bitki türü haberleri sayfasında bitki türü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2671 bitki türü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
BARTIN'da konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bartın'da 2 yeni bitki türünün keşfedildiğini belirterek, Buradan Türkiye florasına 2 yeni bitki keşfinin yapıldığının da müjdesini vermek istiyorum. Çünkü Bartın gibi yeşilin, doğanın her türlü zenginliğin olduğu bir yerde biyoçeşitlilik zenginliğinin olmaması da düşünülemezdi elbette. Doğa Koruma Milli Parklar'daki arkadaşlarımız Bartın'da izleme çalışma yaptı. Bu çalışmalarda 'Püsürotu' ve 'Boylualtınasa' isimli bitkilerimizi biyoçeşitlilik listemize dahil etmiş olduk dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim YumaklıAdıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel ve ekibi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kırsal alanda yeni bir bitki türü bulundu. Dünya için yeni bir bitki türü olduğu tespit edilen bitkiye bilimsel olarak 'Rheum telianum', Türkçe ise bitkiyi bulan Zafer Tel'in soy isminden esinlenerek 'Tel Işkını' adı verildi. 'Tel Işkını' bitkisiyle ilgili çalışmaların devam edeceğini aktaran Tel, "Dünyada sadece Adıyaman'da yetişen Tel ışkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılmakta ve ticareti yapılmakta olan tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitkidir" dedi.
#AdıyamanAntalya'nın Kumluca ilçesinde 1'inci derece doğal SİT alanı ilan edilen ve HES'lere karşı çevre mücadelesi verilen Alakır Nehri'nin de bulunduğu vadide, 'Ricotia candiriana' (Çandır cavlağı) olarak adlandırılan yeni bitki türü keşfedildi. Pembe çiçekleri olan bu yeni türün 1100-1360 metre yükseklikte yetiştiği ve mayıs- haziran aylarında çiçeklendiği kaydedildi.
#AntalyaBir zamanlar dağı, taşı, toprağı çiçekler açan Türkiye’de bitki türleri hızla tükeniyor. Baharın müjdecisi çiçekler yapılaşma, orman yangınları, bilinçsiz çevre düzenlemeleri, biyokaçakçılık yüzünden tek tek yok oluyor. Kimileri insanların olmadığı alanlarda hayata tutunmaya çalışıyor. Riva sığırkuyruğu, Kilyos düğmesi, Kilyos moru, Kadıköy çiğdemi yok olma tehdidi altında. Uzmanlar uyarıyor: Bitkilerin en büyük düşmanı yapılaşma. Ormanlar ve doğal alanların, ‘tabiat parkı’ adı altında piknik alanına dönüştürülmesi ve beton zeminlerin kullanılması bitki türleri açısından risk. Endemik bitki türlerini koruyabilmek için öncelikle bu türlerin doğal yaşam alanlarının korunması gerek.
#DoğaIsparta'nın Eğirdir ilçesinde kesin korunacak doğal sit alanı olarak korumaya alınan ve özel izinle girilebilen dünyadaki tek kasnak meşesi ormanında, sonbaharla renk cümbüşü yaşanıyor. Ormana sadece özel izinle bilimsel ve eğitim amaçlı giriş yapılabiliyor. Araştırmalara göre alanda 23 memeli, 442 bitki türü tespit edildi.
#IspartaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın çiftçilere, "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın. İmece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım." çağrısında bulundu.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın çiftçilere, "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın, imece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım" çağrısında bulundu.
#Emine ErdoğanAydın'ın Söke ilçesindeki Latmos Antik Kenti'nde halk arasında Kazgagası (Corydalis) olarak bilinen Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden yeni bir bitki türü keşfedildi. Yeni bitki türüne Latmos Kazgagası adı verildi. Bitkiyi keşfeden Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Latmos Kazgagası'nın endemik bir tür olduğunu, bölgedeki madencilik faaliyetleri nedeniyle türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
#AydınDenizli'de Babadağ zirvesi civarlarında yeni bir bitki türü keşfedildi. Zeybek değneği olarak bilim dünyasına tanıtılan bitkiye ilişkin Ege Üniversitesi'nden (EÜ) Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Zeybek değneği'nin, bugüne kadar yapılan saha çalışmalarında sadece Denizli Babadağ sınırlarında yayılış gösterdiği ve popülasyonlarının özellikle keçi ve koyun sürüleri tarafından ciddi tahribata uğradığı tarafımızca tespit edildi" dedi.
#DenizliOSTİM Teknik Üniversitesi’ndeki Kenevir Forumu ve Uluslararası Multidisipliner Çevre ve Kenevir Kongresi’nin açılışı dün yapıldı. İki gün boyunca devam edecek forumda kenevirin olumlu kullanımına ve ekonomik yönüne dikkat çekiliyor. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, “Bir devlet refleksinin tekrar oluşup, kenevir tarımının ve sanayisinin Türkiye’ye yeniden gelmesi lazım, çünkü Türk ekonomisi açısından önemli” dedi.
