Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) Direktörü Nikhil Seth, Türkiye’de ilkokul müfredatının iklim değişikliği konusunda yeterli olmadığı eleştirileriyle ilgili “Bu dünya çapında bir sorun. İngiltere’de bu konu üzerinde çalışmalara yeni başladık. Kitapların yanı sıra her sınıfta iklim konusunda bilgili bir öğretmen olmasını planlıyoruz.
#Nikhil Sethİklim krizine karşı farkındalık yaratmak ve çözüm yollarını gençlerle birlikte tartışmak için İklim Zirvesi ve Genç Diplomatlar Konferansı düzenlendi. 7-8 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) Direktörü Nikhil Seth’de katıldı.
#Nikhil SethBAU Global Başkanı ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, iş dünyasının küresel düzeydeki en prestijli ödülü olarak kabul edilen Ernst & Young (EY) Dünya Yılın Girişimcisi programındaki halk oylamasında ilham veren girişimciler listesinde zirveye çıktı. En yüksek halk oyuyla zirveye adını yazdıran Enver Yücel, Türkiye’ye büyük gurur yaşattı.
#İzmirDünyanın 100’e yakın ülkesinden, tıptan bilişime farklı iş kollarında başarı gösteren 50 girişimcinin katıldığı ‘EY Dünya Yılın Girişimcisi’ yarışmasında Türkiye’yi temsil eden BAU Global Başkanı ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, en yüksek halk oyunu alarak yarışmayı zirvede tamamladı. Yücel, bir köy çocuğu olarak başarısını, köy çocuklarına ve tüm çocuklara armağan ettiğini söyledi.
#Enver YücelBM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR), Türkiye’de uluslararası eğitim merkezi kurdu. Vakıf üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen merkezin açılışı için İstanbul’a gelen BM Genel Sekreter Yardımcısı Nikhil Seth, ‘sürdürülebilir kalkınma’ için 17 hedef belirlediklerini belirtti. Seth, “Bunlar kadın erkek eşitliğinden daha kaliteli eğitime, birçok alanı kapsıyor. Bu merkez de hedeflerin gerçekleşmesi için görev üstlenecek” dedi.
#BM Eğitim Ve Araştırma EnstitüsüDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), üniversitelerin Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacını (SKA) ilerletme çabalarını ölçen Etki Sıralaması 2024’ü yayımladı. Buna göre İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 34’üncü sırada yer alarak listedeki en iyi Türk üniversitesi oldu. Ardından 88’inci sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi yer aldı. Listede Türkiye 100 yükseköğretim kurumuyla yer alarak Hindistan’dan sonra en çok temsil edilen ikinci ülke oldu.
#Türkiye’Den İki Üniversite İlk 100’De2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiYozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, önceki günkü yazımızda keneviri gündeme almamıza sevindiğini ancak bazı eksikleri de bildirme gereğini duyduğunu bildirdi. Yılmaz’ın paylaşmak istediği bilgiler şöyle:
#KenevirEğitimde yenilikçi fikirlerin değerlendirildiği Hong Kong merkezli Yidan Ödül Vakfı, 2021 Eğitim Araştırmaları Ödülü’ne, ABD’nin Stanford Üniversitesi Hoover Enstitüsü’nde profesör olan Eric A. Hanushek layık gördü. 2021 Yidan Eğitim Geliştirme Ödülü ise öğrenme durumunu iyileştirme çalışmaları nedeniyle Pratham Eğitim Vakfı CEO’su Rukmini Banerji’ye verildi.
#Yidan Ödül VakfıMilli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan'daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğine ilişkin, "ABD teknik heyeti bugün bakanlığımıza geldi, görüşmeler yapıyoruz. Şu an için alınmış herhangi bir karar yok. Mevcut personelimiz dışında bölgeye giden personelimiz bulunmamaktadır" dedi.
#Bakan AkarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Teşvik belgesi düzenlediğimiz yatırımların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 86 artarak 10 bin 478'e ulaştı. Bu belgelerde öngörülen sabit yatırım tutarı yüzde 45 artarak 249 milyar liraya, istihdam ise yüzde 49 artarak 302 bine ulaştı" dedi.
#Mustafa VarankPandeminin en çok etkilediği alanlardan biri olan eğitim, tüm dünyada yönetimleri zorluyor. Kovid-19’un gölgesinde okullarını bir bir açmaya başlayan hükümetlerin açılış politikalarını ilk günden beri takip eden Dünya Bankası Eğitim Servisi’nin araştırma ve raporları, Kuzey Yarımküre ülkelerinin Eylül’de okulları tamamen açmış olacağına işaret ediyor.
#Dünya BankasıHukuk alanındaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Mümtaz Soysal, 11 Kasım 2019 tarihinde hayatını kaybetti. Kariyeri boyunca pek çok ödül alan Prof. Dr. Mümtaz Soysal, UNESCO'nun İnsan Hakları Eğitimi Konusunda verdiği İlk Uluslararası ödülün de sahibiydi. İşte, 'Mümtaz Soysal kimdir?' sorusuna yanıt arayanlar için detaylı bilgi...
#MümtazANAYASA hukuku hocalarından, eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal hayatını kaybetti. İstanbul'da 90 yaşında vefat eden Prof. Dr. Mümtaz Soysal, bir süredir Alzheimer tedavisi görüyordu. 40 yaşında vefat eden yazar eşi Sevgi Soysal'dan iki çocuğu bulunan Prof. Dr. Mümtaz Soysal'ın 13 Kasım Çarşamba günü İstanbul'da toprağa verileceği öğrenildi.
#Mümtaz SoysalCumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; "İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na göre, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak" dedi.
#Son Dakika“Bir ülkenin ekonomisi gelişirse, insanları da daha uzun yaşar...” Avusturya’nın başkenti Viyana’da araştırmacılar, kalkınma uzmanlarının uzun yıllardır bahsettiği bu denklemi değiştirebilecek bir çalışmaya imza attı. Araştırmaya göre, eğitim yaşam beklentisinin artmasında paraya göre daha büyük bir rol oynuyor.
#Avrupadan HaberlerBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 Mart