Ekoloji ve küresel biyolojik çeşitlilik üzerine çalışan Galli biliminsanı Thomas Crowther COP28 toplantısında dünyaya “Ağaç dikmeyi bırakın” diye çağrı yaptı. Sanki Türkiye için yapılmış bu çağrı kulağa garip gelebilir ama “Buralar ağaçsız kalmış” diyerek üzüldüğümüz her alana hatıra ormanı yapmak, ağaç dikmek biyolojik çeşitliliğe zarar verebilir.
#EkolojiParis Anlaşması’ndan sonra en önemli toplantı olarak gösterilen Dubai’deki COP28 öncesinde Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Hürriyet’e değerlendirmelerde bulundu: “Bu son yılların en kritik zirvesi. Dünyanın son şansı olabilir. Liderler eğer belirli şartlarda anlaşamazsa ekonomik ve sosyal olarak çok büyük bir kriz bizi bekliyor diyebiliriz. Önümüzdeki en büyük engel siyasi gerilimler. Bu noktada politik tansiyonu aşma çağrısı yapacağız. Ümidim var” dedi. Birol, dünyanın yaşayacağı bir sonraki ekonomik krizin iklim yüzünden çıkabileceğini ve Türkiye’nin de ciddi bir doğal afet ile yeni göç dalgasına maruz kalacağını öne sürdü.
#COP28Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaMısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı 2022, bilinen ismiyle COP27 çerçevesinde Türkiye standında açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ülke olarak ulusal emisyonlarda daha önce öngörülen yüzde 21 azaltımın yüzde 41e yükseltildiğini duyurdu.
#Murat Kurumİngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Mısır’da katıldığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP27) bir oturumunda salonu terk etti. Sunak'ın salondan koşar adımlarla uzaklaşması ve konuya ilişkin bir açıklama yapılmaması merak uyandırdı.
#İngiltereİngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Mısır’da katıldığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP27) bir oturumunda salonu terk etti. Sunak'ın salondan koşar adımlarla uzaklaşması ve konuya ilişkin bir açıklama yapılmaması merak uyandırdı.
#İngiltereİngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP27) yaptığı konuşmada, "Ukrayna'daki çirkin savaş ve dünya genelinde artan enerji fiyatları, iklim değişikliği konusunda yavaş gitmek için bir neden değil” dedi.
#Rishi Sunak26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) Başkanı Alok Sharma, İngiliz devletinin ihracat kredi ajansı UK Export Finance’in (UKEF) bugüne kadar sürdürülebilirlik konusunda en büyük proje finansmanı sağladığı Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Sharma’ya, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu eşlik etti. Yıl sonunda tam kapasiteye erişecek olan ve Avrupa’nın en büyük GES’i olma özelliğine sahip Kalyon Karapınar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı ve 2 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
#KalyonTürkiye’nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg’un CEO’su M. Gürcan Karakaş, Londra’da düzenlenen İngiltere-Türkiye Yeşil Finans Konferansı’nda (UK-Turkey Green Finance Conference) yaptığı konuşmada, “Togg doğuştan yeşil, doğuştan sürdürülebilir bir şirket. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sürdürülebilirlik konusunda fark yaratacak uygulamaları hayata geçirmek ve tüm ekosistemi bunun bir parçası haline getirmek için gerekli tüm adımları atıyoruz. Ülkemizdeki yeşil dönüşümü hızlandırmaya devam edeceğiz” dedi. Karakaş, "Gemlik tesisimizdeki boyahanemiz 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi." ifadelerini kullandı.
#ToggÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İngiltere-Türkiye Yeşil Finansman Konferansının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’deki yenilenebilir enerji kaynaklarına değinerek, “Kurulu gücümüzün yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından alıyoruz” dedi.
#Murat Kurumİklim değişikliğiyle mücadelenin yolu teknolojiden geçiyor. Teknolojinin temelini ise bakır, lityum, kobalt ve nikel gibi madenler oluşturuyor. 2040’a kadar bu madenlere olan talebin 6 kat artması bekleniyor. Uzmanlar, dünyanın ihtiyacı olan temiz enerjinin madenler üzerine inşa edileceğini söylüyor.
#Madenİklim krizinin etkileri günbegün artıyor ve bu kriz Dünya genelinde geri dönüşü olmayan hasarlar meydana getiriyor. Daha bu hafta okulların kapanmasına bile neden olan şiddetli fırtına, ülkemizde belli bölgelerde hayatı oldukça olumsuz hale getirdi. Dünya genelinde de rekor kıran sıcak hava dalgaları, orman yangınları ve sellerle 2021; sonunda iklim değişikliğinin kritik konumuna uyandığımız bir yıl oldu. Uluslararası İklim Değişikliği Paneli'nin değerlendirmesine göre de etkiler, artık "yaygın, hızlı ve yoğunlaşıyor". Birçok sonuç geri döndürülemez bir hal aldı ve okyanuslarda, buz tabakalarında ve deniz seviyelerinde meydana gelen değişiklikler binlerce yıl sürecek.
#Ergi Şenerİstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, geçmişte bankaların bilanço, gelir tablosu gibi teminatlara baktığını ancak bu tutumun hızla değiştiğine dikkat çekerek, “Finans kaynakları artık gelir tablonuzun kalitesinden ziyade yapılacak yatırımların sürdürülebilirliği nasıl katkıda bulunacağına bakıyor. Önümüzdeki dönemde karbon ayak izi, yeşil tahviller, yeşil sermaye daha kritik olacak. İşin vanası buna göre açılacak” dedi.
#ISO