Türkiye önceki gün Meclis’ten geçen Kripto Varlıklar Yasası ile dijital varlıklar sektöründe yeni bir dönemin kapısını açtı. Yasanın kabul edilmesiyle kripto borsalarına 3 aylık geçiş süreci tanınırken, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılarına üç yıldan beş yıla kadar hapis ve para cezaları verilecek. Türkiye’de coin ve token transferinde MASAK kuralları uygulanacak. Uzmanlar, blokzinciri teknolojisinin Türkiye için yeni fırsatlara kapı açabileceğini söylüyor.
#Kripto Varlıklar YasasıBlokzincir altyapısı üzerinden çalışan kripto varlıklar sektöründe kuralları düzenleyen yasa teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklifte öne çıkan şartlara göre; işlemlerden vergi alınmayacak yüzde 2 hizmet bedeli olacak, borsa sahipleri zimmet ve şahsi iflas sorumluluğunu üstlenecek, kaldıraçlı işlemler yasak olacak, soğuk cüzdan bulunacak, madencilik ise yapılamayacak.
#BlokzincirDünyanın en büyük borsalarından Binance’in CEO’su Richard Teng, “Kripto varlıkların günlük hayattaki yaygınlığı Türkiye’nin kripto için gelişen bir merkez olarak yerini güçlendiriyor. Türkiye’nin kriptoya en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer almasının önemli bir nedeni, kripto ve blok zinciri teknolojisine yoğun ilgi gösteren genç nüfus. Türk yatırımcıların yaklaşık yüzde 40’ının kriptoya yatırım yapmalarının birincil nedeni de yüksek getiri olarak öne çıkıyor” dedi.
#BinanceKripto paralarda hızlı rekorlar hızlı düşüşleri de beraberinde getiriyor. ABD’ onaylanan ETF’lerin etkisiyle rekor kıran kripto paralar geri çekilme yaşadı. Oldukça volatil seyreden kripto para piyasalarında yatırımcıların doğru hamleler yaparak dikkatli işlem yapması gerekiyor. Aksi halde marj aralığı bulunmadığı için birikimleri buharlaşabiliyor. Uzmanlar yatırım yaparken finansal okuryazarlığın olması gerektiğini belirtirken genel olarak da Bitcoin'de düzeltme beklendiğini öne sürdüler.
#Kripto ParaTürkiye’nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg, 2019 yılında ön gösterimini yaptığı doğuştan elektrikli ikinci akıllı cihazının güncel halini T10F ismiyle dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2024’te dünya kamuoyuyla paylaştı. Togg standının açılışında konuşan Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş, “27 Aralık 2019’da yaptığımız ön gösterimde tasarıma ilişkin ilk ipucunu vermiştik. Bugünse tasarımını güncelleyerek T10F adını verdiğimiz ikinci akıllı cihazımızı, günümüzün tasarım dinamiklerini yansıtan ve sedan modellerden olan beklentileri de karşılayan bir fastback olarak kullanıcılarımızın beğenisine sunduk. T10F’i, 2025 yılından itibaren Türkiye’den başlayarak kullanıcılarımızla buluşturacağız. CES’te ikinci akıllı cihazımızın yanı sıra küresel pazarlara açılmaya hazır olan dijital deneyim platformumuzu ve temiz enerji çözümlerimizi de ziyaretçilerle buluşturuyoruz” dedi.
#ToggTürkiye’nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg, 2019 yılında ön gösterimini yaptığı doğuştan elektrikli ikinci akıllı cihazının güncel halini T10F ismiyle dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2024’te dünya kamuoyuyla paylaştı. Togg standının açılışında konuşan Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş, “27 Aralık 2019’da yaptığımız ön gösterimde tasarıma ilişkin ilk ipucunu vermiştik. Bugünse tasarımını güncelleyerek T10F adını verdiğimiz ikinci akıllı cihazımızı, günümüzün tasarım dinamiklerini yansıtan ve sedan modellerden olan beklentileri de karşılayan bir fastback olarak kullanıcılarımızın beğenisine sunduk. T10F’i, 2025 yılından itibaren Türkiye’den başlayarak kullanıcılarımızla buluşturacağız. CES’te ikinci akıllı cihazımızın yanı sıra küresel pazarlara açılmaya hazır olan dijital deneyim platformumuzu ve temiz enerji çözümlerimizi de ziyaretçilerle buluşturuyoruz” dedi.
#ToggTürkiye kripto paralarla ilgili yasa hazırlıklarını yaparken, kripto para borsaları da altyapı çalışmalarını hızlandırdı. CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu, Türkiye’deki geleneksel finansı blok zincir teknolojisiyle destekleyeceklerini ve bu kapsamda İstanbul Finans Merkezi’nde bir irtibat ofisi açacaklarını söyleyerek, “Küresel dijital varlıkları Türkiye’ye çekmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.
