısı bakılarak konulamayan şarbon, türlerine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Deri, bağırsak ve akciğer şarbonu olarak ayrılan bu hastalık, kontrol altına alınmadığı durumlarda ölümcül bir hal alabiliyor. Peki, şarbon nedir ve şarbon hastalığının belirtileri nasıl anlaşılır? İşte, o detaylar
#ŞarbonSarı Humma, genellikle Afrika ülkelerine gidecek olan olan vatandaşlara uygulanan tedbir amaçlı aşı nedeniyle sorgulanıyor. Ülkemizde her ne kadar az görülse de yurtdışına çıkacak olan vatandaşların gündem maddeleri arasında yer alıyor. Uluslararası Aşı ve Profilaksi Sertifikası ile kontrol altında tutulan Sarı Humma aşısı, ülke girişlerinde kontrol edilmektedir. Peki, sivrisinek aracılığıyla bulaşan Sarı Humma hastalığının aşısı nerede yapılır? İşte bu hastalığın belirtileri hakkında bazı bilgiler
#Sarı HummaTıp dilinde 'antraks' olarak adlandırılan bir hastalık olan şarbonun ne olduğu son günlerde merak konusu oldu. 'Bacillus anthracis' adlı bir bakteri tarafından oluşturulan bu hastalığa dair bilgi almak isteyen vatandaşlar, internette araştırma yapıyor. Peki, şarbon nedir? Şarbon hastalığının belirtileri neler?
#Şarbon Nedir?Yaz tatilinizi, güneş ve denizi tüm yıl boyu özlemle beklediniz. Bu yaz tatilinizin tadı kaçmasın istiyorsanız ve özellikle de rotanız enfeksiyon riski taşıyan bir bölgeyse ya da kronik bir hastalığınız varsa yola çıkmadan önce seyahat hastalıkları kliniklerinden destek alabilirsiniz.
#SıtmaTOKAT’ta, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Öğrenci Yurdu’nda üç gün içerisinde 300’e yakın öğrencinin gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedaviye alınmasının ardından yurt önünde eylem yapıldı. Yemeklerin içinden böcek de çıktığını iddia eden öğrenciler yönetimi istifaya çağırdı.
#TokatTokat’ta, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Öğrenci Yurdu’nda üç gün içerisinde 300’e yakın öğrencinin gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedaviye alınmasının ardından yurt önünde eylem yapıldı. Yemeklerin içinden böcek de çıktığını iddia eden öğrenciler yönetimi istifaya çağırdı.
#Kız