#OSTİM Teknik Üniversitesiİstanbul ve Ankara gibi metropollerde yaşıyorsanız, tüm haftayı stresle geçirdiğiniz durumlarla sık sık karşılaşıyorsunuz demektir. Üstüne bir de bunlara yoğun iş hayatı eklenince bünyeye hafta sonu doğada vakit geçirecek zaman gerekiyor. Bunun için en güzel etkinlik ise piknik… Peki ailecek güzel bir piknik için nereye gitmeli? İşte İstanbul ve Ankara’nın yanı başında yer alan birbirinden güzel piknik alanları...
#SeyahatDünya genelinde ise Asya ülkelerinde, Anadolu'dan sonra doğuya doğru İran, Afganistan, Pakistan ve Himalayalar'da yetişen ters lale oldukça değerli bir bitki. Türkiye’nin yalnızca belirli bölgelerinde yetişen ters laleyi koparmanın cezası da oldukça yüksek. Havaların bu yıl erken ısınması sebebiyle Bitlis’in Hizan ilçesinde nesli koruma altında bulunan ters laleler açmaya başladı. Peki, Ters lale koparma cezası ne kadar? Ters lale nedir, nerede yetişir?
#Ters LaleŞehirden biraz uzaklaşmak ve yeni yerler keşfetmek için bayram tatilleri oldukça uygun zamanlar. Bu yıl Ramazan Bayramı tatili ise bu hafta sonuyla birlikte toplam dokuz günü buluyor. Peki Ramazan Bayramı tatilinde nereye gitmeli, neler yapmalı? İşte İstanbul ve Ankara’nın yanı başında bütçe dostu olan birbirinden güzel yeşil adresler…
#RotaBARTIN'da konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bartın'da 2 yeni bitki türünün keşfedildiğini belirterek, Buradan Türkiye florasına 2 yeni bitki keşfinin yapıldığının da müjdesini vermek istiyorum. Çünkü Bartın gibi yeşilin, doğanın her türlü zenginliğin olduğu bir yerde biyoçeşitlilik zenginliğinin olmaması da düşünülemezdi elbette. Doğa Koruma Milli Parklar'daki arkadaşlarımız Bartın'da izleme çalışma yaptı. Bu çalışmalarda 'Püsürotu' ve 'Boylualtınasa' isimli bitkilerimizi biyoçeşitlilik listemize dahil etmiş olduk dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim YumaklıYaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday’dan oluşan ekibin tasarladığı ‘Extremophyte’ isimli deney, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alacak 13 deneyden biri olarak seçildi.
#AlmanyaDünya üzerindeki en el değmemiş göllerden biri Hövsgöl. Etrafını çeviren dağlarla, pırıl pırıl mavi sularıyla, sadece buraya özgü balık türleriyle tam bir doğa harikası... Ancak 1940'lardan bu yana yaşanan değişimler, bu güzelliği de tehlikeye attı. Üstelik bu durum hepimizi çok yakından ilgilendiriyor. İşte bilim insanlarının son 15 yıldır yanıtını aradığı soru ve diğer ayrıntılar...
#MoğolistanTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve ve 3 takım arkadaşını taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, deney çalışmalarına başladı. Tuz Gölü bitkisi uzayda test ediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmalarına başlanılan ilk deney EXTREMOPHYTE oldu. İşte deneyin detayları...
#Alper GezeravcıCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaTarihi 6 bin yıl öncesine dayanan, Anadolu'nun ilk yazılı tabletlerinin bulunduğu Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde, kazı çalışmalarında ortaya çıkan birçok bitki türü yerli ve yabancı uzmanlar tarafından incelenerek, bilim dünyasına katkı sağlanıyor. Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Kazılarda göze görünmeyecek birçok unsuru çalışan bilim insanları var. Çeşitli hayvanlar, bitkiler ve madeni kalıntılar gibi birçok unsur kazılarda ortaya çıkıyor. Bunlar arasında günümüzde burada olması imkansız birçok meyve ve sebze de var. Fındık, zeytin ya da bu bölgeye has olmayan çoban püskülü gibi birçok bitki, kazılarda karşımıza çıkabiliyor" dedi.
#KültepeEge Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Dr. Özal Güner ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl’ün ortak çalışmasıyla yeni bir bitki türü literatüre kazandırıldı. İzmir’in Tahtalı Baraj Havzası civarında bulunan yeni bitkiye ‘Efeçayı’ adı verildi.
#Ege Üniversitesiİzmir Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Dr. Özal Güner ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl’ün ortak çalışmasıyla yeni bir bitki türü literatüre kazandırıldı. Tahtalı Barajı havzasında bulunan bitkiye İzmir’e atfen ‘Efeçayı’ ismi verildi.
#İzmir Ege ÜniversitesiKuzey Avrupa bataklıklarından çıkarılan 2 bin kadar ceset hakkında pek çok teori ortaya atıldı. Binlerce yıldır bataklıklarda bozulmadan korunan cesetleri teknolojinin getirdiği imkanlar sayesinde inceleyen bilim insanları oldukça çarpıcı bulgulara ulaştı. Elde edilen sonuçlar ölümlerinin nedenlerinin sanıldığı kadar basit olmadığını ortaya koydu. İşte bataklık cesetleri hakkında merak edilenler...
#Tarih