#Kripto ParaYükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca adayın gelecek planları belli olmaya başladı. Bu süreçte, medya ve özellikle sosyal medya platformları, öğrencilerin, ailelerin ve toplumun genelinde büyük bir etkiye sahip oldu. Fakat bu etki, gerçeklerle oluşturulan algılar arasında büyük farklılıklara da sebebiyet verdi. Burada sosyal medyaya ayrı bir parantez açmak yerinde olacak. Zira sosyal medya, her dönem olduğu gibi tercih döneminde de gençlerin ve adayların en fazla vakit geçirdiği yeni nesil iletişim platformları olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarTogg’un üretim bantlarından inen araç sayısı planlar dahilinde arttı. Ağustos sonu itibarıyla günlük araç üretimi 100’e ulaştı. 2023 yılı için hedeflenen 28 bin adetlik üretimi yakalayabileceklerini söyleyen Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş, “Normalde 2024’te ikili vardiyaya geçecektik ama yüksek talebi görünce kararımızı değiştirdik. Eylül ayının ortasından itibaren ikili vardiya sistemine başlıyoruz. Ağustos ayında ise şu ana kadar ürettiğimiz tüm araçlardan fazla araç üretmiş olacağız” dedi.
#ToggBlokzincir, herhangi bir otoriteye ya da merkeze ihtiyaç duymadan, verilerin dağıtarak ağ üzerinde saklandığı kayıt teknolojisine verilen isimdir. Blockhain olarak da telaffuz edilen bu olguya blok zinciri ismi de verilir. Blockchain (Blok Zinciri) nedir, nasıl çalışır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#BlokzincirYapay zekâ marifetiyle güzelleşen, sanat işine dönüşen portreler sosyal medyanın her yerinde. Yılın son büyük viral sürprizi Lensa, dünya çapında milyonlarca insana muhteşem görünüşler, ilham verici portreler bahşetti. Ancak yapay zekânın sorunlu meselelerini de yanında sürüklemekten kaçamadı.
#Yapay ZekâTürkiye’de blokzincir konusunda farkındalık yaratmak ve bu yeni teknolojinin vatandaşların faydasına hizmet vermesi adına çalışmalar yapmak isteyen Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından bu yıl ilki düzenlenen, Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu DIGIATHON 2022’de final heyecanı başladı.
#Blokzincir TeknolojisiTürkiye’de blokzincir konusunda farkındalık yaratmak ve bu yeni teknolojinin vatandaşların faydasına hizmet vermesi adına çalışmalar yapmak isteyen Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından bu yıl ilki düzenlenen, Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu DIGIATHON 2022’de final heyecanı yaşandı. Finale kalan 24 takım 30 saat aralıksız bir şekilde yarıştı. Yarışmanın ardından dereceye girenlere ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank verdi. Yarışmayı kazanan ilk üç takım kripto varlık ile ödüllendirildi.
#BlokzincirTogg CEO'su Gürcan Karakaş üretim tesisinin açılışı ve ilk seri üretim aracın banttan inme töreninde açıklamalarda bulundu. Karakaş, "THY ile anlaşma yaptık araç kullanırken statü mili toplanabilecek. Burası dümdüz alandı, inşaata başladık. Önce zemin güçlendirildi, tesisimizi ilk etapta 100 bin ikinci etapta 175 bin araç üretecek şekilde hazırladık" dedi.
#Gürcan KarakaşTogg CEO'su Gürcan Karakaş üretim tesisinin açılışı ve ilk seri üretim aracın banttan inme töreninde açıklamalarda bulundu. Karakaş, "THY ile anlaşma yaptık araç kullanırken statü mili toplanabilecek. Burası dümdüz alandı, inşaata başladık. Önce zemin güçlendirildi, tesisimizi ilk etapta 100 bin ikinci etapta 175 bin araç üretecek şekilde hazırladık" dedi.
#Gürcan KarakaşMetaverse’e yönelik herkes bir şeyler söylüyor; dijital dünyanın bu yeni ve “top” trendi hakkında pek çok görüş paylaşılıyor. Her geçen hafta yeni bir metaverse platformu ile karşılaşmaya ya da bu alandaki yeni lansmanları duymaya alıştık. Bununla birlikte, bugün gerçek anlamda içine girip, deneyimleyebileceğimiz “bir metaverse” bulunmadı-ğının ve bu deneyimin sağlanması farklı teknolojilerin gelişimine ve yayılmasına bağlı olduğu için belli bir zaman gerektiğinin de farkında olmamız gerekiyor. Öte yandan, pek çok farklı platform bugünden “metaverse” olarak sunulmaya başlanmış durumda. Önde gelen şirketlerin liderleri de sürekli olarak “metaverse”de var olacaklarını belirtiyor, hatta bir kısmı şimdiden var olduklarını iddia ediyor. Peki gerçek bir metaverse yoksa, bu nasıl oluyor?
