TikTok, göz sağlığıyla ilgili ilginç bir iddiayı gündeme taşıdı: Çiğ bal, göz problemlerine çare olabiliyor! Jimerito çiğ balının gözlere damlatılmasıyla uçuşan cisimler ve hatta glokom ve katarakt gibi ciddi rahatsızlıkların tedavi edilebileceği öne sürülüyor. Peki, çiğ bal gerçekten de böyle bir etki yapabilir mi? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇoğumuzun yüzünde, kirpiklerimiz de dahil olmak üzere minik böcekler yaşıyor. Bazı insanlar daha az sayıda mayta sahipken bazılarında çok daha fazlası var. Özellikle yağlı bir cilde sahip olanlar ve makyajını temizlemeden uyumayı alışkanlık haline getiren kişilerde daha fazla sayıda mayt ciltlerine akın edebilir.
#MaytKirpiklerimizde yaşayan böceklerin olduğunu duymak çoğumuza dehşet verici gelebilir. ‘Ben kişisel hijyenime dikkat ederim bende olmaz’ demeyin çünkü hepimizde var ama bazılarının kirpiklerinde sayıları hayli fazla. Hemen aynaya bakıp kontrol etmeye kalkmayın çünkü gözle görülmeyecek kadar küçükler. Kirpiklerimize sekiz bacağıyla sıkı sıkıya tutunan ve gözle görünmeyen bu böceklere mayt deniyor. Peki, maytlar tehlikeli mi? İnsandan insana bulaşır mı? Bir kere bulaştığı zaman tekrarlar mı?
#SağlıkSon zamanlarda, 'cat eye' yani çekik göz efekti için alt kirpikleri cımbızla alma veya makasla kesme trendi bazı kadınlar arasında oldukça popüler hale geldi. Güzellik uğruna sağlığını hiçe sayan bu insanlar kendilerine ne yaptıklarının farkında bile değiller. Bu tuhaf trendin tehlikelerini Güzellik Uzmanı Dermatolog Yasemin Fatih Amato ile konuştuk
#Güzellik TrendleriUzun, hacimli ve dolgun kirpiklere sahip olmak her kadının hayali… Bu uğurda kirpiklerimize çeşitli yağlar sürer, sayısız bakım yaparız. Ancak şimdilerde öyle bir moda türedi ki duyanlara pes dedirtiyor. Çoğu insanın hayalini kurduğu kirpikleri güzellik uğruna kesiyorlar ya da cımbızla alıyorlar. Amaç ‘cat eye’ efekti… Bu tuhaf trendin tehlikelerini Güzellik Uzmanı Dermatolog Yasemin Fatih Amato ile konuştuk.
#Göz SağlığıGöz ile ilgili hastalıklar, toplumda sıkça görülen sağlık sorunlarının başında gelir. Bu hastalıklardan bazıları doğrudan gözü ilgilendiren hastalıklardan kaynaklanırken bazıları ise, vücudun geri kalanında meydana gelen çeşitli hastalıkların gözleri etkilemesi sonucunda meydana gelir. Çocuklarda göz kızarıklığı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Genellikle saç derisinde ortaya çıkar diye bildiğimiz kepek, kaşlar için de bir sorun. Özellikle yaz aylarında daha sık yaşanan bu durum; kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülmelerle kişiye rahatsızlık veren ve görünümü olumsuz etkileyen bir sorun halini alıyor. Peki kaşlarda kepek neden oluşuyor? Ne gibi zararlara neden oluyor ve nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHalk dilinde göz seyirmesi olarak bilinen ancak literatürde göz seğirmesi olarak adlandırılan, gözdeki istem dışı uzun süreli olduğunda rahatsız edicidir. Göz seyirmesi evde doğal yöntemlerle geçebileceği gibi, sürekli tekrarlama durumunda uzmanlar tarafından kontrol altına alınabilir. Peki, göz neden seyirir, göz seyirmesi ne anlama gelir? İşte göz seğirmesi nedenleri...
