Ridley Scott’ın 2000 tarihli başyapıtı ‘Gladyatör’ün devamı ‘Gladyatör II’ Maximus’un oğlu Lucius’un, babası gibi Roma’nın yozlaşmış iktidarına karşı verdiği mücadeleyi ve gladyatörlükten halk kahramanına dönüşüm hikâyesini anlatıyor. Kadrosunda Paul Mescal, Pedro Pascal, Connie Nielsen, Joseph Quinn, Fred Hechinger gibi isimler olan filmde en dikkat çekici performans Makyavelist Macrinus karakterini canlandıran Denzel Washington’dan geliyor.
#Uğur VardanÇocukların cebine para konup berbere gönderilebildiği, hava kararana kadar rahatça sokakta top oynadıkları yıllar... Ailece sinemaya gitmeyi, izlediği filmleri arkadaşlarına anlatmayı, hayvanları ve futbol oynamayı çok seven bir çocuk... Hürriyet gazetesi sinema yazarı Uğur Vardan’la anılarından yola çıkarak yazdığı çocuk kitabı ‘Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları’nı konuştuk.
#Uğur VardanBu haftaki seçki Babalar Günü vesilesiyle izlenecek yapımlardan oluşuyor. İşte size konusu babalar etrafında biçimlenen hüzünlü, komik, varoluşsal meselelerde ya da uzayda gezinen bir grup film... İster babanızla, ister çocuğunuzla; eğer o değerli varlığınızı kaybettiyseniz de anısına ithafen izleyin...
#YazarFilm eleştirmeni Burak Göral’ın yeni çıkan kitabı ‘Çocukla Sinema - Çocuklarınız İçin Film Seçme Rehberi’, hem ebeveynler hem de çocuklar için son derece önemli bir kılavuz niteliğinde. Göral’la kitabını, yazma sürecini ve sinemayı konuştuk...
#Çocukla Sinema - Çocuklarınız İçin Film Seçme RehberiEn son kimden, ne tavsiye aldınız? Hayatınızın istikametiyle, kişisel gelişiminizle ilgili birilerinin fikrini sorar mısınız? Herkesin bir şeyler önermesi, her kafadan bir ses çıkması yıldırdı mı yoksa sizi? Bu dertlere derman olacak bir kitap çıktı bu hafta. Gazeteci arkadaşımız Yenal Bilgici, Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı’yla meslek seçiminden seyahat tercihine, neleri okumak gerektiğinden hangi yaşı, nasıl tecrübe edeceğimize, hayatta doğru seçimler yapmanın yollarını konuştu. Ortaya, ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ çıktı. Ortaylı ve Bilgici’yle bir araya geldik.
#İlber OrtaylıYavuz Turgul, yedi yıllık bir aradan sonra çektiği ‘Yol Ayrımı’yla huzurlarımızda. Film, geçirdiği kaza sonucu iyi bir insana dönüşen hırslı bir işadamını anlatıyor. Usta yönetmenle ‘Yol Ayrımı’nın yanı sıra sinema serüveni, Şener Şen’in sadece kendi filmlerinde oynamasına yönelik eleştiriler ve ‘toplumsal ayrışma’ üzerine konuştuk...
#Yavuz TurgulYavuz Turgul imzalı ‘Yol Ayrımı’, Mazhar adlı bir işadamının geçirdiği kazanın ardından acımasız yanlarını bırakarak iyi bir insana dönüşmesini anlatıyor. Öykü bir büyük burjuvanın portresini çizerken gündelik hırslar içinde kaçıp giden anlara ve mutluluklara vurgu yapıyor. Film, Şener Şen’in kariyerinde ilk kez ‘biber gazı’ yediği yapım olarak tarihe geçecek.
#Yol AyrımıKadıköy’de, işe gidip gelirken kullandığı bisikleti, aparmanın girişinden çalınan Hande Ü., hırsızların peşine düştü. Önce çalıntı bisikletlere ne olduğunu araştırdı. Sonra yollara düştü. Polis gibi iz sürüp iki günde hem hırsızları yakalattı, hem de bisikletini kurtardı. Bir de hırsıza bisiklet kilidi dayanmadığını öğrendi.
#Bisiklet Hırsızlığı1950 Kore Savaşı’na giden Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin küçük bir Koreli kıza sahip çıktığını, savaşın ardından ayrılmak zorunda kalan baba-kızın 60 yıl sonra buluştuğunu artık bilmeyen yok. İşte bu gerçek hikayeyi konu alan “Ayla”, Türkiye’nin Oscar adayı oldu. Ocak ayında hikayenin gerçek kahramanlarıyla buluşmuştum. Film Oscar’a aday adayı olunca, bu kez “Ayla”nın yönetmeni Can Ulkay ve başrol oyuncusu İsmail Hacıoğlu’yla bir araya geldim. Yapımcı Mustafa Uslu, başından beri “Oscar heykelciği buraya gelecek” diyordu. Şimdi herkes “Neden olmasın?” demeye başladı.
#AylaBir uzun yürüyüştür sinema bu ülkede. Hem uzun hem zorlu ve meşakkatli... Kimileri kabul etmese de genel olarak üzerinde hemfikir olunan bir ‘çıkış noktası’na sahibiz; o da 1914 tarihli Fuat Uzkınay imzalı ‘Ayastefanos Abidesi’nin Yıkılışı’. Bu ‘ilk’ filmin üzerinden neredeyse 103 yıl geçmiş. Geride de onca emek, onca hatıra, onca birikim var. Bütün bu izleri takip ederek genel bir resme soyunmak istedik Hürriyet Pazar olarak. 100 kişiden oluşan, sinema erbabı bir grup insana beğenilerini, sinema tarihimiz içinde sevdikleri, önemsedikleri filmleri sorduk, ‘En iyi 10 film’lerini istedik (bazıları kıyamadı, listelerini ‘sırasız’ verdi). ‘Türkiye sinemasının en iyi 100 filmi’ işte böyle çıktı ortaya. Yönetmenler, oyuncular, yapımcılar ve sinema yazarları seçti; bize de sonuçları paylaşmak düştü. Bu soruşturmayı sizlerle paylaşırken de jürideki kimi isimlerden en sevdikleri filmler hakkında duygularını, düşüncelerini aldık, sevdalarının ifadelerini istedik. Toparlarsak; böyle geniş bir çalışmayı sayfalarımıza taşımaktan, sizlerle paylaşmaktan ve büyük bir sinemasal mirasın genel fotoğrafını çekmekten gurur duyduk, umarız sizler de beğenirsiniz...
#Türk Sineması