#MetaverseTürkiye’de ortalama 10 milyon kişinin yatırım yaptığı kripto paralar bazen sonu intihara kadar uzanan büyük mali kayıplara neden oluyor. Gençlerin kripto paralara ilgisinin arttığını belirten uzmanlar, “Kripto paralarda kazanmak beyinde dopamini etkiliyor ve bir çeşit kumar etkisi yaratabiliyor. Çocuklarınızın harcamalarını denetleyin” diyerek uyarıyor.
#Kripto ParaKripto paralar iki yıldır gündemden bir an olsun düşmüyor. Ama ilk zamanlarda karşılaştığımız "Bir gecede milyarder oldu" haberlerinin yerini son dönemde "Hayatı boyunca kazandığı birkaç saniyede buhar oldu"lar almaya başladı. Dolandırıcılık şebekeleri, hacker'lar kripto yatırımcılarının canını yakmakta hiç tereddüt etmezken, gencecik bir kadın tek başına hepsine savaş açmış durumda. İşte ayrıntılar...
#Kripto ParaDanışmanlık şirketi Deloitte’un hazırladığı, bu yıl yayımlanan ‘Sanat ve Finans’ raporuna göre varlıklı kişilerin sanata ve koleksiyona yönlendirilmiş servetlerinin toplamı 1.44 trilyon dolara ulaştı. Genç koleksiyonerler özellikle NFT’ye güçlü bir ilgi duyuyor. Dünyadaki bu yükselişin Türkiye’ye yansımalarını uzmanlarla konuştuk.
#DeloitteBlokzinciri teknolojileriyle gündeme gelen metaverse kavramı, turizm endüstrisinde de yeni projelere ilham verdi. Turizm acentesi, Türkiye’yi ziyaret edecek turistlere kalacakları yeri sanal ortamda deneyimleme şansı vereceğini açıkladı. Acente, bir ilke imza atarak metaverse’e kiralık bungalovlarla giriş yaptı.
#MetaverseGünlerdir alıyor mu alacak mı derken, Elon Musk'ın 44 milyar dolar ödeyip Twitter'ı satın aldığı kesinleşti. Tabii bu söylentilerin ilk gününden beri devam eden "Musk ne yapmak istiyor?" tartışması da iyice alevlendi. Herkesin yorumu farklı. Musk'ı yakından tanıyanların tahminleri ise hepsinden daha çarpıcı...
#Elon MuskInternetin ve sanal dünyanın temellerini ve işleyişini değiştirecek olan “metaverse"ün, teknoloji dünyasında gelmiş geçmiş en yıkıcı etkiye neden olacağı düşünülüyor. Bu kadar devrimsel ni-teliğine rağmen; içinde bulunduğumuz dönemde metaverse, çok fazla vaat içeren, kafa karışıklığına neden olan ve spekülasyon kaynağı haline gelen bir kavram haline de geldi. Pek çok sunumda, paylaşımda ya da manşetlerde herhangi bir artırılmış gerçeklik (AR) ya da sanal gerçek-lik (VR) deneyimi “metaverse” olarak lanse ediliyor ve örneklendiriliyor. Metaverse’ün popülar-itesinde ve gündemin hep üst sıralarında olmasında, bu süreçte “aman geç kalmayalım telaşının ve psikolojisinin” de büyük etkisi bulunuyor. Öte yandan, metaverse’ün Dünya’nın en büyük 5 teknoloji devinin (Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft) ilk kez aynı alanda rekabet edecek bir odak noktası olması; metaverse’e yönelik bundan böyle sürekli ilgi olacağının somut bir göstergesi.
#Ergi ŞenerGeçtiğimiz günlerde ülkemizde dijital teknolojilerin gelişimi, bu alandaki çalışmaların ve yatırımların teşvik edilmesi ve desteklenmesi; özellikle son dönemlerde oldukça öne çıkan metaverse, blokzinciri, web 3.0 gibi alanların regüle edilmesi adına oldukça önemli gelişmeler yaşadık. Dijital teknolojilerin her geçen gün hayati hale geldiği ve artık devletlerin rekabet se-viyesini etkilediği bir dönemde, ulusal teknoloji hamlesinin “dijital seferberlik” olarak ifade edilmesi ve bu vizyonun bizzat Cumhurbaşkanlığı nezdinde benimsenmesi oldukça önemli. Di-jital seferberlik vizyonu, “Ülkemizin, Dünya’nın en büyük 10 ekonomisine girmesi ile sonuçlan-acak Ar-Ge çalışmalarının artırılacağı, global e-ticaret ve e-ihracat yatırımlarının çoğaltılacağı" bir dönemi hedefliyor. Bununla birlikte “gelecek onu tasarlayana aittir” sloganı ile nihai hedefin, “kendi Silikon Vadimizi oluşturmak” olduğu net bir şekilde belirtildi...
#Ergi Şener