#Göz Neden SeyirirYAŞ ilerledikçe bütün vücutta olduğu gibi, gözlerde de bozulmalar meydana gelir. Hatta gözler, yaşlanma sürecinden diğer organlara göre daha erken dönemde etkilenmektedir. Bu göz problemleri, basitten başlayarak görme kayıplarına kadar varan sonuçlar doğurabilir. Kişinin ilerleyen yaşıyla birlikte olağan göz problemleri ortaya çıkabileceği gibi, kişide olan sistemik hastalıklar da, göz sağlığının ciddi bir şekilde bozulmasına neden olabilir. İlerleyen yaş ile birlikte rutin göz kontrollerinin aksatılmaması, göz sağlığını korumada büyük önem arz etmektedir. Çünkü birçok göz hastalığı, belirti vermeden sinsi bir şekilde seyretmektedir.Yaşam süresi arttıkça daha önemli bir sağlık sorunu haline gelen görme kaybı üzerine Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ile konuştuk.
#1Sedef hastalığı, tedavisi olmayan yaygın, uzun süreli (kronik) bir hastalıktır. Döngülerden geçme, birkaç hafta veya ay boyunca alevlenme, ardından bir süre azalma veya remisyona girme eğilimindedir. Semptomları yönetmenize yardımcı olacak tedaviler mevcuttur. Ve sedef hastalığıyla daha iyi yaşamanıza yardımcı olmak için yaşam tarzı alışkanlıklarını ve başa çıkma stratejilerini birleştirebilirsiniz.Peki sedef hastalığı bulaşıcımı, neden olur? İşte sedef hastalığı belirtileri ve çeşitleri...
#Sedef HastalığıKaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden Opr. Dr. Ömer Takeş, uzun süreli ekrana maruz kalma ve maske kullanımı gibi nedenlerle günümüzde en sık rastlanan sağlık sorunlarından olan kuru göz hastalığının tedavisinde damla kullanımı, punktum tıkaç gibi yöntemlere alternatif bir yöntem olan lazer tedavisi hakkında bilgi verdi.
#İzmirYaygın bir sorun olan kirpik dibi iltihabına “blefarit” adını veriyoruz. Blefaritin; göz kapağının hangi kısmının etkilendiğine bağlı olarak 2 tipi var. Göz kapağının ön kısmı etkilendiğinde, “anterior blefarit”, arka kısmı etkilendiğinde ise “posterior blefarit” adını veriyoruz.
#GözUyurken gözlerimizin köşelerinde biriken 'çapak'; göz akının üzerindeki zardan salınan mukus, kirpik diplerinden salınan yağ, deri hücreleri ve diğer atıkların birleşimidir. Çapağın, atıkları ve birikintileri göz yaşından ve göz yüzeyinden uzaklaştırmak gibi bir görevi vardır.
#GözKORONAVİRÜS pandemisi nedeniyle alınan önlemler kapsamında, uzun süre iç ortamlarda kalmaya bağlı olarak tablet, telefon, bilgisayar kullanım sürelerinin arttığını ifade eden Op. Dr. Deniz Marangoz, “Günlük yaşamda meydana gelen bu değişimler, göz kırpma sürelerini azaltmakta ve nemi düşük ortamlarda bulunmaya bağlı olarak göz kuruluğu şikayetlerini arttırmaktadır. Gözün kuru kalmaması için suni göz yaşı damlası ile gözün nemliliğinin desteklemelisiniz” dedi. Op. Dr. Marangoz, şikayetlerde gerileme olmaması durumunda göz doktoruna başvurulmasını önerdi.
#Op. Dr. Deniz MarangozGÖZLERİMİZ tıpkı cildimiz gibi dıştan değil, içten beslenmeyi hak ediyor. Çünkü siz ne kadar sağlıklı kalırsanız kalın yaşlanma sürecinde karşılaşabileceğiniz önemli bazı göz sorunları da var ve bunlar yaşlılığın doğal neticeleri değil, sizin gözlerinize gösterdiğiniz ilgiyle bağlantılı hastalıklar.
