ABD'deki araştırmacılar, duş başlığı ve diş fırçalarının yüzeyindeki biyofilmde bakteriyofajlar tespit etti. Bilim insanları, 34 diş fırçası ve 92 duş başlığı örneğinde toplam 614 virüs belirleyerek, antibiyotik direncine çözüm sunabilecek mikroorganizmalara dikkat çekti. Araştırmacılar, bu virüslerin kötü hastalıklara yol açmaktan ziyade, bakterileri yok eden yararlı etkiler taşıdığını vurguladı.
#DuşBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#SağlıkOkullar açıldı, havalar soğuyor, kapalı alanlarda geçirilen süreler artıyor. Bugünlerde virüslere maruz kalma riskimiz hayli yüksek. Ama endişe etmeyin, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve virüslerden korunmak için ‘doğanın eczanesi’ her zaman olduğu gibi yanımızda...
#YazarYeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı öncelikle ağız ve boğaz bölgesinin korunması önem taşıyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, vücudun bağışıklık sisteminin geliştirilmesi için bitki özütlü pastillerin kullanılması tavsiyesinde bulundu.
#Koronaya Pastil ÖnerisiYapılan bilimsel araştırmalara göre, diş ve diş eti hastalıkları olanların koronavirüse yakalanma riski daha yüksek. Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, salgın günlerinde ağız ve diş sağlığının önemini anlattı.
#SağlıkSon günlerde giderek artan grip salgını vakaları hastanelerin acillerini doldururken, geçtiğimiz hafta iki çocuğun domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünden öldüğü şüphesi, hastalığın ulaştığı ciddi boyutu da gözler önüne serdi. Gribe yakalanmadan önlem almak gerektiğini söyleyen Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, gripten korunmanın yollarını anlattı.
#Grip‘15. Fen Bilimleri Şenliği ve Proje Yarışması’ İstanbul’da gerçekleştirildi. 250 proje başvurusundan 107’sinin yarışma fırsatı bulduğu etkinliğe, 17 ilden katılım oldu. Tiyatro oyunu ve okul korosunun canlı müzik performansı sergilediği yarışmada, derece alanlara da ödülleri dağıtıldı.
#MEV KolejiKastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde görevli öğretim elemanları, 3 yıldır sürdürdükleri çalışmalar sonucunda ormanlara zarar veren böceklerin yakalanması ve haklarında bilgi edinmesini kolaylaştıran bir cihaz geliştirmiş.
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince, üniversitede üretilen balık ürünlerinin daha sağlıklı ambalajlarda satışa sunulabilmesi için yapılan çalışmada, kinoa bitkisinden yenilebilir ambalaj üretildi - Geliştirme işlemleri devam eden yeni nesil ambalajlama ürünü biyofilm, istenilen koruma değerlerine ulaştığında, satın alınan gıda maddesi üzerini saran biyofilm ambalaj maddesiyle tüketilebilecek
#Türk BilimSıcak yaz günlerinin kurtarıcısı havuzlar, gerektiği gibi temiz değilse ve siz de üzerinize düşenleri yerine getirmiyorsanız pek çok soruna davetiye çıkarıyor. İlk kural, genellikle ortak kullanım alanı olan havuzların gerçekten temiz olduğundan emin olun. Başkalarının vicdanına bırakmayın, bunun hangi aralıklarla, nasıl sağlandığını ve test edildiğini takip edin.
ODTÜ’lü araştırmacılar doğada kendiliğinden yok olabilen plastik geliştirdi. Prof.Karakaş, "Çalışmamız sonucu yeni nesil plastik diyebileceğimiz bu ürün, doğada kendi kendine yok olabiliyor. Ayrıca yüzlerce yıl bozulmadan doğada kalabilen plastiklerin neden olduğu çöpleri önemli ölçüde azaltabilir hatta yenebilir de" dedi.