#İzmirGöz kapağı iltihabı, kolay tedavi edilebilen fakat tekrarlayabilen inatçı bir hastalıktır. Yapılan makyajın temizlenmemesi ve uzun süre ciltte kalması; göz iltihabına sebep olabilir. Temiz bir pamuk yardımıyla göz kapağına ve kirpik diplerine çam ağacı ekstresi içeren özel şampuan ile yapılan hafif masajla kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Ün, göz kapağı iltihabı ile ilgili bilgiler verdi.
#TedaviGöz kapağı iltihabı, kolay tedavi edilebilen fakat tekrarlayabilen inatçı bir hastalıktır. Yapılan makyajın temizlenmemesi ve uzun süre ciltte kalması; göz iltihabına sebep olabilir. Temiz bir pamuk yardımıyla göz kapağına ve kirpik diplerine çam ağacı ekstresi içeren özel şampuan ile yapılan hafif masajla kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Ün, göz kapağı iltihabı ile ilgili bilgiler verdi.
#Göz Kapağı İltihabıÇoğunlukla stres, sigara kullanımı ve uykusuzlukla ortaya çıkan göz seğirmelerinin, bunlardan farklı nedenlere bağlı olduğu durumlar da mevcut. Günlük yaşam kalitesini düşüren, göz seğirmelerinin altında yatan nedenleri merak eden vatandaşlar bir yandan da göz seğirmesinden nasıl kurtulacaklarını araştırıyor. Peki, göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi nasıl geçer?
#Göz SeğirmesiLiteratürde göz seğirmesi olarak bilinen ancak halk arasında göz seyirmesi olarak anılan istemsiz tepkiler, maruz kalanlarda hoş olmayan etkiler yaratabilmektedir. 'Göz seğirmesi neden olur?' sorusu ile internet üzerinden araştırma yaptıracak kadar rahatsız edici etkilere sahip olan göz seğirmesi, uzman yardımıyla kontrol altına alınabilmektedir. Peki, göz seğirmesi neden olur ve nasıl geçer? İşte, o hususta bilimsel detaylar
#Göz SeyirmesiSon günlerde en çok merak edilen konulardan biri de göz seğirmeleri oldu. Kısa süreli yaşanan göz seğirmeleri stres, sigara kullanımı, çok fazla alkol, kafein tüketmek, uykusuzluk, dengesiz beslenme ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Peki, göz seğirmesi nedir? Göz seğirmesi neden olur?
#Göz Seğirmesi Nedir?Blefarit (göz kapağı iltihabı) her yaşta görülebilen göz kapağının uzun süreli, iltihabi hastalığıdır. Yaygın olarak izlenen blefarit süreğen bir hastalıktır ve tedaviye rağmen tekrarlayabilir. Çeşitli virüslerin yol açtığı, çeşitli göz ilaçlarının ya da kozmetiklerin kullanımına karşı gelişen alerji tepkilerinden de kaynaklanan blefarit, kirpiklerin içe dönmesine ve ağ tabakaya sürtünmesine yol açarak çok rahatsız edici olabilir. Peki
#Göz Kapağı İltihabıBazı hastalıklar var ki, kişinin yaşam kalitesini düşürmekte, günlük hayatını etkilemekte ve sebep olduğu sonuçlar yüzünden moral ve motivasyonunu etkilemektedir. Tıpkı, ‘kronik blefarit’ hastalığında olduğu gibi… Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, dünyada ve ülkemizde birçok kişinin muzdarip olduğu kronik blefarit hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#EnfeksiyonGünümüzde cep telefonları ve bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldular adeta. Ancak gün boyunca ekran başında çalışmak, saatlerce cep telefonunda sosyal medyayı takip etmek, internetten alışveriş yapmak gibi etkenler nedeniyle gözleri aşırı kullanmak göz sağlığını önemli ölçüde tehdit edebiliyor.
#Göz Sağlığı